20 Σεπτεμβρίου 2017

Καρκίνος και Διατροφή



Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς παγκοσμίως και θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου. Γι αυτό λοιπόν, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είτε πάσχει από κάποιας μορφής καρκίνου είτε για προληπτικούς λόγους, προσπαθούν να αλλάξουν η διατροφή τους με σκοπό την πρόληψη του. Είναι πολύ σημαντικό πέρα από τη διατροφή να τηρούνται και κάποιες άλλες προϋποθέσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

· Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους ( η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου)

· Συμμετοχή σε προγράμματα σωματικής δραστηριότητας 3-5 φορές την εβδομάδα

· Κατανάλωση 5 ή και περισσότερων μερίδων σε φρούτα και λαχανικά

· Μειωμένη πρόσληψη λίπους από τη διατροφή

· Περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ όπως επίσης μείωση έως και απαγόρευση καπνίσματος

· Κατανάλωση σιτηρών ολικής άλεσης ( δημητριακά πρωινού ολικής, βρώμη)



Κάποιες τροφές που μπορούν να ενταχθούν σε μια διατροφή – ασπίδα για τον καρκίνο είναι:

· Ο κουρκουμάς

· Το πράσινο τσάι ( 2-3 φλιτζ. Την ημέρα)

· Λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά ( όπως σαρδέλες, σολομό, σκουμπρί)

· Ξηροί καρποί και κυρίως καρύδια

· Το ελαιόλαδο

· Το μπρόκολο και όλα τα σταυράνθη λαχανικά γενικότερα ( όπως λάχανο, κουνουπίδι. Λαχανάκια Βρυξελλών)

· Ντομάτα ( καθώς περιέχει λυκοπένιο)

· Το πορτοκάλι και γενικότερα όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.

Καραγιώργη Άννα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !