Μετά από ένα χρόνο εντατικής προσπάθειας, από την 5η Ιουνίου 2021 την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021», ημέρα που ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, ανακοίνωσε το φιλόδοξο πρόγραμμα «ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», ο Δήμος κατάφερε, να κάνει πράξη ένα Καινοτόμο Πρόγραμμα, μία Καινοτόμα Ιδέα, για μια πόλη της κλίμακας της Κατερίνης: Ξεδιπλώθηκε, αποκρυπτογραφήθηκε και χαρτογραφήθηκε το “DNA” του Πράσινου της πόλης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος και υλοποιεί ο συντονιστής του προγράμματος Δασολόγος του Δήμου Κατερίνης, τ. Έκτακτος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο επιστημονικό πεδίο της Δασοκομίας Πόλεων, Δρ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, με «μοχλό» το αστικό πράσινο και τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, αναβαθμίζει τον «Πράσινο χαρακτήρα» της πόλης της Κατερίνης και βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις Περιβαλλοντικές συνθήκες, προς όφελος των κατοίκων της.
«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας είμαστε στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη Φάση ενός σημαντικού έργου, μια σημαντικής ερευνητικής προσπάθειας εφαρμογής, για την Προστασία του Περιβάλλοντος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους της Κατερίνης» σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.
Σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, γίνεται πράξη η μετατροπή της πόλης της Κατερίνης σε «Πράσινη Πόλη», μιας θωρακισμένης πόλης «πρότυπο», που θα λειτουργεί ως «ασπίδα» προστασίας απέναντι στην επερχόμενη κλιμάκωση της «Κλιματικής Αλλαγής» ή κατά άλλους «Κλιματικής Κρίσης» και της «Υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Όπως διευκρινίζει ο Δήμαρχος: «Μιας «Πράσινης Πόλης» στην οποία θα έχουμε επιτύχει το μέγιστο δυνατό περιβαλλοντικό όφελος, από το αστικό πράσινο με το μικρότερο δυνατό Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα (Environmental Footprint)».
Μιας «Πράσινης πόλης» που θα αμβλύνει και θα περιορίσει σταδιακά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα τις θερμοκρασίες, λόγω των φαινομένων της «Αστικής Θερμικής Νησίδας» και του «Θερμικού Κλίματος Κλιβάνου» που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και μεταβάλουν τα Οικολογικά χαρακτηριστικά της. Σημειώνεται ότι η πρώτη Φάση του Προγράμματος περιλαμβάνει την «Αποτύπωση» του συνόλου των δένδρων των δενδροστοιχιών της πόλης της Κατερίνης.
Η «ακτινογραφία» του Προγράμματος (γεωτεχνικές λεπτομέρειες & χαρακτηριστικά):
Για πρώτη φορά, στην νεότερη ιστορία της πόλης της Κατερίνης ολοκληρώθηκε σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών (από 25-06-2021 έως 10-01-2022) η αποτύπωση του πολύ μεγάλου αριθμού πλέον των έξι χιλιάδων δένδρων των δενδροστοιχιών (6.336 δένδρα) καθώς και των πεντακοσίων χιλιάδων και πλέον χαρακτηριστικών-μεταβλητών όλων των δένδρων (506.880 ποσοτικές και ποιοτικές μεταβλητές), με συνολική επίγεια μέτρηση και απογραφή κάθε πληροφορίας που αφορά σε κάθε δένδρο ξεχωριστά, σε τριακόσιες δεκαοχτώ (318) οδούς του αστικού ιστού στην πόλη της Κατερίνης. Μετρήθηκαν, υπολογίσθηκαν και εκτιμήθηκαν για κάθε δένδρο έως και ογδόντα (80) χαρακτηριστικά (ποσοτικές και ποιοτικές μεταβλητές).
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ανεκτίμητης αξίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με δεδομένο ότι τα δένδρα, πέραν της αισθητικής, της σκίασης και του δροσισμού, παρέχουν αντιρρυπαντική λειτουργία στην ατμόσφαιρα της πόλης, ηχητική απομόνωση και αντιθορυβική προστασία, με δυνατότητες για σημαντικά ποσοστά μείωσης του θορύβου. Σε αρκετές περιπτώσεις τα υγιή δένδρα λειτουργούν ως «συμπαγείς» ανεμοφράκτες.
Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίζονται μεταξύ άλλων, ένας μοναδικός Κωδικός για κάθε δένδρο (Κωδικός δένδρου), δηλαδή η «ταυτότητα» του δένδρου, η επιστημονική του ονομασία, τα προβληματικά άτομα ή περιοχές, αλλά και το κατά πόσο το συγκεκριμένο δένδρο ή η συστάδα των δένδρων μπορεί να αντέξει στα «δύσκολα» ή να προσαρμοστεί σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος. Ειδικότερα το πρόγραμμα που υλοποιείται εστιάζει στις παραμέτρους που αφορούν στην ικανότητα ή μη της «προσαρμογής» αλλά και της «προσαρμοστικότητας» του κάθε είδους, στην εκτίμηση της υγείας και σταθερότητάς τους καθώς και στις συνθήκες του μικροκλίματος.
Παράλληλα αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των δένδρων ως προς την απορρύπανση της πόλης της Κατερίνης, δηλαδή, ως προς τη δυνατότητά τους να απορροφούν και να «φιλτράρουν» τα αιωρούμενα σωματίδια (οργανικά χημικά, οξέα, μέταλλα και σκόνη) που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ως γνωστόν, τα δένδρα αποτελούν τους «πνεύμονες» ενός οικοσυστήματος ή μιας πόλης, απορροφούν το Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και παράγουν Οξυγόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !