Η συνεργασία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) με την τιμώμενη χώρα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, την Κύπρο, εκφράζεται με την συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Θ.Ο.Κ.), στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.
Ο Θ.Ο.Κ. ανεβάζει την Τρίτη 22 Αυγούστου 2017 στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δίου, την τραγωδία του Αισχύλου, «ΠΕΡΣΕΣ».
Οι «ΠΕΡΣΕΣ» είναι μία από τις αρχαιότερες σωζόμενες τραγωδίες και έχουν την ιδιομορφία ότι η πλοκή τους βασίζεται στο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. κατά τη δεύτερη περσική εισβολή. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η τραγωδία θεωρείται ένα από τα πλέον αντιπολεμικά έργα, καθώς παρουσιάζει την ήττα μέσα από τα μάτια των ηττημένων, ενώ σε μια δεύτερη ανάγνωση αναδεικνύονται οι προβληματισμοί της έπαρσης και της αλαζονείας της εξουσίας.
Είναι το μοναδικό έργο που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα.
Το έργο παρουσιάζεται από τον Θ.Ο.Κ. σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη-ενός νέου σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για τις εκρηκτικές παραστάσεις του-με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Χάρης Χαραλάμπους.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός και προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Απελευθερώνει την ουσία του αισχυλικού έργου και οδηγεί τον θεατή στην κατανόηση του πανανθρώπινου χαρακτήρα του αρχαίου δράματος. Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα νοήματα, τους ρυθμούς και τους ήχους του ποιητικού κειμένου, με τη μουσικότητα ως όχημα για την αναπαράσταση και τη μεταμόρφωση.
Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο Χορός, ερμηνεύονται αποκαλύπτοντας τη μουσική υφή του έργου. Χρησιμοποιώντας μια τέτοια απλή σύνθεση η παράσταση εκδηλώνεται μέσα από βασικά επίπεδα- δράση, λέξη, τραγούδισμα, χορός- κατακτώντας μια απλότητα, επαρκή για να αποκαλύψει τις αδιάκοπες δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος και την απήχησή του στο σημερινό κόσμο.»
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία/Μουσική Δραματουργία: Άρης Μπινιάρης
Μετρική Διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Κινησιολογία: Λία Χαράκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Χειμώνας
Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης)
Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής
Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Ανέργων, πολυτέκνων, παιδικό, φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !