Ενημέρωση για τον αριθμό των Ελλήνων και Ελληνίδων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από το 2010 μέχρι σήμερα ανά χώρα, εντός και εκτός Ευρώπης, φύλο, ηλικία, επαγγελματική εξειδίκευση και τόπο, ζητούν με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών Οικονομικών, Τουρισμού και Υγείας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισάβετ ( Μπέττυ) Σκούφα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων Ελλήνων, παρά μόνο εκτιμήσεις. Οι βουλευτές επισημαίνουν με την συνεργασία όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό, θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού να συντονίσει δράσεις για τον επαναπατρισμό τους
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Χωρίς επίσημη και έγκυρη ενημέρωση παραμένει ο ελληνικός λαός, όλα τα χρόνια της κρίσης, για το μέγεθος της μετανάστευσης νέων Ελλήνων με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σε αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνον. Κατά καιρούς γίνονται διάφορες εμπειρικές εκτιμήσεις για το μέγεθος του φαινομένου από κυβερνητικά στελέχη ή από τον Τύπο που ποικίλουν από 400.000 άτομα έως 800.000 άτομα (Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών) και άλλες ακόμα μεγαλύτερες. Εφόσον δεν υπάρχει έγκυρη καταγραφή, οίκοθεν νοείται ότι δεν υπάρχει και ανάλογο πρόγραμμα που να αποβλέπει στον επαναπατρισμό αυτού του επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού, ώστε να απορροφηθεί στην πατρίδα μας.
Μεγάλο μέρος αυτών των νέων μεταναστών αποτελείται από επιστήμονες με υψηλά προσόντα και ειδίκευση, η οποία για να αποκτηθεί κόστισε χρόνο, χρήμα και ενέργεια στις οικογένειες και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία του ανθρώπινου δυναμικού, και ιδιαίτερα του υψηλά εκπαιδευμένου, για την ανάπτυξη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανειλημμένα τόνισε τη σημασία του ζητήματος. Καθώς τα χρόνια περνούν, μεγάλο μέρος αυτού του ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί μόνιμους δεσμούς με τη χώρα εγκατάστασης και φτιάχνει τη ζωή του εκεί.
Εμπειρικά και εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πλέον ελληνικό νοικοκυριό που να μην έχει έστω ένα μέλος της ή έναν γνωστό στον άμεσο περίγυρό του, ο οποίος να μην αναγκάστηκε να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, από τη Σιγκαπούρη ή την Κίνα ως τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τάση μετανάστευσης μεταξύ των νέων ξεπερνά το 40% του συνόλου τους και η τάση αυτή δεν έχει ανακοπεί. Το ερώτημα είναι αν το ελληνικό κράτος μπορεί να καταγράψει με εγκυρότητα και ακρίβεια το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προβλήματος. Αν οι αρμόδιοι υπουργοί καταβάλουν προσπάθεια, θα πετύχουμε να κινήσουμε και τη διοίκηση με στόχο την καταγραφή των στοιχείων όσων αποφασίζουν να ζήσουν και να εργαστούν εκτός Ελλάδας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
Επειδή: Το υπουργείο Εξωτερικών ενδεχομένως μέσω των προξενικών αρχών μπορεί να συμβάλει και ενδεχομένως ήδη διαθέτει χρήσιμες πληροφορίες.
Επειδή: Το υπουργείο Οικονομικών μέσω των φορολογικών αρχών ενδεχομένως διαθέτει ήδη πληροφορίες και μπορεί να μας πληροφορήσει.
Επειδή: Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή έχει χρέος όχι μόνον να καταγράψει με ακρίβεια, αλλά ενδεχομένως να μπορεί ήδη να κάνει μια έγκυρη προσέγγιση του αριθμού των Ελλήνων και Ελληνίδων που αναζήτησαν και αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Επειδή: Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι επίσης το κατεξοχήν αρμόδιο και να καταγράψει και να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος.
Επειδή: Το υπουργείο Υγείας μπορεί να αναζητήσει στοιχεία για τους γιατρούς και για το νοσηλευτικό προσωπικό μέσω των ιατρικών συλλόγων κλπ, καθώς χρειάζεται η βεβαίωσή τους για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.
Επειδή: Το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού είναι εκείνο που πρέπει να συντονίσει δράσεις για τον επαναπατρισμό τους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποιος είναι ο αριθμός των Ελλήνων και Ελληνίδων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από το 2010 μέχρι σήμερα; Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με στοιχεία ανά χώρα, εντός και εκτός Ευρώπης, καθώς και για την κατανομή τους ανά φύλο, ηλικία, επαγγελματική εξειδίκευση και τόπο προηγούμενης μόνιμης κατοικίας τους στην Ελλάδα;
- Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου σας, ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια το φαινόμενο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !