του Μάντζιου Δ. Αντώνη, οικονομολόγου
Για τον Πέλεκα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς κόστος, απλά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του Δήμου ή του κράτους.
-Προστασία του ποταμού από τα υγρά απόβλητα που ρίχνουν επιχειρήσεις, θέμα γνωστό στις υπηρεσίες του Δήμου και εύκολο να αντιμετωπιστεί.
-Προστασία από τη ρίψη των σκουπιδιών, τις φωτιές, την παράνομη αμμοληψία.
-Προστασία από τις καταπατήσεις σε όλο το μήκος του με οριοθέτηση και αποβολή των καταπατούντων.
-Ανάδειξή του Πέλεκα ως χώρου πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του ποδηλατοδρόμου, του πεζόδρομου, με έλεγχο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων για να μην μετατραπεί η παραποτάμια οδός σε περιφερειακό δρόμο.
-Πλήρης φωτισμός και αστυνόμευση της περιοχής για να μπορεί να γίνει χώρος περιπάτου και τις βραδινές ώρες.
-Δενδροφυτεύσεις κατά μήκος του ποταμού σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, δενδροφύτευση η οποία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς κόστος αγοράς των δέντρων αφού μπορούν να αναζητηθούν από τα δασικά φυτώρια με εμπλουτισμό και από προσφορές ιδιωτικών φυτωρίων, φύτευση από τους εθελοντές πολίτες, τα σχολεία, τις γειτονιές και οργάνωση του ποτίσματος με τη βοήθεια του Δήμου έτσι ώστε να έχουμε μια μεγάλη δεντροστοιχία κατά μήκος του ποταμού.
-Οργάνωση του Οικισμού των Ρομά με απλά έργα υποδομής( φως, νερό, τουαλέτες, χαλικόστρωση δρόμων) ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό της πόλης, προστατεύοντας παράλληλα την περιοχή από παραβατικές δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ποταμό.
- Διοργάνωση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων κατά μήκος του Πέλεκα και ανάδειξή του ως χώρο πρασίνου και πολιτισμού.
-Ειδικές δραστηριότητες των σχολείων σε σχέση με τον Πέλεκα ( εκδρομές, έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής, διηγήματος, υιοθεσία τμήματος της διαδρομής) για να μπει το ποτάμι στην συνείδηση όλων μας από την μικρή ηλικία.
-Ανοικτή συνεχή διαβούλευση με όλους τους πολίτες όχι μόνο για το τι πρέπει να γίνει αλλά και για το τι έγινε, τι δεν έγινε καλά, ποιο είναι το αποτέλεσμα, τι μπορούμε να βελτιώσουμε.
Αυτά και άλλα πολλά που μπορεί να προταθούν και να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή χρήματα.
Φυσικά θα πρέπει να είναι πάντα ο στόχος μας η διεκδίκηση και αναζήτηση κονδυλίων από Εθνικούς οι Κοινοτικούς πόρους, για την συνολική ανάπλαση του ποταμού, με παρεμβάσεις στα πρανή, καθαρισμό της κοίτης με παράλληλη εξασφάλιση κυκλοφορίας καθαρού νερού και το καλοκαίρι, με παρεμβάσεις που πρέπει να φθάνουν μέχρι τον Αρωνά.
Από την άλλη σκόπιμο και ωφέλιμο θα ήταν τα έσοδα του Δήμου από την διάθεση του χαλικιού που πλουσιοπάροχα μας προσφέρει ο Πέλεκας να δίνονται για την υποστήριξη των έργων ανάπλασής του.
Όμως μιλάμε για μια άλλη αντίληψη των δημοτικών πραγμάτων, για μια άλλη αντίληψη της δημοτικής αρχής που θα επιδιώκει, θα εμπιστεύεται και θα προωθεί την εθελοντική δράση και την κοινωνία.
Και εν κατακλείδι αυτοί που θα προστατεύσουν τον Πέλεκα θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους, τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους οι πολίτες με τον αγώνα τους.
Γιατί είπαμε. Πόλη είναι οι άνθρωποί της.
Πρώτη Δημοσίευση 8 Απριλίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !