Παραλία Κορινού: Πλατιά αμμώδης ακτή μήκους πολλών χιλιομέτρων με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα. Κατά μήκος της ακτής, υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, καθώς και πολλές ψαροταβέρνες, αναψυκτήρια, κλαμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης
Μακεδονικοί Τάφοι Κορινού: Στη θέση τούμπες Κορινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης Ε75, βρίσκονται δύο μεγάλοι μακεδονικοί τύμβοι του 4ου π.Χ. Στον έναν μάλιστα εικάζεται ότι τάφηκε η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Η πρόσβαση στους τάφους, που είναι σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό, γίνεται από τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Κορινού, με απαραίτητη την πρότερη συνεννόηση με τον φύλακα αρχαιοτήτων της βόρειας Πιερίας.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400-2.000μ. στα Πιέρια Όρη. Απέχει από το χωριό Ελατοχώρι 8χλμ. από την Κατερίνη 36χλμ. από την Θεσσαλονίκη 105χλμ. και από την Αθήνα 474χλμ. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν 10 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, ενώ λειτουργεί και πίστα για έλκηθρα.[6]
Παλιό Ελατοχώρι – Παραδοσιακός Οικισμός: Το Ελατοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ και χωρίζεται σε δύο οικισμούς, το παλιό και το νέο Ελατοχώρι. Ο παραδοσιακός οικισμός του παλιού Ελατοχωρίου εξελίσσεται σε ένα μοναδικό προορισμό για ξεκούραση και δραστηριότητες στην φύση.
Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά των Πιερίων στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο βάσης 1450μ. Υπάρχουν οχτώ πίστες σκι μήκους 150μ-5800μ, μία πίστα για snowboard μήκους 500μ. και μία για έλκηθρα μήκους 700μ. Στο χώρο του χιονοδρομικού υπάρχει Σαλέ 600τμ. Στο χιονοδρομικό πραγματοποιούνται δραστηριότητες αναρρίχησης, ορειβασίας – πεζοπορίας, διαδρομών 4×4, ποδηλατικοί αγώνες κ.α.
Κερασώνες Ράχης: Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και ταχέως αναπτυσσόμενους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, με προνομιακή θέση κάτω από τη σκιά του Ολύμπου, ο οποίος φημίζεται για την καλλιέργεια εξαιρετικής ποιότητας φρούτων. O Συνεταιρισμός αριθμεί πάνω από 200 μέλη και η συνολική έκταση που καλλιεργείται είναι περίπου 3000 στρέμματα εκ των οποίων τα 2500 καλλιεργούνται με κερασιές, τα 400 με βερίκοκα και τα υπόλοιπα με μήλα.
Μεταβυζαντινός Ναός Αγ. Νικολάου, Ελατοχώρι: Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, στο παλιό οικισμό του Ελατοχωρίου, είναι ιστορικό μεταβυζαντινό μνημείο. Κτίστηκε το 1779 και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, σημαντικές τοιχογραφίες, αγιογραφίες ανεκτίμητης αξίας και μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, για το οποίο λέγεται ότι ξυλογλύπτες από το Μέτσοβο χρειάστηκαν 27 χρόνια για να το φιλοτεχνήσουν.
Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου: Το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, στεγάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου κοντά στην πλατεία του χωριού. Η Συλλογή περιλαμβάνει ποικίλα εκθέματα και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων σε παλαιότερες εποχές ενώ είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες. Οικιακά σκεύη, χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία που τα διακρίνει η λιτότητα και παράλληλα η εφευρετικότητα των κατοίκων που ήταν υποχρεωμένοι να είναι αυτάρκεις και να καλύπτουν τις ανάγκες τους με ίδια μέσα.
Άνω Μηλιά – Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής: Μια πολύ όμορφη, γραφική, πέτρινη εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Η Άνω Μηλιά πυρπολήθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής το 1943 και η εκκλησία καταστράφηκε. Παρέμεινε ερείπιο μέχρι το 1967 που ξεκίνησε η αναστήλωσή της. Είναι ρυθμού βασιλικής, τρίκλητος, και το μοναδικής αρχιτεκτονικής καμπαναριό της είναι κτισμένο με πωρόλιθους μπροστά από την είσοδό της.
Άνω Μηλιά - Σιδερένιος Σταυρός: Πριν δυόμισι αιώνες περίπου οι Μηλιώτες, τρομοκρατημένοι από μια επιδημία που είχε ενσκήψει, ζήτησαν τη βοήθειά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος τέλεσε παράκληση και γύρισε το χωριό τρεις φορές. Την τρίτη φορά έκανε στάση στην ανατολική πλευρά του χωριού, λίγο πιο κάτω από την Αγία Παρασκευή, κι εκεί, στη διχάλα ενός μικρού πεύκου, στερέωσε ένα σιδερένιο σταυρό. Ο “Σιδερένιος Σταυρός” εξακολουθεί και φωλιάζει στη διχάλα του πεύκου εδώ και 230 χρόνια. Εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι προς τιμήν του, με την πανοραμική θέα τόσο στη Μεσαία όσο και στην Κάτω Μηλιά.
Αρχαίο Λατομείο Ρητίνης: Ξεκινώντας από τη Βρία και μετά από μια δύσκολη διαδρομή, φθάνει ο επισκέπτης στο σημείο της αρχής του μονοπατιού για το Αρχαίο Λατομείο Ρητίνης. Το μονοπάτι, μήκους περίπου 800 μέτρων, οδηγεί σε ένα κομμάτι του βουνού που αποτελείται μόνο από μάρμαρο. Εκεί υπάρχουν τεράστια λαξευμένα μάρμαρα ορθογώνια και κυλινδρικά, που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν και για την κατασκευή του Ερέχθειου στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Καταφύγιο ΣΕΟ Κατερίνης «Σαρακατσάνα»: Το καταφύγιο βρίσκεται σε ένα μικρό άνοιγμα, σε ύψος 1700 περίπου μέτρων, με θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο και τον Όλυμπο, μέσα σ’ ένα πανέμορφο πευκοδάσος. Διαθέτει 90 κρεβάτια, σάλα, οργανωμένη κουζίνα και ότι άλλο θα ήθελε ο επισκέπτης που επιθυμεί να γνωρίσει τα Πιέρια όρη. Για τους φίλους του βουνού υπάρχουν μικρές διαδρομές και δίκτυο σημαδεμένων μονοπατιών για πεζοπορία, δασικοί δρόμοι για ποδηλασία και αναρριχητικό πεδίο 5-25 μέτρων.
Ρητίνη – Μοναστήρι Αγ. Γεωργίου: Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό Ρητίνη. Η ίδρυσή του ανάγεται στη μεταβυζαντινή περίοδο ενώ το καθολικό του κοσμείται με σημαντικές αγιογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα. Σήμερα η μονή δεν λειτουργεί αλλά διατηρείται ανέγγιχτος σχεδόν από το χρόνο ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου με τις μεταβυζαντινής τέχνης και λαϊκότροπης έκφρασης τοιχογραφίες του, ενώ έχει ανακατασκευασθεί το περιτοίχισμα, το αίθριο και μερικά κελιά.
Άνω Μηλιά – Μονοπάτι Αγάπης και Ευχών: Ένας υπέροχος χώρος για περπάτημα κατάλληλος ακόμη και για παιδιά. Όλη η φύση συγκεντρωμένη – ρυάκια, μικροί καταρράκτες, γεφυρούλες – σε ένα περιποιημένο μονοπάτι μέσα στα δέντρα (καστανιές, οξυές, έλατα, βελανιδιές κ.α.). Υπάρχουν ακόμη και ταμπελάκια με τις ονομασίες τους για να μην τα μπερδέψεις!
Άνω Μηλιά – Ορειβατικό Καταφύγιο Ε.Ο.Σ.: Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού της Άνω Μηλιάς βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Κατερίνης. Το καταφύγιο εξυπηρετεί, όλες τις εποχές, όχι μόνο τους ορειβάτες αλλά και πολλούς επισκέπτες. Είναι άνετο (μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 60 άτομα) και στο χώρο του πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Κάτω Μηλιά, Λαογραφική Συλλογή Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Λαζαίοι»: Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κ.Μηλιάς «Οι Λαζαίοι» ιδρύθηκε το 1964 από 50 περίπου νέους Μηλιώτες με την επωνυμία «Εθνική Μορφωτική Ένωσις Νέων Κ. Μηλιάς» με στόχο την πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια και ανάπτυξη των κατοίκων του χωριού και της κοινότητας Μηλιάς. Από το 2000 φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο (παλιό Δημοτικό Σχολείο), η ανακαινισμένη, μοναδική στην περιοχή, Λαογραφική Συλλογή και οι λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου.
Άγιος Δημήτριος, Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη θέση Σπάθες/ Αρχαιολογικός χώρος: Στη θέση «Ξερόλακκος» ή «Σπάθες» σε υψόμετρο. 1.100 μ. κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος, έχει ανασκαφεί νεκροταφείο Μυκηναϊκών χρόνων. Πρόκειται για μια νεκρόπολη από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, από τους πρώτους αρχαιολογικούς χώρους που ανακαλύφθηκαν στον Όλυμπο. Οι παλαιότεροι τάφοι είναι από τον 14ο αιώνα π.Χ., ενώ τα τελευταία ίχνη χρήσης βρέθηκαν από τα τέλη του 13ου αιώνα, στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. Οι τάφοι, περισσότεροι από 24, είναι κιβωτιόσχημοι, με ορθογώνιες σχιστολιθικές πλάκες και περιέχουν κατά τη μυκηναϊκή συνήθεια περισσότερους από δυο νεκρούς. Οι καλυπτήρες ήταν σφραγισμένοι για στεγανοποίηση με παχύ στρώμα πηλού. Διασώθηκαν απομεινάρια από ένα δόρυ, ένα χάλκινο ξίφος, βαμμένα και άβαφτα αγγεία και μπουκάλια αρώματος, περιδέραια γυναικών και λίθινες σφραγίδες. Τα κτερίσματα μεταφέρθηκαν στα Μουσεία Δίου και Θεσσαλονίκης.
Άγιος Δημήτριος, Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου: Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Στο σημείο, από το 1420 – 1430, υπήρχε μοναστήρι και ο ναός κτίστηκε εκεί που ήταν κάποτε το καθολικό της μονής.
Άγιος Δημήτριος, δάσος οξιάς: Στην ορεινή Πιερία, στο σημείο όπου ο δυτικός Όλυμπος συναντιέται με τον Τίταρο και τα Πιέρια Όρη, βρίσκεται το χωριό Άγιος Δημήτριος σε υψόμετρο 820 μ., ατενίζοντας τη βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου. Αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια του χωριού και να εκδράμετε για πεζοπορία στα γύρω δάση.
Παραδοσιακός Οικισμός Σκοτεινών (Μόρνα) : Διάφορες “φήμες” ακολουθούν το ορεινό χωριό της Μόρνας που σημαίνει “σκοτεινός τόπος” από το τούρκικο μόρνο που σημαίνει σκοτεινό. Μέχρι το 1967 εκεί λειτουργούσε το Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου που έδωσε ζωή στην περιοχή τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Μετά το κλείσιμό του όμως, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, μεταφέροντάς το χαμηλότερα, ιδρύοντας τα Φωτεινά. Στην τελευταία απογραφή του 2011 το χωριό αριθμούσε ένα κάτοικο. Ο δρόμος από τα Φωτεινά μέχρι τον παραδοσιακό οικισμό Σκοτεινών είναι χωματόδρομος και διέρχεται μέσα από κατάφυτες πλαγιές.
Τοξωτό γιοφύρι Σκοτεινών: Μονότοξο πέτρινο γεφύρι στο χωριό Σκοτεινά Πιερίας που γεφυρώνει το ρέμα Μαυρονέρι. Σύμφωνα με το θρύλο “Η μορφή ενός βράχου στις όχθες του ποταμού είναι το κεφάλι του στοιχειωμένου, που τον έθαψαν οι μάστορες κάτω από το γεφύρι για να στεριώσει”.
Φράγμα Μόρνας: Λίγα χιλιόμετρα μετά τον παραδοσιακό οικισμό Σκοτεινών συναντούμε το αρδευτικό φράγμα Σκοτεινών όπου σχηματίζεται τεχνητή λίμνη η οποία αποτελεί αξιόλογο βιότοπο και τόπο ψαρέματος.
Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου: Η Μονή Πέτρας ιδρύθηκε από τον Ανδρόνικο Β’ τον Παλαιολόγο. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσής της είναι άγνωστος. Από μία λίθινη επιγραφή, τοποθετημένη πάνω από τη δυτική είσοδο του Καθολικού, αναφέρεται το έτος 1134, ενώ η ανακαίνισή του έγινε το 1151. Ο σημερινός ναός οικοδομήθηκε το 1754 και επισκευάσθηκε το 1815. Το 1927 τα υπάρχοντα της μονής περιήλθαν στο δημόσιο και το 1929 στο χώρο κτίστηκε σανατόριο για άπορους φυματικούς. Το σανατόριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1939 και συνέχισε έως το 1969. Το 1970 τη θέση του σανατορίου πήρε το θεραπευτήριο ψυχικών παθήσεων ιεράς μονής Πέτρας Ολύμπου, το οποίο λειτούργησε ως το 2004.
«Καρακόλι» ή το μικρό βασίλειο της Πέτρας: Σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή βρισκόταν το μικρό βασίλειο της Πέτρας, ή Καρακόλι όπως ονομάζουν την περιοχή ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του χωριού. Ήταν χτισμένη στην ΝΑ πλευρά ενός μεγάλου βράχου στα Στενά Πέτρας και κοντά στο ρέμα Ιταμός (Αγιονέρι) όπου δέσποζε του ορεινού δρόμου (μονοπατιού) που άνοιξε ο Ξέρξης για να διέλθουν τα περσικά στρατεύματα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. Επί Τουρκοκρατίας η Πέτρα πολιορκήθηκε από Τούρκους και γενίτσαρους αλλά χωρίς επιτυχία. Όμως σύμφωνα με μία εκδοχή σαν αποτέλεσμα προδοσίας ή μπαίνοντας από έναν μεγάλο υδραγωγό που τροφοδοτούσε με νερό το κάστρο από τον ποταμό Ίταμο, οι Τούρκοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Κάστρο και σκότωσαν τους στρατιώτες που το φρουρούσαν. Τότε, η βασίλισσα του κάστρου, Ρόϊδω, αυτοκτόνησε πέφτοντας μαζί με το παιδί της από το βράχο, στην χαράδρα του Ίταμου.
Εξοχή – Φραγμολίμνη/ εκκλησάκι θέση Παλιόχωρα και εξωκλήσι Αγ. Νικολάου: Η φραγμολίμνη που κατασκευάστηκε έχει αλλάξει σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι στη θέση Παλιόχωρα όπου υπάρχουν χώροι εστίασης και ξεκούρασης, καθώς και το εξωκλήσι του Αγ. Νικολάου.
Εξοχή –εξωκλήσι Αγ. Νικολάου: Η φραγμολίμνη που κατασκευάστηκε έχει αλλάξει σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι στη θέση Παλιόχωρα όπου υπάρχουν χώροι εστίασης και ξεκούρασης, καθώς και το εξωκλήσι του Αγ. Νικολάου.
Μοσχοπόταμος, τοξωτή γέφυρα: Το τοξωτό γεφύρι του Μοσχοποτάμου, είναι ένα παραδοσιακό μονότοξο πέτρινο γεφύρι, όπου η ύπαρξή του χρονολογείται στη μεταβυζαντινή εποχή ενώ, ως προς τη σημερινή του μορφή, δομήθηκε στο τελευταίο μισό του 19ου αιώνα. Βρίσκεται βόρεια του χωριού, σε κοντινή απόσταση από αυτό (10 λεπτά με το αυτοκίνητο σε χωματόδρομο), σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο, κρυμμένο μέσα στο ρέμα του ποταμού Βεργιόδρομου.
Μοσχοπόταμος, Τρανή βρύση: Στην περιοχή του Μοσχοποτάμου σώζεται μια παραδοσιακή βρύση, η “Τρανή Βρύση”, που είναι κατασκευασμένη με πυρόλιθο.
Μοσχοπόταμος, Λόφος Αγίων Αποστόλων: Στον Μοσχοπόταμο, στο λόφο αριστερά από το χωριό, βρίσκεται το εξωκκλήσι των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Στον προαύλιο χώρο του ναού, μέσα στον καταπράσινο τοπίο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όλο τον χρόνο.
Ν. Κεραμίδι, Πλατανόδασος: Δίπλα στο χωριό Νέο Κεραμίδι, έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό μέρος και να περιηγηθείτε στο πλατανόδασος είτε πεζοί είτε με ποδήλατο.
Τρίλοφος, εξωκλήσι Αγίων Θεοδώρων: Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Κατερίνης βρίσκεται το χωριό Τρίλοφος, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους όπως μαρτυράει και το ονόμά του, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε και το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων.
Λόφος Σεβαστής: Η Σεβαστή, ένα γραφικό χωριουδάκι γαντζωμένο στα Πιέρια όρη, βρίσκεται βόρεια της Κατερίνης. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 140 μέτρων. Στο ψηλότεο σημείο της, βρίσκεται ο Λόφος της Σεβαστής, ένα άλσος – πνεύμονας πρασίνου με απέραντη θέα στην Πιερική ακτογραμμή και τον Όλυμπο.
Κούκος, εξωκλήσι Αη Γιάννη: Σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο, στην ενδοχώρα της πιερικής γης, βρίσκεται το χωριό Κούκος, σε υψόμετρο 240 μέτρων. Τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Λέγεται ότι η ονομασία του χωριού μπορεί να προήλθε είτε επειδή παλαιότερα στο εξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου υπήρχε το γνωστό ρολόι "Κούκος", είτε επειδή στην περιοχή υπήρχαν πολλά πουλιά αυτού του είδους.
Κάτω Αγ. Ιωάννης, υπαίθριο αμφιθέατρο και δασύλλιο: Στην πλατεία του χωριού του Κάτω Άγιου Ιωάννη, πολύ κοντά στην Κατερίνη, βρίσκεται το υπαίθριο αμφιθέατρο όπου διοργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Νέα Τραπεζούντα / Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής – Λείψανα Αγίου Ευγενείου Τραπεζουντίου: Οι κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας είναι στο σύνολό τους πρόσφυγες από τον Πόντο, από όπου και η ονομασία του χωριού και μιλούν την ποντιακή οφίτικη διάλεκτο. Στο χωριό βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, στο οποίο τελείται Ιερά Πανήγυρις ανακομιδής λείψανων του Αγίου στις 17 Οκτωβρίου.
https://el.wikipedia.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !