Μπορούν λίγα θραύσματα από ένα παλαιοντολογικό εύρημα να μας διηγηθούν μια προ…ιστορία, να βοηθήσουν την ανάπτυξη ενός τόπου;
Ήταν το βασικό ερώτημα που αυθόρμητα έψαχνε απαντήσεις στο μυαλό του ανθρώπου που το ανακάλυψε, του Νικόλαου Ξενίδη και αυτών που δραστηριοποιήθηκαν σε όλη αυτήν την διαδρομή.
Ο Όμιλός μας, διοργάνωσε το Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022 την Τελετή των Εγκαινίων του Εκθετηρίου της Μόνιμης Παλαιοντολογικής Έκθεσης του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας με συνδιοργανωτή το Δήμο Κατερίνης.
Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την Τελετή των εγκαινίων. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Νομού και του Δήμου Κατερίνης. Εκπρόσωποι των δημοσίων αρχών καθώς και εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων. Επώνυμοι και ανώνυμοι, κάτοικοι της Νεοκαισάρειας, δημότες του Δήμου Κατερίνης, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος, Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Πουλατσίδης συνεπικουρούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Νεοκαισάρειας Πατέρα Σωκράτη Ξενίδη.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Δήμαρχος Κατερίνης μαζί με τους Βουλευτές Πιερίας κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, κ. Σάββα Χιονίδη και κ. Μπέττυ Σκούφα, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης κ. Θεοφάνη Τερζόπουλο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας κ. Ιωάννη Τεκτονίδη.
Ακολούθησε η προσφώνηση των επισήμων από την παρουσιάστρια της Τελετής των Εγκαινίων κ. Σοφία Γεωργιάδου. Το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων της Τελετής έκανε ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια» Σάββας Τσεντίδης. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας κ. Ιωάννη Τεκτονίδη, του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου και της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου. Χαιρετισμό μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος επίσης απεύθυναν ο Γεωλόγος - Παλαιοντολόγος κ. Ευάγγελος Βλάχος και ο Σύμβουλος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και Κυκλικής Οικονομίας κ. Luis Barrios.
Τιμητικές πλακέτες από τον Όμιλο Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου έλαβαν: Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, η καθηγήτρια Γεωλογίας Παλαιοντολογίας Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά με σύντομο χαιρετισμό, ο Νικόλαος Ξενίδης, η Άννα Τσεντίδου και Βασίλειος Μακρίδης για την προσφορά τους στις παλαιοντολογικές έρευνες και στη δημιουργία του Εκθετηρίου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας και Διευθυντής του Τομέα Τομέας Τεκτονικής, Ιστορικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Αλέξανδρος Χατζηπέτρος ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στην συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον Όμιλο, την συμβολή του Α.Π.Θ. στην δημιουργία του Εκθετηρίου στις προοπτικές και στην επήρεια της λειτουργίας του στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε δε την αξία του Εκθετηρίου ως σημείου αναφοράς, αλλά και ως αφετηρία για την επίσκεψη στους δύο μεγάλους ορεινούς όγκους, τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ίδιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το θεωρεί σημαντικό στοιχείο για την επιστημονική κοινότητα ώστε να ενταχθεί ως Περιφερειακή Μονάδα του Μουσείου Γεωλογίας Παλαιοντολογίας Παλαιοανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. από το 2019. Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης «Α.Μ.Φ.Ι.Θ.» εκπροσώπησε ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρός του Σπύρος Παυλίδης.
Με το πέρας της Τελετής ακολούθησε η ξενάγηση όλων των επίσημων προσκεκλημένων στους χώρους του Εκθετηρίου από την Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά..
Η διαδρομή από την ανακάλυψη στην ανάδειξη ήταν δύσκολη αλλά εμπεριείχε συναρπαστικά απολιθώματα, ανάπτυξη συνεργασιών σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, δικτύωσης με ανθρώπους εξιδεικευμένους και μη, ανώνυμους και επώνυμους, Εθνικούς και Δημόσιους Τοπικούς Φορείς.
Τα μέλη του Ομίλου μας, το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα του Δήμου Κατερίνης συνέδραμαν τόσο οικονομικά όσο και ηθικά, συντασσόμενοι στην ίδια κατεύθυνση με τους στόχους του Ομίλου.
Οι χορηγοί και δωρητές συνέδραμαν σε κρίσιμες στιγμές του εγχειρήματος και η συμβολή τους ήταν καταλυτική για την ολοκλήρωση του. Αξίζει να αναφερθεί το όνομα των ιδιοκτητών του κτιρίου, του Χαράλαμπου και της Άννας Τσεντίδη, οι οποίοι παραχώρησαν ανιδιοτελώς το κτίριο που εδράζεται ο Όμιλος και το Εκθετήριο, με γνώμονα την προσφορά προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Εργάστηκαν αφιλοκερδώς για τον σχεδιασμό του οι πολιτικοί μηχανικοί Στέλιος Γελαστόπουλος, Όλγα Παπαδοπούλου και Μάρθα Τσεντίδου. Τον τελικό σχεδιασμό εσωτερικού χώρου έκανε η Άσπα Γκουτμένη Rodriguez και τον σχεδιασμό του λογοτύπου ο Diego Rodriguez. Για την ολοκλήρωση των εργασιών της αναδιαμόρφωσης των χώρων και της τελικής του μορφής, εργάστηκαν επίσης αφιλοκερδώς, τεχνίτες, συντοπίτες, μέλη και φίλοι του Ομίλου μας.
Η συμβολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γεωλογίας, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας γενικότερα, Ελληνικής και μη και από εξιδεικευμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες συνέβαλε καθοριστικά στην διαδικασία της ανακάλυψης, των ερευνών και της ανάδειξης. Συμπαραστάτης και εμπνευστής μας είναι η κα Ευαγγελία Τσουκαλά. Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημήτριος Κωστόπουλος και η Δρ. Ιωάννα Συλβέστρου. Οι επιστημονικοί συνεργάτες της κας Τσουκαλά: Dick Mol, Remie Bakker, Βασίλης Μακρίδης, Ευάγγελος Βλάχος και Νίκος Βασιλειάδης.
Στην πορεία της προσπάθειας που κατέβαλε ο Όμιλός μας συνέτρεξαν και συνέδραμαν απλοί πολίτες, Τοπικοί Φορείς της Περιοχής μας καθώς και Φορείς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των συλλογικοτήτων.
Συνέτρεξαν και συνέδραμαν επίσης, κορυφαίοι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες του τόπου μας. Από την έναρξη της προσπάθειάς μας ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Πιερίας, ο συγχωριανός μας κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και ο νυν Βουλευτής Πιερίας κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος. Στάθηκαν θετικά στην προσπάθειά μας οι Βουλευτές Άννα Μάνη Παπαδημητρίου Μπέττυ Σκούφα και Σάββας Χιονίδης. Η Αντιπεριφέρεια και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, το Δασαρχείο, η Εφορία Αρχαιοτήτων και το Επιμελητήριο Πιερίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος Κ.κ. Γεώργιος. Η Τοπική Κοινότητα Νεοκαισάρειας, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Τεκτονίδης και το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Νεοκαισάρειας Σωκράτης Ξενίδης καθώς και το σύνολο των συντοπιτών μας Ιερέων, Ευάγγελος Πουλατσίδης, Σωκράτης Ξενίδης και Σταύρος Κοσέογλου.
Καθοριστική ήταν η συμβολή του Δήμου Κατερίνης και ιδιαίτερα του Δημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ανεξαρτήτως παρατάξεως καθώς και του Διοικητικού και εργατικού προσωπικού.
Για την επιτυχή φιλοξενία των παρευρισκομένων στην Τελετή των Εγκαινίων συνέβαλαν με την προσφορά τους το σύνολο των οινοποιών της Πιερίας και παρέστησαν σε αυτήν το Κτήμα Ξηρομερίτη της Χριστίνας και του Αλέξανδρου Ξηρομερίτη και το Κτήμα Νέα Γη του Γεώργιου Πουλιάκη. Η τοπική λεμονάδα «MORE» του Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, τα συνοδευτικά από την κάβα των αδερφών Γκοτζαμανίδη, και η εταιρεία Pieria Catering. Οι γυναίκες της Νεοκαισάρειας οι οποίες ετοίμασαν και προσέφεραν στους παρευρισκομένους τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Τα έντυπα τα οποία θα διανέμονται στους επισκέπτες του Εκθετηρίου χρηματοδότησε το Επιμελητήριο Πιερίας.
Την φωτογραφική κάλυψη της Τελετής των Εγκαινίων ο Βασίλειος Κηπόπουλος, την μαγνητοσκόπηση ο Γεώργιος Γκιζελής και την Δημοσιογραφική κάλυψη η Ελίνα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και αφιλοκερδώς.
Οι παρευρισκόμενοι κατά την διάρκεια της Τελετής των Εγκαινίων απόλαυσαν εξαιρετικές μουσικές μελωδίες από τον βιολιστή Άκη Αρχοντή και από τον πιανίστα Θανάση Μπιλιλή.
Το πρώτο κεφάλαιο της προσπάθειάς μας ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αυτό της ανακάλυψης. Πλέον διανοίγεται μπροστά μας ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της ανάδειξης και της διαχείρισης της Έκθεσης.
Σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη να αγκαλιαστεί το Εκθετήριο του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας. Κατά μία έννοια το πρώτο και το μοναδικό Μουσείο που διαθέτει ο Δήμος μας, από όλους τους θεσμικούς φορείς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες του Δήμου μας.
Το Εκθετήριο του Μαστόδοντα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο μας και πηγή γνώσης για την μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αποτελεί αφορμή και βάζει τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας νέας θεματικής τουριστικής ενότητας για τον Νομό μας. Αυτήν της Γεωπαλαιοντολογίας.
Μια νέα ευκαιρία δημιουργήθηκε για όλη την Πιερία. Καλούμαστε όλοι μας να την υποστηρίξουμε!
Ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !