Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν την ακατέργαστη ζάχαρη αντί της επεξεργασμένης. Η ακατέργαστη (καστανή) ζάχαρη δεν είναι εντελώς ακατέργαστη βέβαια, αλλά σίγουρα είναι σε πιο “αγνή” μορφή από την κλασική, λευκή
κρυσταλλική ζάχαρη. Η λευκή ζάχαρη παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλο η οποία υπόκειται σε χημική επεξεργασία που της χαρίζει το λευκό χρώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση της μελάσας από αυτή. Η καστανή ζάχαρη, συνήθως παράγεται από τη λευκή αφού της προσθέσουν πάλι μελάσα σε ποσοστό 3%. Επομένως, πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο προϊόν. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών προϊόντων είναι στην πραγματικότητα στη γεύση της μελάσας, η οποία είναι εντονότερη όσο πιο σκούρη είναι η ζάχαρη, άρα και μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε αυτή. Ακόμη, διαφορές ανάμεσα στην καστανή και την λευκή ζάχαρη εντοπίζονται στην γεύση και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κάθε είδος στο μαγείρεμα γλυκών και φαγητών. Θερμιδικά, δεν έχουν ουσιαστική διαφορά. Ένα κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη έχει 16 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού καστανή 17 θερμίδες. Η μικρή θρεπτική διαφορά βρίσκεται στην μελάσσα, η οποία περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο , κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β τα οποία όμως είναι σε μικρές ποσότητες. Συμπεραίνοντας θα λέγαμε λοιπόν, ότι μπορείτε να καταναλώνετε όποια από τις δύο επιθυμείτε αλλά πάντα σε μικρές ποσότητες γιατί η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να είναι επιζήμια για τον οργανισμό. Αποφύγετε εντελώς τη φρουκτόζη και το σιρόπι καλαμποκιού (γλυκόζη υψηλής φρουκτόζης – γνωστό και ως γλυκόζη) η οποία χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα βιομηχανοποιημένα γλυκά και μπισκότα ως γλυκαντικό, γιατί μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από τη ζάχαρη, μετατρέπεται εύκολα σε λίπος και αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Νίκη Χρυσοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !