Οι Φούρνοι Κορσεών (ή αλλιώς Φούρνοι Ικαρίας ή απλώς Φούρνοι) είναι συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου. Η Θέση τους είναι δυτικά-νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας (λίγο νότια ανάμεσα στα δύο νησιά).
Συγκεκριμένα ανάμεσα στο τρίγωνο των ακρωτηρίων "Δομένικος" της Σάμου, "Φανάρι" της Ικαρίας και "Τζουλούφι" της Πάτμου.
Κυριότερες αυτών είναι δυτικά: η Θύμαινα, το Θυμαινάκι (ή Θυμαινονήσι), το Αλατονήσι (ή Αλαφονήσι ή Αλατσονήσι), κεντρικά: οιΦούρνοι, Κισηριά (ή Διαπόρι), νότια: το Στρογγυλό, το Πλατύ (ή Πλάκα), Μακρονήσι ή Μακρύ, και ανατολικά: Ανθρωποφάς (ή Ανθρώ), ο μικρός Ανθρωποφάς, η Κεδρό (ή Μικρή Ανθρωποφάς), η Αγριδιό (ή Πρασονήσι), ο Άγιος Μηνάς, ο μικρός Άγιος Μηνάς, και το Πλακάκι.Οι Φούρνοι είναι μία συστάδα νησιών (πάνω από 20). Το χαρακτηριστικό των νησίδων αυτών είναι η πολύ μεγάλη ακτογραμμή (120 χλμ.) που ξεπερνά σε μήκος και αυτή της Σάμου (η οποία συγκριτικά έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος). Τα μεγαλύτερα απ' τα νησιά είναι οι Φούρνοι, η Θύμαινα και ο Άγιος Μηνάς.
Οι Φούρνοι είναι το μεγαλύτερο νησί της συστάδας με έκταση 30,5 τ.χλμ. Επίσης στο νησί βρίσκεται και η ομώνυμη πρωτεύουσα της συστάδας αλλά και της νήσου με 1.033 κατοίκους.
Η Θύμαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος με έκταση 10,071 τ.χλμ. Ο πληθυσμός της συμφωνα με τηναπογραφή του 2001 είναι 151 κάτοικοι που διαμένουν στους δύο οικισμους του νησιού την Θύμαινα (140 κάτοικοι) και την Κεραμειδού (11 κάτοικοι). Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 470 μ.
Ο Άγιος Μηνάς έχει έκταση 2,1 km² και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 3 κάτοικους.
Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Ιστορία των Φούρνων ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια χωρίς όμως να υπάρχουν πολλά στοιχεία. Μεταξύ αυτών τα οποία είναι γνωστά είναι ότι οι Φούρνοι προμήθευαν την αρχαία Μίλητο με μάρμαρο. Επίσης εικάζεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Ίωνες. Είναι οι "Κορασιαί" ή "Κορσειαί" των αρχαίων. Εξ ου και Κορσοί όπως τις αποκαλούν μερικοί σήμερα. Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας οι Φούρνοι έχουν πάρει αρκετά ονόματα μεταξύ αυτών είναι το λατινικό: Fourneli.
Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά το Βυζαντινή Εποχή οι Φούρνοι Κορσεών παρέμεναν εγκαταλελειμμένα νησιά. Γι' αυτό και αποτέλεσαν συχνά λημέρι πειρατών.
Κατά την Τουρκοκρατία οι Φούρνοι ελέγχονταν από την Ηγεμονία της Σάμου. Ως στρατηγικό σημείο οι Φούρνοι βοήθησαν πολλούς Έλληνες ναυμάχους το 1821 σε ναυμαχίες κάτι το οποίο είχε ως συνέπεια την σκληρή αντιμετώπιση των κατοίκων από τους Τούρκους.
Οι Φούρνοι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σήμερα οι Φούρνοι έχουν 1.469 μόνιμους κάτοικους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Κατοικούνται μόνιμα μόνο το κεντρικό νησί και η Θύμαινα. Κύρια ασχολία των μονίμων κατοίκων είναι η πλούσια αλιεία που σημειώνεται στη περιοχή (πέρασμα ψαριών).
Ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του τουρισμού αλλά και λόγω της επιστροφής των Φουρνιωτών που ζουν σε άλλα μέρη. Παρ' όλα αυτά, το νησί προσφέρει ήρεμες και ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές.
Διοικητικά οι Φούρνοι υπάγονται στο νομό Σάμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !