21 Αυγούστου 2016

Σύντομα ΚΕΠ δανειοληπτών σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ημαθία, Κοζάνη



Τα νέα κέντρα πληροφόρησης που συστήνει το υπουργείο Οικονομίας, γνωστά και ως «ΚΕΠ των δανειοληπτών» θα είναι συνολικά 30 και θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα, συστηματοποιώντας την ενημέρωση προς τους δανειολήπτες για τα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης (Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, νόμος Κατσέλη κ.ά.) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και θα αφορούν ζητήματα σύναψης δανείων, διαχείρισης ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και εταιρειών του ν. 4354/ 2015, καθώς και εν γένει θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, το σχέδιο δράσης για τη συγκρότηση και λειτουργία των ΚΕΥΔ θα είναι σε πρώτη φάση έτοιμο σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (έως τα μέσα Νοεμβρίου), ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε να παρέχουν ενημέρωση και νομική – οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη σε όσους χρωστάνε στις τράπεζες και θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Στόχος είναι οι δανειολήπτες και ειδικά οι ασθενέστεροι οικονομικά που έχουν ελλιπή ενημέρωση και δεν μπορούν να αναζητήσουν τη συμβουλή κάποιου εξειδικευμένου δικηγόρου για την τακτοποίηση των χρεών τους, να έχουν τη δυνατότητα μέσω των κέντρων αυτών να συγκεντρώνουν όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη ρύθμιση των δανείων τους με τις τράπεζες.
Τα νέα Κέντρα Πληροφόρησης που θα συστηματοποιήσουν τα σύγχρονα εργαλεία που θα παρέχει το Δημόσιο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναμένονται με αγωνία από νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι «στο κόκκινο» και δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την όλη κατάσταση. Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, το κράτος δεν θα συμμετέχει στο κόστος των δανείων τους, αλλά θα παρέχει εργαλεία στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους έναντι των τραπεζών και τελικά να πληρώσουν την οφειλή τους με βάση την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και τις δυνατότητες που τους παρέχει το εισόδημά τους.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα αποσυμφορηθεί και το δικαστικό σύστημα από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία, καθώς θα επιδιώκεται εξωδικαστική και προδικαστική επίλυση των υποθέσεων.

Πολύτιμα όπλα στη «φαρέτρα» των νέων ΚΕΥΔ, προκειμένου να ρυθμιστούν εξωδικαστικά τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αποτελούν:

• Ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για τον δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή και

• Η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται μια και ο δικαστής θα πρέπει να λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη τη θέση της Αρχής.

Σε 18 περιοχές
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, δέκα ΚΕΠ δανειοληπτών θα λειτουργήσουν σύντομα στην Αττική, ένα στον Πειραιά, τρία στη Θεσσαλονίκη και από ένα στους νομούς Εβρου, Καβάλας, Ημαθίας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Χανίων.

Τα 30 κέντρα θα στελεχωθούν με 200 υπαλλήλους. Οι 60 θέσεις (τουλάχιστον 2 ανά ΚΕΥΔ) θα καλυφθούν με μετατάξεις, μεταφορές και αποσπάσεις μονίμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου τομέα. Στις υπόλοιπες θέσεις θα προσληφθούν εξειδικευμένοι εξωτερικοί σύμβουλοι, κυρίως πτυχιούχοι νομικών, ή οικονομικών, ή κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, κατόπιν προκήρυξης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα ΚΕΥΔ θα εγκατασταθούν κυρίως σε κτίρια δήμων, ή περιφερειών, ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών και σε αυτά θα υπάρχει έντυπο πληροφοριακό υλικό, με όλες τις επιλογές που προσφέρει η κείμενη νομοθεσία στους δανειολήπτες, καθώς και ειδική ιστοσελίδα που θα αναγράφει τις ίδιες πληροφορίες.

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !