13 Νοεμβρίου 2017

Burnout Syndrome…γιατί ;;;;;;



Μήπως το έντονο άγχος στη δουλειά σάς δημιουργεί απογοήτευση, αισθήματα αβοηθησίας και ευαλωτότητας; Σαν να μοιάζουν όλα δύσκολα και εσείς να μην μπορείτε να τα διαχειριστείτε; Τότε ίσως πάσχετε από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, γνωστό και ως burnout syndrome.

Τι είναι όμως το Σύνδρομο αυτό; Ως Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ορίζεται η συναισθηματική, ψυχική και σωματική εξάντληση που βιώνει ο εργαζόμενος λόγω υπερβολικού και παρατεταμένου άγχους. Εμφανίζεται όταν το άτομο δυσκολεύεται συνεχώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και υπάρχουν συνεχείς απαιτήσεις από τους γύρω του. Κατά συνέπεια, μειώνεται η παραγωγικότητά του, χάνει το ενδιαφέρον και το κίνητρό του για εργασία και πιστεύει ότι δεν έχει πλέον να δώσει κάτι άλλο.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα συμπτώματα του Συνδρόμου αυτού;

• Συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης

• Αλλαγές στον ύπνο ή/και την όρεξη

• Συχνοί πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και οσφυαλγία

• Έλλειψη κινήτρου

• Αίσθημα αποτυχίας και αβοήθητου

• Μειωμένη ικανοποίηση

• Συνεχώς καθυστερεί στη δουλειά ή/και φεύγει πολύ νωρίς

Το Σύνδρομο αυτό δημιουργείται σταδιακά και για τον λόγο αυτό οφείλετε να δίνετε προσοχή στα ανωτέρω συμπτώματα. Στην αρχή είναι ήπια, όμως με το πέρασμα του χρόνου χειροτερεύουν. Εάν τα αναγνωρίσετε σε αρχικό στάδιο, τότε θα τα αντιμετωπίσετε ευκολότερα.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για να μην πέσετε στην «παγίδα» του συνδρόμου αυτού;

• Μάθε να λες όχι. Συχνά οι άνθρωποι φοβούνται να πουν όχι γιατί δε θέλουν να θεωρηθούν εγωιστές. Όμως αυτό δεν ισχύει. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σαφή όρια στη δουλειά και να μην γίνεται κάποιος από τους δύο διαρκώς θύμα εκμετάλλευσης. Είναι δικαίωμά σου αν θέλεις να βοηθήσεις ή όχι τον συνάδελφό σου. Εάν λοιπόν σου αναθέσουν μία ακόμη αρμοδιότητα και εσύ δεν θέλεις να την κάνεις, πες όχι αιτιολογώντας την άρνησή σου (εάν το κρίνεις σκόπιμο για τη συγκεκριμένη περίσταση). Εάν δε σεβαστείς εσύ αυτό που θέλεις, ποιος περιμένεις να το κάνει;

• Να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας. Η γυμναστική βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, καθώς συμβάλλει στην έκκριση των λεγόμενων «χαρούμενων ορμονών», που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Τριάντα λεπτά γυμναστική τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας αρκούν.

• Κάνε δραστηριότητες που αγαπάς, όπως το διάβασμα ενός αγαπημένου βιβλίου, η συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες και η προσφορά εθελοντικής εργασίας. Μπορείς ακόμα και να ξεκινήσεις μία δραστηριότητα που πάντα ήθελες να κάνεις. Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να επαναξιολογήσεις το τι είναι σημαντικό για σένα και τι όχι. Τι είναι αυτό που πραγματικά σε γεμίζει και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

• Περιόρισε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Τόσο η καφεΐνη που αυξάνει την εγρήγορσή μας όσο και το αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους, επηρεάζουν τον ύπνο οδηγώντας ακόμη και σε κρίσεις πανικού σε άτομα που είναι πιο ευάλωτα. Ενώ πιστεύεις πως το τσιγάρο και το αλκοόλ σε χαλαρώνουν, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Προσπάθησε λοιπόν να τα αποφεύγεις.

Παραπάνω αναφέρθηκαν τα συμπτώματα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Όσο και αν νιώθετε ότι δεν έχετε ούτε τη δύναμη που χρειάζεται για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, θυμηθείτε πως το Σύνδρομο αυτό θεραπεύεται.

Μπορείτε να επανακτήσετε την ψυχική και σωματική σας ισορροπία βρίσκοντας χρόνο για τον εαυτό σας, μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε το άγχος σας και λέγοντας «όχι» στις υπερβολικές απαιτήσεις των γύρω σας.




Κατσαβού Ευγενία

Νοσηλεύτρια Τ.Ε.



katsavoue@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !