21 Μαρτίου 2016

Goji Berry: Το μούρο της ευτυχίας

Το γκότζι μπέρι είναι πολυετές δενδρύλλιο που έχει καταγωγή από την Ασία. Ανακαλύφθηκε στις κορυφές των Ιμαλαίων και του Θιβέτ από τους Κινέζους και αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2800 π.Χ.

Η διατροφική του ταυτότητα
Είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών άγριο φρούτο. Οι 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες που περιέχει  το κατατάσσουν πρώτο και με διαφορά στη σχετική λίστα, αρκεί να αναφέρουμε ότι το επόμενο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες. Το γκότζι μπέρι αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται και υπερτροφή. Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1,Β2, Β6), όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, καθώς και βιταμίνη Ε, που σπάνια υπάρχει σε φρούτα. Επίσης, έχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων, πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, διατροφικές ίνες, ενώ εκτός από σίδηρο περιέχει μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Τα 100 γρ μεταποιημένου καρπού αποδίδουν περίπου 370 θερμίδες.
Πως μας ωφελεί
  1. Προλαμβάνει παθήσεις
  2. Αγαπά τα μάτια
  3. Μας τονώνει
  4. Έχει αντικαρκινική δράση
  5. Προστατεύει το πεπτικό σύστημα
  6. Θεωρείται ελιξίριο ζωής

Της Άννας Καραγιώργη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !