22 Οκτωβρίου 2022
Ρυάκια Πιερίας: Η Ράδιανη, τα Πιέρια, το κρυφό σχολειό και ο Καπετάν Διαμαντής Ολύμπιος
Τα Ρυάκια είναι χωριό στην Π.Ε. Πιερίας με πληθυσμό 367 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκονται βορειοδυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 430 μ. στις πλαγιές των Πιερίων. Ο οικισμός είναι χτισμένος, κυρίως κατά μήκος της κορυφογραμμής ενός λόφου, με προέκταση προς τα δυτικά.
Το χωριό υπάγεται στο δήμο Πύδνας - Κολινδρού, ενώ ως το 2011 υπαγόταν στον, πλέον καταργημένο, δήμο Κολινδρού. Ο κεντρικός ενοριακός ναός είναι αυτός του Προφήτη Ηλία. Είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του χωριού, από πέτρα, το 1882, με κάποιες προσθήκες αργότερα. Η απόσταση του χωριού από την Κατερίνη είναι 22 χιλιόμετρα και από τον Κολινδρό είναι 13 χιλιόμετρα.
Η οικονομία στο χωριό στηρίζεται στην γεωργία (καπνός), την υλοτομία και στην κτηνοτροφία.
Ξεχωριστή ημέρα για το χωριό είναι η Γιορτή του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Διαθέτουν πολιτιστικό σύλλογο με το όνομα "Ραδιανιώτης Διαμαντής Νικολάου Ο Ολύμπιος", (πρώην, "Η ΡΟΔΑΝΗ") και Γυμναστικό Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο (ΓΑΜΣ), με την επωνυμία "Ο Πιερικός" ο οποίος αγωνίζεται στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.
Το τριθέσιο δημοτικό σχολείο και το μονοθέσιο νηπιαγωγείο δεν λειτουργούν.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τα Ρυάκια (παλαιά ονομασία: Ρυάντιανη και Ράδιανη) επί Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι των αδελφών Αλατίνη και από αυτούς μεταβιβάστηκε έπειτα στους Σιάγα και Οικονόμου. Ωστόσο,έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η χάλκινη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίον - Πιερίας, νομίσματα της Βυζαντινής περιόδου που δείχνουν ότι ο οικισμός ήταν κατά πολύ προγενέστερος.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που στέγασε το κρυφό σχολειό. Έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, να είναι βυθισμένος, κατά το ήμισυ, στο έδαφος. Στο Δημοτικό Σχολείο, σύμφωνα με έκθεση του 1934 (εφημερίδα Ηχώ των Πιερίων), φοιτούσαν 74 παιδιά. Το χωριό από παλιά φημιζόταν για την παραγωγή κάρβουνων.
Στις αρχές του 20ού αιώνα το χωριό αναφέρεται με την ονομασία Ρυάντανη και με διοικητικό καθεστώς τσιφλικιού και 300 Χριστιανούς Ορθοδόξους.
Ως Ράντανη, με 30 χριστιανικές οικογένειες αναφέρεται παλαιότερα (1878) στα Απομνημονεύματα του Επισκόπου Κίτρους Νικολάου Λούση. [1]
Τα Ρυάκια Πιερίας αποτελούν τη γενέτειρα του Καπετάν Διαμαντή Νικολάου (Ολύμπιου), πρωτεργάτη στην επανάσταση της Πιερίας το 1822 και μετέπειτα στρατηγός. Η προτομή του, δεσπόζει στον αύλειο χώρο του κοινοτικού καταστήματος, στο κέντρο του χωριού. Πατέρας του Καπετάν Διαμαντή είναι ο Νικόλαος Ραιδενιώτης (ή Κατερινιώτης). Το Ραιδενιώτης προέρχεται απ' την πρώην ονομασία της κοινότητας των Ρυακίων που ήταν το Ράδιανη. (ΦΕΚ 346Α - 04/10/1926). Το Κατερινιώτης προστέθηκε εκ των υστέρων λόγο του ότι η Κατερίνη αποτελούσε αρματολίκι του αρματολού Νικόλαου Ραιδενιώτη, πατέρα του Καπετάν Διαμαντή Νικολάου. Το Νικολάου στο ονοματεπώνυμο του Καπετάν Διαμαντή προέρχεται απ' το όνομα του πατέρα του Νικόλαο. Το Ολύμπιος στην επέκταση του ονοματεπώνυμου του Καπετάν Διαμαντή μαρτυρά την δράση του στην περιοχή του Ολύμπου όπως και άλλων αρματολών που έδρασαν στον Όλυμπο. Με την προσωνυμία Ολύμπιος άλλωστε υπέγραφαν και τις διακηρύξεις τους. Αδέλφια του Καπετάν Διαμαντή είναι ο Κώστας, και ο Χαρίσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !