4 Ιανουαρίου 2022
ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΘΩΜΑΣ ΑΧ. ΤΣΟΥΛΙΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιερέων Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος (Σ.Ι.ΜΗ.Κ.) αγγέλλει με την κατ' άνθρωπον λύπη την εκδημία του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Θωμά Αχ. Τσουλιά, συνταξιούχου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο οποίος διετέλεσε ιδρυτικό Μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Tαμείου Αλληλοβοηθείας Κληρικών της Μητροπόλεως μας.
Ο αείμνηστος απεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 88 ετών το απόγευμα της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου λ. ε.. Το σκήνωμά του τέθηκε σε προσκύνημα στον Ι. Ναό Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης, όπου το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Λεοντιάδη, ενώ στις 3 το απόγευμα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου, οποίος στον επικήδειο λόγο του ανέφερε χαρακτηριστικές στιγμές από την συναναστροφή του με τον π. Θωμά, σημειώνοντας την ιδιαίτερη αγάπη του προς την Εκκλησία και τους Ενορίτες του.
Ο Μακαριστός αδελφός και συλλειτουργός μας γεννήθηκε στη Φίλια Καρδίτσας της Θεσσαλίας το έτος 1933.
Τις εγκύκλιες σπουδές του επεράτωσε στη γενέτειρά του.
Ενυμφεύθη την αείμνηστη Χρυσούλα Παπαγεωργίου του ιερέως Μιχαήλ από τον Παντελεήμονα Πιερίας, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά και 11 εγγόνια.
Το έτος 1959 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κίτρους κυρό Βαρνάβα Τζωρτζάτο.
Με απόφαση του Ποιμενάρχου του, διορίσθηκε τακτικός εφημέριος της αρτισυστάτου Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης και ανέλαβε την ανέγερση του νέου Ναού.
Σπούδασε Θεολογία στο Α.Π.Θ. απ’ όπου αποφοίτησε το έτος 1975. Το αυτό έτος γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε τα μαθήματα για 2,5 έτη.
Τα έτη 1976 – 1980 εργάστηκε ως Θεολόγος Καθηγητής στα ιδιωτικά Γυμνάσια Πλαταμώνος Πιερίας ΄΄ Χ. Θεοδωρίδη και Τσάγκα΄΄.
Το έτος 1980 μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε δημοσιογραφία. Λαβών το πτυχίο επέστρεψε στην Κατερίνη.
Κατά την πολυετή διακονία του στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους ανέπτυξε ποικίλο πνευματικό, ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο.
Συγκρότησε την ενορία εκ του μηδενός. Υπήρξε ο στοργικός πατήρ των χριστιανών της προσφυγικής Ενορίας του σε καιρούς δύσκολους και απαρηγόρητους.
Ανήγειρε εκ βάθρων τον Ι. Ενοριακό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους, το Παρεκκλήσιο του Αγ. Ελευθερίου και το Θρονί της Παναγίας, όπου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αγαθονίκου τοποθέτησε εικόνισμα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας (ακριβές αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου) και καθιέρωσε την κατ’ έτος πανήγυρη στις 23 Αυγούστου.
Το έτος 1966, με προτροπή του αοιδίμου Μητροπολίτου Κίτρους κυρού Βαρνάβα ανήγειρε εκ βάθρων στο προαύλιο του Ι. Ναού Αγ. Χαραλάμπους Οικοτροφείο με την επωνυμία ΄΄ Ο Άγιος Χαράλαμπος΄΄, στο οποίο φιλοξενήθηκαν παιδιά γονέων μεταναστών και μαθητές Γυμνασίου από τα χωριά της Επαρχίας Πιερίας.
Την Μ. Πέμπτη του έτους 1986, έλαβε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.
Τον Αύγουστο του ιδίου έτους, μετά από παράκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού εφημερίου και Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Λιτοχώρου, όπου μερίμνησε για την αγιογράφηση του βορινού κλήτους του Ι. Ναού.
Εξέδωσε 18 βιβλία, από τα οποία το βιβλίο του με τον τίτλο ΄΄Τα Ιερά προσκυνήματα της Παναγίας ανά την Ορθοδοξία ΄΄ έλαβε το έτος 1997 το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κωνστάντζας Ρουμανίας το έτος 1998.
Επισκέφθηκε τα Ορθόδοξα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καθώς και Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και την μαρτυρική Εκκλησία της Κύπρου. Επίσης επισκέφθηκε και στήριξε ποικιλοτρόπως την Ιερά Αρχιεπισκοπή και Μονή του Σινά και έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Δαμιανό το χρυσό μετάλλιο, ως αναγνώριση της πολυτίμου συμπαραστάσεως του στην Ιερά Μονή της Αγ. Αικατερίνης.
Τιμήθηκε από τη Νομαρχία Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και από 15 Συλλόγους του Νομού Πιερίας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Κληρικών Μητροπόλεως Κίτρους. Για την ακρίβεια, με εισήγησή του, Μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας απεφάσισε τη σύσταση και ίδρυση του εν λόγω ταμείου στο οποίο διετέλεσε επί μακρόν Πρόεδρος.
Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, προς ηθική στήριξη των Μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και των πατέρων της Ι. Μονής Αγ. Αικατερίνης του Σινά, καθώς και ενίσχυση των Παναγίων Προσκυνημάτων, ίδρυσε το έτος 1989, το Σύλλογο ΄΄ Φίλων του Παναγίου Τάφου και του Θεοβαδίστου Όρους Σινά ΄΄, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος. Μέσω του εν λόγω Συλλόγου διοργάνωσε πολλές προσκυνηματικές ιεραποδημίες στους Αγίους Τόπους και στο Όρος Σινά και έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 5000 χριστιανούς της Πιερίας να συμμετάσχουν. Παράλληλα, βοήθησε οικονομικώς τα Πανάγια Προσκυνήματα. Για την εν γένει προσφορά του στα Πανάγια Προσκυνήματα έλαβε τιμητική διάκριση από τον Μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο.
Το έτος 2006 μετά από 47 έτη καρποφόρου διακονίας στον αμπελώνα της κατά Πιερίαν Εκκλησίας συνταξιοδοτήθηκε και συνέχισε να υποβοηθά το έργο του διαδόχου του και πνευματικού του υιού Πρωτ. Κυριάκου Κοκελίδη.
Τον παρελθόντα Μάϊο αποχαιρέτισε εκ του ματαίου τούτου κόσμου την αγαπημένη του πρεσβυτέρα Χρυσούλα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω γήρατος και άλλων προβλημάτων υγείας ελάμβανε την περιποίηση των τέκνων του.
Κατά κοινή ομολογία ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Τσουλιάς ΄΄πληροφόρησε την διακονία του΄΄ και κατέθεσε όλη την ικμάδα της νεότητός του καθώς και αργότερα στα δυσμά του βίου του, με τη σοφία και την εμπειρία του, για την προαγωγή του σωστικού έργου της Εκκλησίας, αναπαύοντας τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Μακαριστό Βαρνάβα και πολιό Γέροντα Αγαθόνικο, με τους οποίους συνεργάστηκε κατά την περίοδο της ενεργού υπηρεσίας του.
Ο Πρόεδρος του Σ.Ι.ΜΗ.Κ, Πρωτ. Μιχαήλ Κουρσιουμπάς, κατά τον επικήδειο που εκφώνησε, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι ο αείμνηστος θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νεωτέρους κληρικούς. Με απόφαση δε και φροντίδα του Δ/κού Συμβουλίου θα τελεσθεί ειδική Θ. Λειτουργία και μνημόσυνο στη μνήμη του, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα Μέλη του Σ.Ι.ΜΗ.Κ., ως αντίδωρο των κόπων του και της συμπαραστάσεώς του, μέσω του Συνδέσμου των κληρικών Ν. Πιερίας, στην Ιερατική οικογένεια.
Του αδελφού και συλλειτουργού μας, Θωμά Ιερέως,
αιωνία η μνήμη!
Εκ του Δ.Σ. του Σ.Ι.ΜΗ.Κ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !