Παρατηρώ ότι γενικά δεν ενδιαφερόμαστε να μην κολλήσουμε τους άλλους και κυκλοφορούμε ανενόχλητοι…Τα παιδιά, παρότι θεωρούνται ευαίσθητος πληθυσμός, στη πραγματικότητα τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μετάδοση της γρίπης. Εάν έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο τις μέρες που είναι λίγο κρυωμένο ή αδιάθετο. Εκτός από το γεγονός ότι, εάν πάει, είναι πιθανό να κολλήσει τα άλλα παιδάκια, και το ίδιο θα είναι αρκετά αδύναμο για να αντισταθεί ο οργανισμός του σε κάποιον άλλο ιό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να κολλήσει αμέσως άλλη μία ίωση. Το ιδανικό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα.
Το οξύμωρο είναι ότι συνεχώς γκρινιάζουμε για τις ιώσεις! Και φυσικά για το ότι τα παιδιά είναι συνέχεια άρρωστα από τη στιγμή που ξεκινούν σχολείο…
Το θέμα είναι ότι αυτή η αδιαφορία τελικά γυρίζει στον εαυτό μας γιατί εμείς οι ίδιοι ταλαιπωρούμαστε. Και η ταλαιπωρία είναι το τελευταίο. Η γρίπη χρειάζεται προσοχή, γιατί συγκαταλέγεται, μαζί με την πνευμονία, στα δέκα συχνότερα αίτια θανάτου στο δυτικό κόσμο.
Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει 8 κανόνες υγιεινής που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για να προστατεύονται προληπτικά από ιώσεις και λοιμώξεις αλλά και να προστατεύουν τους γύρω τους.
Μαθαίνουμε στα παιδιά μας:
- όταν βήχουν ή φτερνίζονται να σκεπάζουν το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο, το οποίο αμέσως μετά θα πετούν στο καλάθι απορριμμάτων
- εφόσον δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ την παλάμη, αλλά την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
- να πλένουν τα χέρια τους συχνά, οπωσδήποτε, πριν από κάθε γεύμα και αμέσως μετά την είσοδό τους στο σπίτι
- να πλένουν τα χέρια με σαπούνι για 15-20 δευτερόλεπτα ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη
- να έχουν πάντα αντισηπτικά μαντηλάκια στην τσάντα τους
- όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, να χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά μαντηλάκια, ακόμη και για να ακουμπήσουν ό,τι χρησιμοποιείται και από άλλους, όπως πόμολα, τηλέφωνα, χερούλια, ποντίκι υπολογιστή κλπ
- να μην ακουμπούν τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια
- να μη μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη, και κυρίως σκεύη φαγητού, ποτήρι νερού κλπ.
Χωρίς να είναι αποδειγμένο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή, η λήψη άφθονων υγρών, ο ικανοποιητικός ύπνος και ο περιορισμός του άγχους, μπορεί να δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιθανόν να μπορούν να μειώσουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια τέτοιων λοιμώξεων.
Αν εφαρμοστούν οι πιο πάνω συμβουλές μπορεί να περιορίσουμε τον κύκλο της λοίμωξης, παρόλο που το κρυολόγημα μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει. Από την στιγμή που τα παιδιά μας αρχίζουν να βήχουν, μπορεί ήδη να είναι πολύ αργά (πολλές φορές οι λοιμώξεις αυτές μεταδίδονται πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα). Αν όλες σας οι προσπάθειες να προλάβετε το κρυολόγημα αποβούν άκαρπες, μη νιώθετε ότι κάτι δεν έγινε σωστά. Έστω και αν μπήκε σε αυστηρή καραντίνα το άτομο που είναι άρρωστο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κόλλησε και κάποιος άλλος και άρα να συνεχιστεί η αλυσίδα της ίωσης. Αν και δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος να σταματήσει κάποιος αυτές τις ιώσεις, μπορεί όμως να μειώσει δραστικά την εξάπλωση τους, με μόνο τη λήψη των πιο πάνω απλών μέτρων.
Κατσαβού Ευγενία
Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
katsavoue@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !