27 Αυγούστου 2023
"Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ βγήκε από την αφάνεια "
ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «Μιλάει» το έργο!
Από την εκκίνηση του Δήμου Κατερίνης μιας σειράς έργων, προγραμμάτων και σχεδίων χαρακτηρίζεται η πρώτη 4ετία της διοίκησης του Κώστα Κουκοδήμου. Μια τετραετία όπου τέθηκαν οι βάσεις για έναν δήμο πρωταγωνιστή, με εξωστρέφεια, πολιτικές και υπηρεσίες που έχουν στο επίκεντρο το δημότη.
«Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι έγιναν λίγα, κάποιοι άλλοι ότι έγιναν πολλά, ελάχιστοι θα υποστηρίξουν ότι δεν έγινε τίποτα. Κανένας δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ βγήκε από την αφάνεια και μπήκαν γερές βάσεις για να χτίσουμε πια μια σύγχρονη, φιλική, ψηφιακή πόλη», αναφέρεται στον επίλογο του απολογισμού, της διοίκησης του Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Στις 24 σελίδες περιγράφεται όλη η διαδρομή που χάραξε και ακολούθησε η νέα διοίκηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Χωρίς να φοβηθεί να «συγκρουστεί» με αντιλήψεις που χρόνια κρατούσαν το δήμο καθηλωμένο εισήγαγε νέες πρακτικές και επιχείρησε να δώσει περισσότερο λόγο και ρόλο στο δημότη. Χαρακτηριστικό της αντίληψης της διοίκησης αποτυπώνεται με την εφαρμογή της NOVOVILLE. Με τη λειτουργία της ψηφιακή πλατφόρμας, ο δημότης πλέον έχει τη δυνατότητα να αναφέρει άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία υλοποίησης του αιτήματός του. Η διοίκηση του Κώστα Κουκοδήμου, δεν λειτούργησε «φοβικά» απέναντι σε έργα ή και δράσεις που έγιναν θεσμός. Αντίθετα, ενίσχυσε διοργανώσεις θεσμούς, όπως το «Τρέχω για την Κατερίνη», δημιούργησε νέες απόλυτα επιτυχημένες όπως το Φεστιβάλ Πάρκου και λειτουργώντας με εξωστρέφεια πέτυχε να διακριθούν και να βραβευθούν σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Πρωταθλητής» σε χρηματοδοτήσεις
Μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια ο Δήμος Κατερίνης κατάφερε να πετύχει μεγάλες χρηματοδοτήσεις, να «ξεμπλοκάρει» έργα και να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του αποκαθιστώντας την αξιοπιστία του έναντι των προμηθευτών του. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε για έργα και δράσεις που είτε είναι σε εξέλιξη είτε ένα βήμα πριν την υλοποίησή τους, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει εξασφαλίσει Δήμος της χώρας με ίδια ή παρόμοια χαρακτηριστικά με την Κατερίνη.
Πριν από όλα όμως φρόντισε να κλείσει οικονομικές πληγές που υποθήκευαν το μέλλον των υπηρεσιών του. Χαρακτηριστικότερη, εκείνη του χρέους (7,5 εκ. ευρώ) της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ, όπου ο Κώστας Κουκοδήμος πέτυχε την αποπληρωμή του μέσω κρατικής επιχορήγησης, δίνοντας ανάσα και φτερά σε μια δημοτική επιχείρηση με σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση έργων και προστασίας του περιβάλλοντος.
«Το στοίχημα το κερδίσαμε καθώς μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια πετύχαμε χρηματοδοτήσεις ύψους 50 εκ. ευρώ για τον Δήμο μας», αναφέρουν στο Δήμο Κατερίνης.
Χρηματοδοτήσεις έργων και μελετών που αλλάζουν την καθημερινότητα για όλους τους δημότες. Έργα μεγάλα και μικρότερης εμβέλειας που καθορίζουν το αύριο σε πόλη και χωριά.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
- 5 εκ. ευρώ, για αναπλάσεις σε 17 κοινόχρηστους χώρους και πλατείες στην Κατερίνη. Το έργο δημοπρατήθηκε και είναι σε εξέλιξη. Η ολοκλήρωση του έργου θα σημάνει τη μεγαλύτερη αστική αναβάθμιση που έχει γίνει ποτέ στην Κατερίνη.
- 630.000 ευρώ για την ανάπλαση της οδού Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί την είσοδο της πόλης και την πρώτη περιοχή με την οποία έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης μπαίνοντας στην Κατερίνη
- 8,8 εκ. ευρώ για την μελέτη και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Μακεδονίας. Η μελέτη χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
- 2,8 εκ. ευρώ για την ανάπλαση στην πολεοδομική ενότητα Σιδ.Σταθμού
- 1,8 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου αμιάντου ύδρευσης Κορινού. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Κορινό, το οποίο επί πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε «απαίτηση» των κατοίκων του, υλοποιείται και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί.
- 430.000 ευρώ για την αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Κατερίνης
- 1.800.000ευρώ για τις ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου
- 1.100.000 ευρώ για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου
- 1,1 εκ. ευρώ για τις γωνιές ανακύκλωσης
- 1,2 εκ. ευρώ για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων
- 1,1 εκ. ευρώ για το δρόμο Καρυές – Μηλιά
- 2,3 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη έξυπνων τεχνολογιών στο πρόγραμμα Smart Cities
- 283.000 ευρώ για δυο νέες Παιδικές χαρές ΑμεΑ στο Πάρκο κα την Πλατεία Δημοκρατίας
- 702.000 ευρώ για την κατασκευή αγωγού ύδρευσης στα Φωτεινά.
- 334.010 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση και την μετατροπή δύο χώρων σε κοινόχρηστους, στην Επέκταση του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.
- 700.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση Β’ Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου
- 443.000 ευρώ για συστήματα πυροπροστασίας σε σχολικές μονάδες
- Αποκατάσταση διαμόρφωση πεζοδρομίων, πεζόδρομων και κοινόχρηστων χώρων Δήμου Κατερίνης, προϋπολογισμού 806.451,61 ευρώ. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και διαμόρφωση των πεζοδρομίων, πεζοδρόμων σε όλο το δήμο.
- Αναπλάσεις υφιστάμενων οδών με έργα υποδομής στις περιοχές Εθνικού σταδίου - Ευαγγελικών- Βατάν - Καπνικού Σταθμού-Σιδηροδρομικού Σταθμού), προϋπολογισμού 2.504.032,26 ευρώ. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και διαμόρφωση των πεζοδρομίων.
Οι παραπάνω είναι κάποιες μόνο, από τις σημαντικότερες χρηματοδοτήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις στα πρώτα 4 χρόνια διοίκησης, οι οποίες δίνουν το στίγμα της πολιτικής που ακολούθησε ο Δήμος μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που δυσκόλεψαν την προσπάθεια αυτή λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Ανάδειξη και προστασία της Δημοτικής περιουσίας
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που αφορούν τη δημοτική περιουσία, την ανάδειξή και αξιοποίησή της. Από τις πρώτες δράσεις στις οποίες προχώρησε η δημοτική αρχή ήταν να αναδείξει την περιουσία του, προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και αναμορφώνοντας την εικόνα του παραλιακού μετώπου.
Συνέργειες, δημιουργία υποδομών ουσίας, αναπλάσεις αστικού περιβάλλοντος, ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία της δημοτικής περιουσίας, διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων αποτέλεσαν ορισμένες μόνο από τις «ψηφίδες» που ένωσε ο Δήμος Κατερίνης, ώστε να αυξήσει τον πλούτο του μετατρέποντας την παραλιακή ζώνη σε ιδανικό προορισμό για διακοπές και σε τόπο που προσελκύει νέες επενδύσεις.
Με βήματα στοχευμένα, μέσα σε λίγα χρόνια το παραλιακό μέτωπο από την Ολυμπιακή Ακτή και την Παραλία, μέχρι τον Κορινό μεταμορφώθηκε. Η ανακατασκευή της προβλήτας στην Παραλία ήταν το πρώτο έργο που υλοποιήθηκε άμεσα σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον της διοίκησης του Κώστα Κουκοδήμου για την περιοχή. Απομακρύνθηκαν από παραλιακές δημοτικές εκτάσεις, εγκαταλελειμμένες κατασκευές, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδειξή και την αξιοποίησή τους μέσω και ιδιωτικών επενδύσεων. Η δημοτική περιουσία συνολικά πήρε αξία προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και από το εξωτερικό.
Το φυσικό περιβάλλον αποκαταστάθηκε και οι δημοτικές εκτάσεις έγιναν «θελκτικές» σε επενδύσεις. Τη θέση των «παραπηγμάτων» πήραν σύγχρονες επιχειρήσεις εστίασης, αυξάνοντας τα έσοδα του δήμου και δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας.
Η περιουσία του Δήμου αυξήθηκε
Η αύξηση της δημοτικής περιουσίας είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διοίκησης του Δήμου. Επί δεκαετίες (από τότε που έμειναν ανενεργά) ο Δήμος Κατερίνης είχε ψηλά στην ατζέντα του την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων στην Ανδρομάχη. Τελικά η διοίκηση του Κώστα Κουκοδήμου ήταν αυτή που κατάφερε να υλοποιήσει το διαχρονικό αίτημα της αξιοποίησής τους από το Δήμο, με την υπογραφή της παραχώρησης τους το Νοέμβριο του ’22 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος αύξησε την περιουσία του κατά 197 στρέμματα, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους και τη δημιουργία πάρκων, χώρων αθλητισμού και πολιτισμού που θα αποδοθούν στους δημότες.
Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα στο επίσης πάγιο αίτημα αξιοποίησης του πρώην Εργοστασίου του ΟΣΕ στο Σιδ. Σταθμό. Δήμος Κατερίνης και ΓΑΙΟΣΕ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το χώρο. Η πρόταση του Δήμου, χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη του ΟΣΕ ως «καλό παράδειγμα» που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν περιουσία του Οργανισμού. Η «Τεχνόπολις» που σχεδιάζεται για την περιοχή αναμένεται να είναι μοναδική και σε συνδυασμό με την μεγάλη αστική ανάπλαση στο Σιδ. Σταθμό θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του.
Τέλος, άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου ξυλείας στη Μόρνα. Η πρόταση του Δήμου για τη μετατροπή των παλαιών εγκαταστάσεών του σε χώρο πολιτισμού με επίκεντρο τις περιβαλλοντικές δράσεις, έγινε αποδεκτή με θέρμη από το ΥΠΕΚΑ και υπογράφτηκε η παραχώρησή του.
Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο
Ισχυρό είναι το αποτύπωμα και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Στην προσπάθειά του ο Δήμος να χτίσει μια κοινωνία καλύτερη, με περισσότερη ευαισθησία και συμμετοχή, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έδωσε κοινωνικό πρόσημο στον Δήμο Κατερίνης. Το κτίριο του Δασαρχείου στο παλαιό νοσοκομείο παραχωρήθηκε για τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου το οποίο στελεχώθηκε άμεσα και λειτουργεί καθημερινά εξυπηρετώντας οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Επίσης, εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση, για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος ΤΕΒΑ, για την προμήθεια και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε 3.200 συμπολίτες μας-ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης τα προγράμματα αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, η υποδειγματική λειτουργία των ΚΑΠΗ, του «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών, η συνεργασία με τους Γιατρούς του κόσμου, ακόμη και οι δομές φιλοξενίας βρεφών και παιδιών, καταδεικνύουν το σταθερό προσανατολισμό του Δήμου, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οι υποδομές για την προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία πολλαπλασιάστηκαν. Οι ακτές μας, με τη λειτουργία των Seatrac έγιναν φιλικές σε ΑμεΑ και απέσπασαν διακρίσεις και βραβεία. Επιτέλους, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε ασανσέρ διευκολύνοντας την πρόσβαση στους αναβαθμισμένους χώρους της, στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ αυξήθηκαν στο κέντρο της πόλης και στις γειτονιές.
Πολιτικές και έργα στις κοινότητες
Οι πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων περιφέρειας και κέντρου ήταν ουσιαστικές. Η διοίκηση του Κώστα Κουκοδήμου επικέντρωσε σε έργα αγροτικής οδοποιίας, άρδευσης και ύδρευσης στις κοινότητες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη σημασία αυτών των υποδομών για τη μείωση του κόστους παραγωγής και κατ’ επέκταση για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Προβλήματα λειψυδρίας των κοινοτήτων αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, όπως στον Κορινό με την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης (προϋπολογισμού 1, 8 εκ. ευρώ). Ο Δήμος πέτυχε την χρηματοδότηση έργων για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης σε Φωτεινά (702.000 ευρώ) και Καλλιθέας (2 εκ. ευρώ), ενώ αρδευτικά έργα είναι σε εξέλιξη ή και έχουν ολοκληρωθεί.
Από τα στοιχεία του απολογισμού, την προηγούμενη τριετία ο Δήμος Κατερίνης έχει επενδύσει περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια ευρώ σε έργα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας σε όλες τις κοινότητες. Έργα που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, δείχνοντας την αποτελεσματικότητά της στην προετοιμασία προτάσεων και μελετών.
Πρωτοπόρος στην ψηφιακή εξυπηρέτηση
Η Κατερίνη έγινε ορατή ψηφιακά, χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ένας Δήμος που υπολείπονταν σε όλα τα επίπεδα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους δημότες του, έκανε πραγματικά άλματα και σήμερα αξιοποιώντας τους πόρους προχωρά στον Ψηφιακό μετασχηματισμό του με εγκεκριμένες προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2.390.000 ευρώ
Οι δημότες μπορούν, πλέον, να αιτούνται ψηφιακά μέσα από το gov.gr, υπηρεσίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν τη φυσική τους παρουσία, όπως η Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας ή η Άδεια Πολιτικού Γάμου.
Επιπλέον, αναπτύχθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η Πλατφόρμα Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων Δήμου Κατερίνης (G.I.S.). Τα στοιχεία αυτά εξυπηρετούν τις υπηρεσίες, καθώς και Μηχανικούς, Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Κτηματομεσίτες, αλλά και τους δημότες.
Ένας Δήμος για όλους
Την τετραετία που ολοκληρώνεται, ο Δήμος Κατερίνης μπήκε σε στέρεες βάσεις ανάπτυξης, χωρίς να αγνοήσει τις καθημερινές απαιτήσεις των δημοτών στην καθαριότητα, το πράσινο, τον αθλητισμό, τις σχολικές υποδομές, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με στοχευμένες πολιτικές, απάντησε με επάρκεια στις απαιτήσεις της εποχής και επένδυσε στην ασφάλεια των δημοτών. Από τις νέες παιδικές χαρές, που για πρώτη φορά είναι πιστοποιημένες και κατάλληλες για παιδιά με αναπηρία, έως τη δημιουργία τριών νέων υπαίθριων γυμναστηρίων στα Πάρκα της Κατερίνης, των Ευαγγελικών και στο Α’ ΔΑΚ και τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη και τις κοινότητες.
Η φιλοξενία σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και η δημιουργία νέων εκδηλώσεων θεσμών όπως το Φεστιβάλ Πάρκου, η γιορτή καλοκαιριού «THEROS», το Φεστιβάλ Γαστρονομίας του Βουνού και του Δάσους, ενίσχυσαν την εξωστρέφεια και προσέλκυσαν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βάζοντας στο χάρτη των δημοφιλών προορισμών το Δήμο Κατερίνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !