Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς παγκοσμίως και θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου. Γι αυτό λοιπόν, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είτε πάσχει από κάποιας μορφής καρκίνου είτε για προληπτικούς λόγους, προσπαθούν να αλλάξουν η διατροφή τους με σκοπό την πρόληψη του. Είναι πολύ σημαντικό πέρα από τη διατροφή να τηρούνται και κάποιες άλλες προϋποθέσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
· Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους ( η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου)
· Συμμετοχή σε προγράμματα σωματικής δραστηριότητας 3-5 φορές την εβδομάδα
· Κατανάλωση 5 ή και περισσότερων μερίδων σε φρούτα και λαχανικά
· Μειωμένη πρόσληψη λίπους από τη διατροφή
· Περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ όπως επίσης μείωση έως και απαγόρευση καπνίσματος
· Κατανάλωση σιτηρών ολικής άλεσης ( δημητριακά πρωινού ολικής, βρώμη)
Κάποιες τροφές που μπορούν να ενταχθούν σε μια διατροφή – ασπίδα για τον καρκίνο είναι:
· Ο κουρκουμάς
· Το πράσινο τσάι ( 2-3 φλιτζ. Την ημέρα)
· Λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά ( όπως σαρδέλες, σολομό, σκουμπρί)
· Ξηροί καρποί και κυρίως καρύδια
· Το ελαιόλαδο
· Το μπρόκολο και όλα τα σταυράνθη λαχανικά γενικότερα ( όπως λάχανο, κουνουπίδι. Λαχανάκια Βρυξελλών)
· Ντομάτα ( καθώς περιέχει λυκοπένιο)
· Το πορτοκάλι και γενικότερα όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.
Καραγιώργη Άννα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !