12 Ιουλίου 2021

Τα T-shirts της Diesel κατάγονται από τη Νάουσα




Στη δεκαετία του 2000 η ελληνική κλωστοϋφαντουργία- λίγο κουτουρού, λίγο με σχέδιο- κατάφερε να έχει μια ουσιαστική εξαγωγική δραστηριότητα, παρά του ότι τα προϊόντα από τρίτες χώρες (Κίνα, ευρύτερη Ασία), ήταν σούπερ ανταγωνιστικά σε επίπεδο τιμών. Πίσω από πολλά ρούχα των Benetton, Sisley, Stefanel, Versace, Diesel, Zara, Levi Strauss, Mustang, Marks & Spencer, New Man, βρίσκονταν ελληνικά ονόματα, όπως η Ελληνική Υφαντουργία, ο όμιλος Κλωνατέξ και η Μουζάκης.

Το φθηνό τότε χρήμα και οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. (που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και όχι την επιδότηση της τιμής του τελικού προϊόντος), έδωσαν λίγο χρόνο ακόμη στα ελληνικά εργοστάσια. Οι κακοί χειρισμοί, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες, και το γεγονός του ότι η ελληνική κλωστοϋφαντουργία δεν είχε σχέδιο, όπως η αντίστοιχη ισπανική (που γέννησε κολοσσούς της ένδυσης), οδήγησε σε πλήρη απαξίωση του κλάδου.

Δεδομένου ωστόσο ότι το βαμβάκι (που παραγωγικά έχει σημαντική θέση στην Ελλάδα), ζει «χρυσές εποχές», τόσο ως commodity χρηματιστηριακό προϊόν, όσο και λόγω της στροφής των εταιρειών ένδυσης σε πρακτικές βιωσιμότητας, «ανοίγεται» παράθυρο και για τα ελληνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, εφόσον κάποιες επιχειρήσεις έχουν κρατήσει «ζωντανή» την τεχνογνωσία τους.

Έτσι, ακόμη κι αν δεν δημιουργήθηκαν Zara και H&M στην Ελλάδα, εν τούτοις υπάρχουν εταιρείες που συνδέονται με μεγάλους παίκτες ένδυσης, όπως η Βαρβαρέσσος, η οποία σύναψε συμβόλαιο με την ιταλική Diesel.


Η κορυφαία ιταλική εταιρεία επέλεξε το προϊόν «Supreme Green Cotton», το οποίο παράγεται στη Νάουσα (από το σπόρο του βαμβακιού έως το τελικό νήμα) για τα μπλουζάκια των σειρών Green Label, NightCrush και Malign.

Το «Supreme Green Cotton» είναι μια συλλογή «έξυπνων» νημάτων εξαιρετικής ποιότητας της Βαρβαρέσσος, η οποία ανέπτυξε ένα καινοτόμο και κοινωνικά υπεύθυνο σύστημα, με προδιαγραφές που τηρούνται αυστηρά από τον σπόρο, στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία στην ένδυση, ένα ποιοτικό και σύγχρονο εθνικό προϊόν, που παράγεται αειφορικά στην Ελλάδα.

Η νηματουργία Βαρβαρέσσος χρησιμοποιεί ένα προηγμένο, σύστημα δορυφορικής άρδευσης στάγδην στα χωράφια, που επιτρέπει εξοικονόμηση έως και 40% στη χρήση νερού. Το σύστημα διαθέτει μια προσαρμοσμένη εφαρμογή που συνδέεται μέσω δορυφορικών και μετεωρολογικών σταθμών σε επιλεγμένα χωράφια, ώστε οι αγρότες να μπορούν να παρακολουθούν τα χωράφια σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα αξιοποιεί τεχνολογία Internet of Things, προειδοποιώντας τους παραγωγούς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ποτίσουν τα χωράφια τους, για να διασφαλίσουν ότι τα φυτά έχουν την υψηλότερη απόδοση.

Το τελικό έτοιμο προϊόν απολαμβάνει ήδη μεγάλης αναγνωρισιμότητας, επιτυγχάνοντας εξαγωγές που φτάνουν στο 95% της παραγωγής στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτή την καινοτομία, υιοθετεί και η Diesel, η οποία αποφάσισε να αξιοποιήσει την ελληνική πρώτη ύλη για τις κορυφαίες σειρές της.



Tης Πέννυ Κούρτα



Πηγή news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !