Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και στον συντονισμό Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, για τη διαχείρισή του με αφορμή το πρόσφατο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
Όπως διευκρίνισε ο κος Χιονίδης «Είναι μείζον θέμα με τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Εμείς ως Ελλάδα, ως Ελληνισμός και ως κοινωνία αποτελούμε ένα μικρό κομμάτι αυτού του ζητήματος. Τα πράγματα είναι σχετικά δύσκολα. Το διαπιστώνουμε όλοι. Υπάρχουν πολλά σενάρια. Πάρα πολλοί πρόσφυγες θα μείνουν, γιατί θεωρούν ότι είναι ένα μέσο να μην έρχεται πλέον κόσμος προς τα εδώ. Είναι μία κατάσταση που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από το Κράτος στη διαχείριση του ζητήματος
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο: «Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο στο βαθμό που θα θέλαμε. Αυτό το τόνισα παρουσία του Υπουργού και επισήμανα ότι δεν μπορούμε σε τόσο κρίσιμα θέματα να αυτοσχεδιάζουμε, να διαχειριζόμαστε με εμπειρισμό. Και μάλιστα απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κο Παπαδόπουλο είπα: “πείτε μου έχετε δρομολογήσει δεξαμενή σκέψης”; “με ποιους ανθρώπους”; “ποιοι κάνουν τη διαχείριση της κρίσης ή τουλάχιστον τι ειδικότητα έχουν”; Μας είπατε τα υπουργεία όλα μαζί. “Ποιοι”; “Τα πολιτικά πρόσωπα”; Π.χ. εγώ είμαι μηχανικός, ο πρόεδρος γιατρός κ.ο.κ. και έχουμε δημόσιες πολιτικές θέσεις. Δεν είμαστε για να διαχειριζόμαστε. Είμαστε για να ακούμε εισηγήσεις και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Δεν μου απάντησε. Μάλιστα, το έβαλα εκ νέου το θέμα στον υπουργό. Η πρόταση η δική μου, η οποία πέρασε από το Δ.Σ. είναι άμεσα, αφού δεν μας δίνει το κράτος αυτή τη δυνατότητα, να υπάρχει μία διαχείριση. Αντί λοιπόν να κάνουν πολιτική τα γραφεία πρακτορείων και να τους πάνε τους πρόσφυγες από εδώ και από εκεί, να κάνουμε μία διαχείριση σαν ΚΕΔΕ».
Απαραίτητη η εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων
Όπως τόνισε ο κος Χιονίδης: «Εισηγήθηκα άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να προσλάβει η ΚΕΔΕ τουλάχιστον τέσσερις ειδικούς συνεργάτες, οι οποίοι να είναι εξειδικευμένοι σε γεωπολιτικά ζητήματα, για τη διαχείριση κρίσεων και έναν σε κοινωνικά ζητήματα, γιατί το θέμα είναι πρωτίστως κοινωνικό. Αλλά είναι σημαντικό επίσης, να ξέρεις με GIS που πάνε αυτές οι ομάδες ανθρώπων, ποιοι είναι οι στόχοι, τι προβλέψεις έχουμε; Να έχεις εν ολίγοις, μία γεωπολιτική ανάλυση για το πόσα εκατομμύρια έχουν ξεσπιτωθεί, πόσα βρίσκονται στα Παράλια ή τέλος πάντων στη Δυτική Τουρκία. Πολύ κοντά μας. Ποιοι έχουν πιθανότητες να έρθουν, τι μείγμα υπάρχει εκεί από ανθρώπους; Είναι μετανάστες οικονομικοί; Είναι πρόσφυγες πραγματικά με την έννοια της συνθήκης της Γενεύης; Αυτές ήταν οι σκέψεις που έγιναν, ώστε να μπορέσουμε με τον καλύτερο τρόπο να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και ζητήθηκε η βοήθεια των Δήμων».
Όπως εξήγησε στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος: «Αυτά - παρά το ότι τον εκτιμώ τον κο Μουζάλα - τα θεωρώ γενικόλογα και πρέπει συγκεκριμένα να γνωρίζουμε σε τι να βοηθήσουμε, με ποιον τρόπο και κυρίως γιατί. “Δώστε μας εκτάσεις” είπαν. Να σας δώσουμε. Ποιος θα κρίνει αν είναι κατάλληλες ή όχι. “Δώστε μας προσωπικό”. Ποιος κρίνει πόσο προσωπικό χρειάζεται; Σέβομαι τις αποφάσεις αυτών που ηγούνται των υπουργείων και σέβομαι τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε ως χώρα και βρίσκονται οι ίδιοι. Αλλά όταν είναι εδώ κόσμος, ο οποίος θέλει να βοηθήσει, ο οποίος πάει ασύντακτα, όταν είναι εδώ η αυτοδιοίκηση, η οποία στάθηκε στην κοινωνία της Ελλάδας, όταν είναι εδώ άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουμε, δεν μπορούμε να χειριζόμαστε έτσι ένα εθνικό θέμα, ένα κοινωνικό θέμα. Θέλει πολύ πιο επιστημονική αντιμετώπιση και πολύ καλύτερη στόχευση με 3-4 σενάρια. Μας ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι μη προβλέψιμη. Δεν είναι μη προβλέψιμη. Μη προβλέψιμος είναι ο σεισμός. Μπορείς εδώ να κάνεις μία στατιστική ανάλυση γεωπολιτική. Μπορείς να απορροφήσεις το 3% του πληθυσμού σου, μετά από πολύ καιρό σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ. Είναι το ίδιο να έχεις 40, 50 χιλιάδες και το ίδιο 150 ή και περισσότερους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα; Π.χ. πόσα χρόνια χρειάστηκε δικοί μας άνθρωποι, οι Πόντιοι που ήρθαν το 1990 με τις παραδόσεις, τους Ποντιακούς χορούς κ.λ.π. να προσαρμοστούν; Πόσες χιλιάδες ήταν και πόσος κόσμος είναι τώρα, με άλλα ήθη και έθιμα, άλλο τρόπο σκέπτεσθαι και ζην;»
Καμία πληροφόρηση για την πρόθεση δημιουργίας Κέντρου προσφύγων στην Κατερίνη
Παράλληλα, ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα των εκπροσώπων του τύπου επισημαίνοντας ότι: «Η δημοτική αρχή απέδειξε έμπρακτα ότι αντιμετωπίζει με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ευθύνη κάθε κρίσιμο ζήτημα. Όπως φάνηκε με σοβαρότητα αντιμετωπίσαμε τα διάφορα παρατράγουδα και τις φασαρίες περί δήθεν δημιουργίας Κέντρου στην Ανδρομάχη. Νομίζω από τις 14 Ιανουαρίου αποδείχτηκε ποιοι αντιμετώπισαν με ευθύνη το θέμα», ενώ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση έως αυτή την στιγμή για την πρόθεση δημιουργίας Κέντρου προσφύγων στα όρια του Δήμου Κατερίνης».
Τέλος, ο κος Χιονίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ενημέρωσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, για τις εξελίξεις και τα όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα τόνισε επιπλέον στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.: «Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον χρειαστεί, στη λογική της διαχείρισης έκτακτων αναγκών πολιτικής προστασίας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε φαινόμενο και θα το πράξουμε άμεσα με σχέδιο, με συντονισμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε συνεργασία με την Εκκλησία και άλλους φορείς, με βάση το σχέδιο «Ξενοκράτης», ενώ και ο οδηγός διαχείρισης κρίσεων, που εκπονήσαμε ως ΚΕΔΕ συμβάλλει στο να γνωρίζουμε ο καθένας, οι υπηρεσίες και οι αιρετοί ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, όταν και εφόσον προκύψει ζήτημα. Το αύριο πάντως στην πολιτική προστασία δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά έρχεται από τα 100 και πλέον εκατομμύρια Αφρικανών, που λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να μετακινηθούν και για το λόγο αυτό πρέπει να βλέπουμε μπροστά, πέρα από σύνορα και Ηπείρους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !