29 Μαρτίου 2021
Συγκέντρωση για την παιδεία των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κατερίνη
Τιμούμε τους αγώνες για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας στους οποίους διαχρονικά πρωτοστατούσε η ελληνική νεολαία. Οι πρώτοι άλλωστε που κήρυξαν την επανάσταση του 1821 ήταν οι φοιτητές-σπουδαστές της Μολδοβλαχίας με επικεφαλής τους τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Όμως σήμερα το δικαίωμα της νεολαίας να ονειρευτεί το μέλλον της, να κάνει πανεπιστημιακές σπουδές, να αποκτήσει επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια και να βελτιώσει τη ζωή της απειλείται από τον ν. 4777/2021 του Υπουργείου Παιδείας.
Προκειμένου να προστατεύσουν αυτά τα δικαιώματα στις 27 Μαρτίου τα μέλη των Ο.Μ. Κατερίνης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκεντρώθηκαν εναντίον του ν. 4777 στην πλατεία Ελευθερίας.
Τέσσερις είναι οι κύριες ανατροπές που επιφέρει ο άρτι ψηφισθείς νόμος 4777/2021 στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΠΡΩΤΟΝ Η θέσπιση ενιαίας βάσης εισαγωγής(ΕΒΕ) που θα ορίζεται από το κάθε ίδρυμα και θα ισούται με το 80 έως και το 120% του μέσου όρου των βαθμών των μαθημάτων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες μαθητές εκτός των ιδρυμάτων που κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς είναι γύρω στις 20.000. Αυτοί θα οδηγηθούν στην «αγκαλιά» ιδιωτικών κολλεγίων αμφιβόλου ποιότητας παρεχόμενων σπουδών, χωρίς καμία γραπτή δοκιμασία εισαγωγής, με σχεδόν αποκλειστικό εφόδιο εγγραφής την οικονομική επιφάνεια των σπουδαζόντων και των οικογενειών τους. Ενισχυμένα είναι τα κολλέγια και από την πρόσφατη εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των δημόσιων ιδρυμάτων. Η όλη αυτή αφαίμαξη απο φοιτητές κυρίως μικρών και περιφερειακών ιδρυμάτων θα οδηγήσει στο κλείσιμο αυτών καθώς η χρηματοδότηση τους θα είναι ευθέως ανάλογη της λειτουργικότητάς τους (πόσοι δηλαδή φοιτητές φοιτούν σε αυτά). Ευνόητες είναι και οι συνέπειες στην οικονομική ζωή επαρχιακών πόλεων με ιδρύματα που τώρα κινδυνεύουν να κλείσουν.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ Πανεπιστημιακή αστυνομία: πρόκειται για έναν «καινοτόμο» θεσμό που καταπατά το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, καθότι θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στη Σύγκλητο, όπως θα έπρεπε να γίνεται για κάθε αυτοδιοικούμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το νέο αυτό σώμα θα αποτελείται από ειδικούς φρουρούς με εκπαίδευση που είναι ελλιπής σε σύγκριση με αυτή των αποφοίτων των αστυνομικών σχολών, επιφορτισμένους και με προανακριτικά καθήκοντα, όσο παραμένουν στην πανεπιστημιακή αστυνομία, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες δικονομικές γνώσεις προς άσκηση αυτών. Ένα επιμέρους θέμα που ανακύπτει είναι και η ύπαρξη καμερών εντός και πέριξ των ιδρυμάτων, το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι το μόνο σώμα που συμφώνησε με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι οι ειδικοί φρουροί. Προφανώς δεν προτείνουμε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν χωρίς φύλαξη. Λύση στο ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει η πρόταση των πρυτάνεων για μόνιμους διορισμούς στον τομέα της φύλαξης των χώρων με προσωπικό που θα λογοδοτεί στη Σύγκλητο και μόνο όπως αρμόζει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο.
ΤΡΙΤΟΝ Εισαγωγή πειθαρχικού δικαίου: ζήτημα με το οποίο πάλι καταπατάται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, καθώς ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός διοικείται με βάση τον κανονισμό του και εκεί και μόνο πρέπει να περιλαμβάνονται και οι κανόνες που ορίζουν τα πειθαρχικά τους ζητήματα. Ποινικοποιείται η διαμαρτυρία ακόμη και η αφισοκόλληση εντός των ιδρυμάτων,καθώς θα επισείουν πειθαρχικές ποινές φτάνοντας ως και στη διαγραφή του φοιτητή από τα μητρώα του ιδρύματος.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ Το λεγόμενο ν+2 για να τελειώσει κάποιος τη σχολή του, θεσπίζεται πρόχειρα, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια διακοπής των σπουδών ούτε στηρίζεται σε κάποια επιστημονική έρευνα.
Εν κατακλείδι ο νόμος 4777/2021 πάει πολύ πίσω τη δημόσια παιδεία, κάνει άπιαστο όνειρο το να σπουδάσουν οι οικονομικώς αδύναμοι: η κοινωνική κινητικότητα των νέων που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους, δυσχεραίνεται αντί να διευκολύνεται. Ακόμη εισάγει την αστυνομοκρατία αντί της φύλαξης με άγνωστες συνέπειες και θα πρέπει να αποσυρθεί και να εισαχθεί νέο επί των προτάσεων της συνόδου των πρυτάνεων νομοσχέδιο. Δεν θα επιτρέψουμε η μόρφωση να γίνει ταξικό προνόμιο, δεν θα επιτρέψουμε να ριχτεί η νεολαία και ο λαός στην αμάθεια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !