Μία από τις βασικότερες τροφές των αρχαίων Ελλήνων ξαναβρίσκει θέση στις σύγχρονες διατροφικές μας συνήθειες. Η ζέα, χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, αλλά και στην ιδιαίτερη διατροφική της σύσταση, διεκδικεί επάξια μια θέση στο τραπέζι μας.
Η διατροφική της ταυτότητα
Τα θρεπτικά της συστατικά καθιστούν τη ζέα μια καλή εναλλακτική επιλογή συγκριτικά με τα υπόλοιπα σιτηρά. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Μάλιστα περιέχει έως και 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα υπόλοιπα δημητριακά. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών ( Ε, Κ και του συμπλέγματος Β) και φυτικών ινών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η ζέα περιέχει απαραίτητα αμινοξέα όπως η θρεονίνη, η βαλίνη, η ισολευκίνη, η μεθειονίνη και η λυσίνη. Παρότι περιέχει μικρές ποσότητες γλουτένης συγκριτικά με τα υπόλοιπα δημητριακά, η κατανάλωση της από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη δεν ενδείκνυται. Γενικά, θεωρείται αρκετά εύπεπτη. Τα 100 γρ. ζέας δίνουν: 338 θερμίδες, 75,86 γρ. υδατάνθρακες. 1034 γρ. πρωτείνη, 38 mg φυλλικό οξύ, 24 mg ασβέστιο, 2,63 mg σίδηρο, 110 mg μαγνήσιο, 2,65 mg ψευδάργυρο, 332 mg φώσφορο, 510 mg κάλιο και 2,577 mg μαγγάνιο.
Πώς μας ωφελεί
- Τονώνει τη διάθεση
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Ρίχνει τη χοληστερίνη
- Βοηθά το πεπτικό
- Προλαμβάνει την οστεοπόρωση
- Προστατεύει το νευρικό σύστημα και την καρδιά
- Έχει αντιοξειδωτική δράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !