Αναπόσπαστο τμήμα της πλατείας Ηρώων, συνδεδεμένο με την καθημερινότητά μας και «δημόσιο σήμα» ενταγμένο στο αστικό τοπίο και την πολιτιστική πραγματικότητα της Κατερίνης αποτελεί πλέον η μπρούτζινη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το γλυπτό, το οποίο φιλοτέχνησε το 1992, ο αείμνηστος δημιουργός Ευθύμης Καλεβράς (1929 - 2011),τοποθετήθηκε σε μαρμάρινο βάθρο, ένθεν και ένθεν του οποίου βρίσκονται δυο τοιχεία. Αυτά επικαλύπτονται με νέας τεχνοτροπίας υλικά και αποσκοπούν εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, στην προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου να κληροδοτηθεί το μνημείο ακέραιο στις επόμενες γενιές.
«Η πλατεία Ηρώων θεωρήσαμε ότι είναι ο πλέον ενδεδειγμένος - λειτουργικός χώρος τοποθέτησης της προτομής του Μεγάλου Στρατηλάτη, καθώς διαχρονικά ο χώρος αυτός, αποτελεί τμήμα της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας της πόλης μας» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σημειώνοντας ότι: «Η ασφαλής (επανα)τοποθέτηση του γλυπτού, που φιλοτέχνησε ο Ευθύμης Καλεβράς, σηματοδοτεί πλέον την περιοχή, ενδυναμώνει την σχέση τέχνης και πολιτών εκπαιδεύει και εξοικειώνει τα παιδιά μας με ιστορικά γεγονότα, που καθορίζουν το πολιτισμικά σημαντικό».
Στις προσόψεις των τοιχείων τοποθετήθηκαν μαρμάρινες πλάκες με αναγραφόμενες δυο από τις μνημειώδεις φράσεις του Στρατηλάτη και Βασιλιά της Μακεδονίας: «στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην» & «πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα», ενώ στην πίσω πλευρά του μνημείου τοποθετήθηκαν 14 Μακεδονικές σάρισες (δόρατα), μήκους περίπου 5 μ. εκάστη, με τελική επικάλυψη μπρούντζου, καθώς και 2 ασπίδες διαμέτρου 0,70μ., μακεδονικού τύπου, μπρούτζινες σφυρήλατες, με κεντρικό διάκοσμο τον Ήλιο της Βεργίνας.
Της τοποθέτησης του έργου στην συγκεκριμένη πλατεία, προηγήθηκε η μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης.
Το έργο, αποτελεί δωρεά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας και αρχικά (1994) είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και παρέμεινε έως το 2005. Η προτομή φυλασσόταν από τότε σε δημοτικό χώρο. Για την υλοποίηση του έργου, υπήρξε εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Κοινότητας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !