1 Ιουνίου 2020

Στα άδυτα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ



Η απόκτηση ειδικών μασκών νανοτεχνολογίας για την ενίσχυση του έργου των νοσοκομείων και του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών του δήμου («Βοήθεια στο Σπίτι», Καθαριότητα, Δημοτικά Ιατρεία, κ.ά.), η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με βιοαισθητήρες για καρδιακά νοσήματα, όπως και
η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, αποτελούν πλέον τους νέους στόχους της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και του εμπλουτισμού της ενεργειακής υπόστασής του.





Οι στόχοι αυτοί αποτέλεσαν αντικείμενο της επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη στην καρδιά της καινοτόμας και υψηλής τεχνολογίας του μέλλοντος, όπως είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου και ο προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού Γιάννης Πολυχρονιάδης.

Τον… ξεναγό στα άδυτα της τεχνολογίας αιχμής, που απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση για την πρωτοπορία του σε καινοτόμες εφαρμογές, ανέλαβε ο διευθυντής του εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, πλαισιωμένος από ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες-ερευνητές και εκπροσώπους εταιρίας που συμπράττει στην προωθούμενη παραγωγή των εφαρμογών. Να σημειωθεί ότι αυτές είναι άμεσα αξιοποιήσιμες, όπως ειδικά πρόκειται για τις νανομάσκες που παρέχουν υψηλή προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19, και με τις οποίες το Εργαστήριο του ΑΠΘ ενίσχυσε το έργο νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης στη μάχη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κατά της πανδημίας.

«Πρόκειται για εντυπωσιακά βήματα προόδου της επιστημονικής έρευνας, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που αυτές σημειώνονται από ένα δικό μας Εργαστήριο κι ένα δικό μας πανεπιστήμιο. Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και ο Στέργιος Λογοθετίδης με τους άξιους ερευνητές και συνεργάτες του δείχνουν το δρόμο προς την κατεύθυνση που πρέπει να πορευτούμε αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών και τα προϊόντα της τεχνολογίας αιχμής προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών», ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για όσα νέα συναντούσε από στάση σε στάση εντός του Εργαστηρίου.

Όπως τόνισε, το ενδιαφέρον του δήμου εστιάζεται στη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τον ερευνητικό φορέα στον τομέα της ενέργειας με την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και με την αξιοποίηση εφαρμογών από την Κοινωνική Υπηρεσία, το δίκτυο των Δημοτικών Ιατρείων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε για την άμεση προμήθεια μασκών νανοτεχνολογίας διαφόρων τύπων προκειμένου ένας μεγάλος αριθμός θα χορηγηθεί σε νοσοκομεία της πόλης μας, και ένας άλλος προς ενίσχυση του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαζομένων ειδικών Υπηρεσιών του δήμου.

«Πάντα υποστηρίζαμε ότι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά τους κέντρα πρέπει να συνδέονται με την κοινωνία και τους φορείς έκφρασής της όπως είναι οι δήμοι. Και μεις ως δήμος παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι προς αυτή την κατεύθυνση αναζητώντας και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που αποσκοπεί στην ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας. Έτσι, πιστεύω ότι μια μορφή συνεργασίας με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ μπορεί να ανοίξει νέες λεωφόρους και να αποβεί προς όφελος όλων», υπογραμμίζει ο Σίμος Δανιηλίδης.




«Δήμος-πιλότος…»

«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των προγραμμάτων, και πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα αξιοποίησης μιάς σειράς από αυτές τις εφαρμογές. Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται την αξία και την προσφορά αυτών των τεχνολογιών που έρχονται να υπηρετήσουν την κοινωνία και θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει πιλοτικό παράδειγμα για μια σειρά από τέτοια καινοτομικά έργα τα οποία θα είναι πρωτοποριακά όχι μόνο για την περιοχή μας και την Ελλάδα αλλά πρωτοποριακά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου καθ. Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος έκανε μια αναλυτικότατη παρουσίαση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αναλυτικές παρουσιάσεις έγιναν και από τους συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων η καρδιολόγος-ερευνήτρια Βαρβάρα Καραγκιοζάκη και ο εκπρόσωπος της εταιρίας OET Νικόλαος Καραγεώργος.

Όπως ανέφερε ο κ.Λογοθετίδης, «εδώ παράγουμε εφαρμογές που τα επόμενα χρόνια θα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, καθώς επίσης και τεχνολογίες οι οποίες έχουν να κάνουν στις μέρες μας με τον κορωνοϊό, με τα νανοφίλτρα ή τις νανομάσκες, πάντα, όμως, σε συνεργασία με εταιρίες γιατί αυτά τα προϊόντα πρέπει να βγουν στην αγορά. Συνεργαζόμαστε, λοιπόν, για τέτοιες εφαρμογές που άμεσα ή πιο έμμεσα βγαίνουν στην παραγωγή και χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο ή θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια».

«Είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας επισκεφθεί ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών μαζί με τους συνεργάτες του, για να δούμε -και να δουν- από κοντά όλες αυτές τις τεχνολογίες, καθώς επίσης να συζητήσουμε για τις δυνατότητες συνεργασίας και χρήσης αυτών των καινοτόμων προϊόντων που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ‘‘έξυπνη πόλη’’ από εφαρμογές, όπως είναι οι έξυπνες στάσεις λεωφορείων, η παραγωγή ενέργειας, φωτισμού και πληροφορίας, η παραγωγή ενέργειας στα κτίρια, αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές για την ‘‘πράσινη πόλη’’, την πόλη που στα επόμενα χρόνια θα χρησιμοποιεί όλες αυτές τις δυνατότητες στην τηλεϊατρική, στην προστασία από τον ιό, στην ενεργειακή αναβάθμιση, στον φωτισμό, κ.ά. Αυτά τα θέματα τέθηκαν προς συζήτηση και ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπογραφούν και πρωτόκολλα συνεργασίας για πιο συγκεκριμένες εφαρμογές όταν αυτές θα εμφανισθούν και θα είναι προς όφελος της περιοχής και των ανθρώπων. Μια τέτοια συνεργασία θα αποτελέσει ένα παράδειγμα αξιοποίησης και επέκτασης των συνεργασιών του πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας ώστε αυτού του είδους οι συνεργασίες και οι χρήσεις των καινούριων καινοτόμων τεχνολογιών να επεκταθούν», πρόσθεσε ο κ.Λογοθετίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !