Στις εργασίες της KB΄ Συνόδου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», που ξεκίνησαν την Πέμπτη 06 και κορυφώθηκαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, με την συνεδρίαση των «εφήβων βουλευτών» σε ολομέλεια, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νικόλαου Βούτση έλαβε μέρος ο συντοπίτης μας, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης Δημήτρης Κυριακού.
Οι εργασίες της KB’ Συνόδου επικεντρώθηκαν σε σύγχρονα θέματα που αφορούν τους νέους, με άξονα το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στα κοινά, ενώ υλοποιήθηκαν και βιωματικά εργαστήρια - ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αρκετές από τις προτάσεις των εφήβων βουλευτών στη συζήτηση που έλαβε χώρα στις επιτροπές έγιναν δεκτές και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο, το οποίο υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια των εφήβων βουλευτών.
Πρόσκληση από το Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη και από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
« […] Οι βασικές αρχές δημοκρατικής διοίκησης του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και λήψης αποφάσεων από τα θεσμικά του όργανα, έτσι ώστε να καλλιεργείται η ομόνοια και η συνεργασία και το σχολείο να είναι ανοικτό στην κοινότητα […] αποτελεί για μας ένα εξαιρετικό παράδειγμα, το οποίο επιθυμούμε να παρακολουθούμε διαρκώς […]» αναφέρει μεταξύ άλλων επιστολή – πρόσκληση του Γεώργιου Μόσχου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην οποία αποτυπώνονται, οι λόγοι επιλογής του κου Κυριακού «ως Ειδικού» στη θεματική ενότητα «Έφηβοι ενεργοί πολίτες και δημοκρατικό σχολείο».
Παράλληλα, ακολούθησε πρόσκληση του καθηγητή Παύλου Σούρλα, Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο κος Κυριακού «καταθέσαμε στους «Έφηβους βουλευτές» την εμπειρία μας και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, προκειμένου να εφαρμοστούν ουσιαστικά οι αρχές δημοκρατικής λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων και να συμμετέχουν οι μαθητές και μαθήτριες στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής».
Επιπλέον, ο κος Κυριακού τονίζει: «Δόθηκε η δυνατότητα στους «Έφηβους βουλευτές» να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις, αλλά και να καταθέσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις έξι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν, μέσα από το πρίσμα του ενεργού πολίτη: δημοκρατικό σχολείο, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη, ψηφιακή εποχή, περιβάλλον».
Με το πέρας των εργασιών, απευθυνόμενος στο Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, ο καθηγητής Παύλος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σημείωσε: «Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας για την ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία. Οι παρεμβάσεις σας οδήγησαν σε βαθύτερο προβληματισμό και ουσιαστικότερο διάλογο μεταξύ των μαθητών που μετείχαν. Ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
Διάλογος του Προέδρου της Βουλής με τους «έφηβους βουλευτές» στην Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων
Έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο για κρίσιμα ζητήματα δημοκρατίας, ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδείας, πολιτισμού και περιβάλλοντος είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης, με τους «έφηβους βουλευτές» οι οποίοι, στην συνεδρίαση της ολομέλειας της ΚΒ΄ Συνόδου, έθεσαν, για πρώτη φορά από την καθιέρωση του θεσμού, ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων», όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, αποτελεί διαχρονικά μια έμπρακτη απόδειξη ότι ο αυθορμητισμός και η φρεσκάδα της σκέψης των νέων ανθρώπων μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για το άνοιγμα νέων πεδίων σκέψης και να θέσουν νέους προβληματισμούς σε ζητήματα που παραδοσιακά ανήκουν στη σφαίρα προβληματισμού των ενηλίκων.
Γενικότερα, η ΚΒ’ σύνοδος διατήρησε τον χαρακτήρα του προγράμματος προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ενώ όπως προαναφέρθηκε συνεχίστηκε και η συνεργασία με τον Γεώργιο Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, νομικό-εγκληματολόγο, με στόχο την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών.
Αναλυτικά, οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν έχουν ως εξής:
Έφηβοι ενεργοί πολίτες και δημοκρατικό σχολείο: Δημήτρης Κυριακού, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.
Έφηβοι ενεργοί πολίτες και ανθρώπινα δικαιώματα: Χρήστος Ηλιάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Έφηβοι ενεργοί πολίτες και πολιτισμός: Στάθης Γκότσης, υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Έφηβοι ενεργοί πολίτες και κοινωνική αλληλεγγύη: Γιώργος Βήχας, υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.
Έφηβοι ενεργοί πολίτες και ψηφιακή εποχή: Άρης Λούβρης, εκπαιδευτικός, μέλος του Συμβουλευτικού Οργάνου Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου.
Έφηβοι ενεργοί πολίτες και περιβάλλον: Μαρία Δασκολιά, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !