Από το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας, όπως και το Σεπτέμβρη του 2016, ξεκινά το φετινό συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι που σχεδίασε και παρουσιάζει το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ.
΄΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ’’ σημαίνει …
•Διάχυση του πολιτισμού που απλώνεται στις πλατείες, στις γειτονιές, στα θέατρα, στους ανοιχτούς χώρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, με έμφαση σε όλα τα είδη μουσικής, το χορό, το θέατρο, το θέατρο σκιών, την αφήγηση παραμυθιών και με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλες τις ημέρες χωρίς κανένα αντίτιμο!
•Καλλιτέχνες και Δημιουργοί που θα εκφραστούν, θα επικοινωνήσουν το έργο τους, θα ψυχαγωγήσουν και κυρίως ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.
•Αφιερώματα στους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο, Σταύρο Κουγιουμτζή, στους σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και στον αδικοχαμένο γνωστό τραγουδιστή του Ποντιακού Ελληνισμού Θόδωρο Παυλίδη.
•Ντόπιες δυνάμεις και τοπικές πολιτιστικές συνέργειες, αλλά και ενεργοποίηση της εξωστρέφειας, της διαφορετικότητας, μέσα από διεθνείς συναντήσεις και ανταλλαγές με όχημα τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και εγγυητή την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Ξεκίνημα την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ με ΑΡΓΑΤΕΙΑ και STRINGLESS
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλουθα κηρύξουν την έναρξη των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, στο Ανοιχτό Θέατρο της Ευκαρπίας με τη μουσική ομάδα ΑΡΓΑΤΕΙΑ και το πολυφωνικό σχήμα STRINGLESS σε μουσικές της Μαύρης Θάλασσας.
Τι είναι οι STRINGLESS;
Πέντε Στρίγγλες; Μπάντα χωρίς έγχορδα; Γυναίκες που δεν προτιμούν τα ''στρινγκ'';!
Ίσως όλα αυτά μαζί αλλά και πολλά περισσότερα.
Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα.
Η πολυφωνία είναι το ζητούμενο, σε τραγούδια που είναι ήδη έτσι δοσμένα, αλλά και σε απρόβλεπτα κομμάτια, έτσι ενορχηστρωμένα, ώστε να είναι ''κομμένα και ραμμένα'' στα μέτρα των στριγγλών!
Το υλικό που χρησιμοποιούν στο πρόγραμμά τους, προέρχεται από την ελληνική αλλά και ξένη παράδοση. Είναι ένα ταξίδι από τα βουνά του Καυκάσου, ως την Πίνδο και τα Καρπάθια.
Από τις ακτές της Μικράς Ασίας, μέχρι τις ακτές της γηραιάς Αλβιώνας, απ' τη βαλκανική ως την ιβηρική χερσόνησο. Πειραματίζονται με τις ιερές θεραπευτικές μουσικές από την Ινδία όπως και με τις μελωδίες των σούφι. Παίζουν με νεότερα κομμάτια παρμένα από τις οπερέτες της πρώτης δεκαετίας του 1900, το σύγχρονο θεατρικό τραγούδι, τα ρετρό του '30, αλλά και τον Τσιτσάνη ή διάσημα μοτίβα από τις ελληνικές ταινίες του '60.
Οι StringLess από το 2012, είναι (ενεργά μέλη και παλαιότερα):
ΑΛΕΞΙΑ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ, ΑΛΜΠΕΝΑ ΚΟΥΤΟΒΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΕΛΙΟΝΑ ΕΛΕΝΗ ΣΙΝΙΑΡΗ, ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ
Το μουσικό σχήμα STRINGLESS ξεκίνησε την πορεία του το 2012 δίνοντας δύο συναυλίες στο νησί της Ικαρίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «ΙΚΑΡΟΣ». Έκτοτε έχει βρεθεί σε διάφορους χώρους, μουσικές και θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σημαντικές στιγμές στις εμφανίσεις του σχήματος υπήρξαν
•η σύμπραξη επί σκηνής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τον Ιούλιο του 2013,
•με το ροκ συγκρότημα ΜΠΛΕ τον Απρίλη του 2013
•στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 2014 ως support band στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Τον Δεκέμβρη του 2013, ανέλαβαν τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης ''Φτυστός ο μακαρίτης'' σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σακατζή που ανέβηκε στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ (Θεσσαλονίκη), σε μουσική της Βασιλική Αλεξίου και Έλσα Μουρατίδου.
Ως καλεσμένες του δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου ''Η Αθήνα γιορτάζει'' , τραγούδησαν την παραμονή πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, στην πλατεία Συντάγματος και στη κεντρική σκηνή στο Θησείο, μαζί με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και τους Βασίλη Λέκκα, Ελένη Πέτα, Γιώτα Νέγκα, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Νίκο Πορτοκάλογλου.
Μια συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και την παρακολούθησε όλη η Ελλάδα.
...Και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ απονέμεται στην ΤΑΙΝΙΑ του Άγγελου Κοβότσου STRINGLESS !!!
Η ταινία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 3-12 Μαρτίου 2017 και τιμήθηκε με την μαζική προσέλευση του κοινού (sold out και στις δυο προβολές) και με το Βραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή μεγάλου μήκους.
Μια ορχήστρα αποτελείται από μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μια φωνή. Σωστά; ΛΑΘΟΣ!!!
Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Πέντε γυναίκες. Πέντε ζωές. Που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική. Mια μουσική με γυναικεία ταυτότητα. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες. Θα τα καταφέρουν;
Η ταινία – ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου «Στρίγγλες – StringLESS» είναι μια καινούρια παραγωγή που κυοφορήθηκε ανάμεσα στο 2014 και στο 2017 με πόνο και αγάπη (όπως κάθε τι που έρχεται στο φως για πρώτη φορά).
Το κουβάρι της ιστορίας των «Στριγγλών» ξετυλίγεται στη διάρκεια τριών χρόνων.
Οι δυσκολίες, τα εμπόδια, οι έριδες, οι γέννες, ακόμη και οι θάνατοι σημάδεψαν την ύπαρξη αυτού του σχήματος, που ενώ έχει τη λογική και την πειθαρχία της ομάδας, ταυτόχρονα ακτινοβολεί και την προσωπικότητα της κάθε μιας από τις γυναίκες μέλη του. Επιχειρούμε, εισχωρώντας στη καθημερινή ζωή τους και παρακολουθώντας την προσωπική διαδρομή της κάθε μιας, να αναδείξουμε το ζήτημα της γυναικείας ταυτότητας με όχημα τη μουσική.
Στη ταινία συνέβαλαν με την ποιότητά τους σημαντικοί Έλληνες κινηματογραφιστές:
Ο διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Κορδελάς με την υπέροχη φωτογραφία του, ανέδειξε πρόσωπα και φυσικά τοπία (Ικαρία και Βωβούσα).
Ο μοντέρ Γιάννης Κατσάμπουλας μέσα από ένα δημιουργικό μοντάζ ενίσχυσε τη δραματουργία της ταινίας
Ο μουσικοσυνθέτης και παραγωγός της ταινίας Βαγγέλης Φάμπας επιμελήθηκε τον με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες ήχο της ταινίας.
Και φυσικά οι «Στρίγγλες – StringLESS»! Το γυναικείο πολυφωνικό - πολυεθνικό συγκρότημα που με βάση τη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί και ερμηνεύει μέσα από ένα ποικίλο ρεπερτόριο με μοναδικό εργαλείο την ανθρώπινη φωνή.
info
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος
Σενάριο: Άγγελος Κοβότσος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Γιάννης Κατσάμπουλας
Ήχος: Βαγγέλης Φάμπας, Μερόπη Καρακίτσιου
Μουσική: String-less, Χριστίνα Κωστάκη
Παραγωγός: Βαγγέλης Φάμπας
Παραγωγή: Massive Productions
Έτος Παραγωγής: 2017
5 StringLess: Προσωπικές διαδρομές στο χρόνο…
ALBENA KUTOVA
Από πολύ μικρή παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής, πιάνου, φλάουτου και κρουστών. Πρωτοεμφανίστηκε σε διαγωνισμό τραγουδιού στην ηλικία των 8 χρονών και έκτοτε έχει συνεργαστεί και εμφανιστεί δίπλα σε γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές όπως: Άγαμοι Θύται, Γ. Μαρίνος, Γ. Ζαμπέτας, Μ. Μητσιάς, Β. Λέκκας, Α/φοι Κατσιμίχα, Γ. Ζήκας. Δισκογραφικά πρωτοεμφανίστηκε σε διαγωνισμό της CBS το ΄86 όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο με το ,,Αναφορές και σχήματα’’. Άλλες συμμετοχές : ‘’Συννεχές ωράριο’’ Γ. Μήτση, (ΕΜΙ), ‘’Κι έτσι χωρίς να βιάζομαι’’ Γ. Μήτση (Πολύτροπον), ‘’Stealth’’ - (Le Grand Our).
ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, θεωρίας της μουσικής καθώς και μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με την Ελένη Μιχαλοπούλου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Από το 1996 βρέθηκε σε συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό πλάι στους : Μ. Μητσιάς, Αντ. Καλογιάννης, Β. Λέκκας, Στ. Παχίδης, Δ. Ζερβουδάκης, Γ. Καζαντζής, Π. Θεοχαρίδης, Μ. Θωίδου & Drasta, Μ. Χατζημανώλης, Ανδ. Καρακότας, Δώρος Δημοσθένους, Plaza Ensemble.
Από το 2003 ασχολείται με το θεατρικό τραγούδι και έλαβε μέρος σε ένα μεγάλο αριθμό θεατρικών παραστάσεων με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και άλλους ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά:''Τραχίνιες'' Σοφοκλή, ως κορυφαία του χορού, ''Βάκχες'' Ευριπίδη, '' Το σκλαβί '' της Ξένιας Καλογεροπούλου, '' ΤΑ 13 ΡΟΛΟΓΙΑ '' του James Thurber κ.α.
Επίσης ανέλαβε τη μουσική διδασκαλία πολλών θεατρικών παραστάσεων.
Είναι μέλος του μουσικού σχήματος TIR FADA που ασχολείται με την κέλτικη μουσική.
Είναι μέλος του σχήματος ΑΡΓΑΤΕΙΑ που ασχολείται με τις μουσικές της Μαύρης Θάλασσας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος θεάτρου με κατεύθυνση στην υποκριτική της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά μουσικής στο κεντρικό ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε μαθήματα τραγουδιού με την Έλσα Μουρατίδου και τη Βασιλική Αλεξίου. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα Δη.πε.θε Σερρών και Καβάλας, το Θέατρο Σοφούλη και το Μικρό Θέατρο.
Επίσης έχει εργαστεί σε δημοτικά ολοήμερα σχολεία ως θεατροπαιδαγωγός. Φέτος συμμετέχει στη θεατρική παράσταση «MALL» της ομάδας Casuali. Διδάσκει θεωρητικά μαθήματα θεατρολογίας στην ανωτέρα δραματική σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος.
ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΙΧΑΗΛ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό, όπου ξεκίνησε από μικρή ηλικία την ενασχόλησή της με την μουσική. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και είναι φοιτήτρια επί πτυχίω στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπουδάζει πιάνο με καθηγητή τον Ν. Τασόπουλο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και έχει παρακολουθήσει μαθήματα μονωδίας με την Α. Τέλη.
Ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι και έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες και performance, ενώ είναι μέλος του ‘’Μουσικού Πολυτρόπου’’ έχοντας πραγματοποιήσει μουσικοθεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Σέρρες- Διεθνής Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, Σητεία- Διεθνές Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Μεσογειακών Ηχοχρωμάτων, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α.).
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκη, από το οποίο αποφοίτησε το 1999, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα Ευρωπαϊκής μουσικής (θεωρητικά και πιάνο), μαθήματα Βυζαντινής μουσικής (θεωρητικά και υμνολογία) και μαθήματα παραδοσιακού οργάνου (ούτι).Επίσης συμμετείχε στα τμήματα Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής χορωδίας και στο “Φωνητικό και Ορχηστρικό Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής”.
Σπούδασε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει αποκτήσει Πτυχίο Αρμονίας (1999), Πτυχίο Αντίστιξης (2001), Πτυχίο Φυγής (2005) και Δίπλωμα Πιάνου (2006),με βαθμό “Αριστα”.
Απο το 2009 μέχρι το 2015 ήταν μαέστρος στην παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων “Τα Παιδία Παίζει”. Επίσης δίδαξε θεατρικό τραγούδι στο “Παιδικό Θεατρικό Εργαστήριο” στο Θεατρο Σοφούλη (2009-2012), χορωδία στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (2011-1016) και σύγχρονο τραγούδι στο Μουσικό Εργαστήρι Γιαννιτσών.
Εργάζεται ως καθηγήτρια σύγχρονου τραγουδιού και ορθοφωνίας στο τμήμα ¨ Performing Arts¨ στο Ι.Ε.Κ. Δέλτα, στο Ωδείο Ν. Μηχανιώναςκαι στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος”.
Ανέλαβε παραστάσεις ως music director και ως συνθέτης («Μ’ αρέσεις γιατί», «Το καλοκαίρι του κ. Zommer», «Μ’ αρέσεις γιατί, Reloaded», «Μνημίδια», «Ο μπαλτάς και άλλες ιστορίες», «Γιατί μ’ αρέσεις», «Μια κάποια πρόφαση», «Η Πούλια κι ο Αυγερινός», «Φτυστός ο μακαρίτης», «Κανελόριζα») και έκανε μουσική διδασκαλία στις εξής παραστάσεις: «Η χώρα των πουλιών», σκηνοθεσία: Καλατζόπουλος Ιωάννης / μουσική: Λέκκας Δημητρίος, «Το μαγαζάκι του τρόμου», σκηνοθεσία: Κλωνάρης Άγγελος, «Τα τέσσερα κοριτσάκια», σκηνοθεσία: Καλατζόπουλος Ιωάννης / μουσική: Πάρης Παρασχόπουλος.
Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Sourliboom”
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ του σχήματος είναι η Χριστίνα Κωστάκη
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά, έχει χτιστεί σε εξαιρετική τοποθεσία, στην οδό Αγίου Δημητρίου και Κολοκοτρώνη, κοντά στην περιοχή Πλατανάκια και τους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου.
Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 750 θεατές και να διασφαλίσει άνετη στάθμευση για αυτοκίνητα και πούλμαν στο πάρκινγκ του θεάτρου.
Για τους επισκέπτες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και με την αστική συγκοινωνία, Γραμμή 38 του ΟΑΣΘ, στάση παλιός παιδικός σταθμός.
Πραγματικό κόσμημα για το πολιτιστικό τοπίο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ανακαινίστηκε από τη Διοίκηση Δημήτρη Δεμουρτζίδη και επαναλειτούργησε, με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων ΄΄Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός΄΄ την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, με ένα διήμερο αφιέρωμα στο έντεχνο, λαϊκό τραγούδι αλλά και στην παράδοση.
(Ακολουθεί φωτογραφικό αρχείο του Τριαντάφυλλου Κουρούκλα, από τις εκδηλώσεις στο Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας, τον Σεπτέμβριο του 2016)
(Ακολουθεί φωτογραφικό αρχείο του Αλέξη Αλαματίδη, Sudio Δυτικώς Άνω Ηλιούπολη, από το Ανοιχτό Θέατρο της Ευκαρπίας, το Σεπτέμβριο του 2016, μετά την ανακαίνιση)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά 221, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
2313 302835, 936, 833
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !