9 Νοεμβρίου 2017

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αλλαγής ονομασίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ



Κίνητρο για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αποτελεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η αυτόματη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Antenna M", εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της γείτονος, επιθυμία του είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, κάτι που για να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας.

«Έχει σημασία να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση και τρόπος για να καταλήξουμε στο νέο όνομα. Στο τέλος, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι να βρεθεί μια λύση για το όνομα γιατί έτσι, όχι μόνο θα λάβουμε πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αλλά και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογράμμισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε την πρόσκληση για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, κίνητρο για την εξεύρεση "κοινής γλώσσας" με την Ελλάδα.

Ο Ζάεφ επεσήμανε πως για την χώρα του δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ ανακοίνωσε και αλλαγές στα σχολικά βιβλία, προκειμένου να απομακρυνθούν αναφορές που "ενοχλούν" Ελλάδα και Βουλγαρία και τάχθηκε κατά της χρήσης σλαβικών τοπονυμίων στην ελληνική Μακεδονία.

"Όταν μιλάμε για έλεγχο στα βιβλία, εννοούμε να προσέχουμε και να προωθούμε την φιλία. Να μην χρησιμοποιούμε λέξεις όπως 'εχθρότητα'. Όταν μιλάμε για το κομμάτι της Μακεδονίας του Αιγαίου, αυτοί λένε «Βόρεια Ελλάδα» και είναι κομμάτι της Ευρώπης».

ΜΜΕ της χώρας, φίλα προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ πως μέσα από τις αλλαγές στα βιβλία και τα τοπωνύμια, τελικός στόχος είναι αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Φωτογραφία:AP Photo/Craig Ruttle

| Πηγή: News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !