19 Αυγούστου 2021
Ακόμη περιμένουν την....συνδετήρια γέφυρα Καστρί Λουτρού-Ν. Πόρων
Άλλο ένα καλοκαίρι οδεύει προς τις τελευταίες του ημέρες και το ζήτημα της κατασκευής της γέφυρας που θα ενώσει την περιοχή Καστρί Λουτρό με αυτήν των Νέων Πόρων φαίνεται να παραπέμπεται στις… καλένδες για μία ακόμα φορά. Αντί μιας καινούργιας γέφυρας, που αποτελεί
χρόνιο αίτημα των κατοίκων ειδικά αυτών που ανήκουν στον Δήμο Τεμπών, στον χώρο που λιμνάζουν τα ύδατα στον αύλακα του Παπαπουλίου, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μια μισογκρεμισμένη ξύλινη γέφυρα και σκόρπιοι πάσσαλοι. Πρόκειται για μια ιστορία που η αφετηρία της, οριοθετείται πριν από περίπου 25 χρόνια και για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια του προέδρου του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρί Λουτρό κ. Γιώργου Σαπουντζή.
Όπως εξηγεί στην «Ε», η γέφυρα που ζητούν θα έχει μήκος μόλις 80 μέτρα, και θα συνδέει οδικά και με ασφάλεια το Καστρί Λουτρό με τους Νέους Πόρους. Οι δύο περιοχές ενώνονται εκεί που εκβάλλει ο ποταμός. Στο σημείο εκείνο το 1997 με επιδότηση από την τότε ΕΟΚ οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής του Πλαταμώνα δημιουργούν εγκαταστάσεις για ιχθυοκαλλιέργεια, όπως και ένα παρατηρητήριο. Μάλιστα υπήρξε και πρόταση για κατασκευή πεζογέφυρας που εν τέλει κατασκευάστηκε.
Το 2002 εγκαταλείπουν την προσπάθεια για να πάρουν τη σκυτάλη ιδιωτικές εταιρείες. Μία εξ αυτών μάλιστα έχει σχέδια για περιβαλλοντικό πάρκο, που όμως δεν προχωρούν.
Το 2014 ξεκινάει η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία της γέφυρας. Σταματάει όμως η διαδικασία γιατί η εταιρεία που το μίσθωνε τότε, καταθέτει ένσταση και το Συμβούλιο των Νέων Πόρων την κάνει δεκτή. Στα τέλη του 2017 οι κάτοικοι Καστρί Λουτρού καταγγέλλουν πως η εταιρεία δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης κι αυτό έχει ως συνέπεια πλημμυρικά φαινόμενα στο Καστρί Λουτρό. Ισχυρίζονται μάλιστα πως χαλάνε και την πεζογέφυρα για να μην περνάει ο κόσμος απέναντι. Όπως θυμάται για λογαριασμό της «Ε», ο κ. Σαπουντζής, το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Πιερίας απαντάει τον Φεβρουάριο του 2018, σ’ αυτήν τη διαμαρτυρία λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως ο αύλαξ Παπαπουλίου, αυτή η μικρή λιμνοθάλασσα στα σύνορα των δύο νομών, είναι δημόσιο ιχθυοτροφείο και είχε μισθωθεί σε ιδιώτες με σκοπό την αλιευτική εκμετάλλευση. Αυτή η μίσθωση όμως ολοκληρωνόταν. Δηλαδή επέστρεφε ξανά στο κράτος.
Το καλοκαίρι του 2018, γίνεται γνωστή η συμφωνία των δύο περιφερειαρχών (Θεσσαλίας και Μακεδονίας) για την κατασκευή της γέφυρας. Ακολουθεί μάλιστα και αυτοψία στον χώρο. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Φλεβάρη του 2019 ασφαλτοστρώνεται ο περιφερειακός δρόμος και είναι έτοιμος να συνδεθεί με τη γέφυρα. Στη συνέχεια όμως αρχίζουν και πάλι οι καθυστερήσεις, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου στο Καστρί Λουτρό. Επισκέπτονται τον κ. Αγοραστό για να του εκφράσουν την αγωνία, όμως εκείνος τους διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος και πως υπάρχουν τα χρήματα. Τόνισε μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαπουντζής, πως περιμένουν και την πλευρά της Περιφέρειας Μακεδονίας. Λίγους μήνες αργότερα κανονίζεται συνάντηση στη Λεπτοκαρυά με την αντιπεριφερειάρχη Μακεδονίας, την κ. Μαυρίδου, η οποία τους διαβεβαιώνει ότι είναι σύμφωνοι, παρουσία του δημάρχου Κάτω Ολύμπου, και ορίζεται νέα συνάντηση των τεχνικών υπηρεσιών.
Μετά από πολλές συζητήσεις και συναντήσεις όμως το θέμα έχει μείνει στάσιμο και είναι κάτι που ανησυχεί τους ανθρώπους του Συλλόγου.
Για την κατασκευή της γέφυρας έχουν κατατεθεί και δύο σχετικές ερωτήσεις. Η μία στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών από την Ελληνική Λύση και η δεύτερη στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Για την πλευρά που αφορά στο Καστρί Λουτρό υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός χώρου που θα ονομαστεί ως «Στέκι των καλλιτεχνών» για να μπορούν εκεί όσοι θέλουν να έχουν χώρο να ζωγραφίζουν το μοναδικό τοπίο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Εξωραϊστικού Συλλόγου, η δημιουργία της γέφυρας δεν θα διαταράξει το οικοσύστημα της περιοχής, καθώς αυτή θα βρίσκεται στην άκρη της ποταμολίμνης και μακριά από το παρατηρητήριο.
Αυτήν τη στιγμή στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζή, βρίσκονται περίπου 15.000 άνθρωποι. Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων επιλέγει καθημερινά να μετακινηθεί προς Νέους Πόρους και Πλαταμώνα. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι νεαροί και κινούνται από έναν στενό δρόμο χωρίς επαρκή φωτισμό με αρκετούς κινδύνους.
Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !