14 Φεβρουαρίου 2016

Καρύδια: το θρεπτικό σνακ

Πόσο ωφέλιμα συστατικά μπορεί να κρύβει μια χούφτα ξηροί καρποί; Πολλά αν μιλάμε για τα καρύδια. Αν και για πολλά χρόνια υπήρξαν μέλος των «παρεξηγημένων» τροφίμων, εξαιτίας των πολλών τους θερμίδων, εντούτοις τα
τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ανατρέπουν αυτή την αρνητική εικόνα και με έρευνες αναδεικνύουν την υψηλή διατροφική τους αξία. Μπορούν, τα άλλοτε «απαγορευμένα» καρύδια να γίνουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Μια μερίδα καρύδια (30 γρ) μας προσφέρει 196 θερμίδες. Πέρα όμως από πλούσια σε θερμίδες, τα καρύδια αποτελούν πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη. Το θρεπτικό αυτό σνακ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες (2γρ), μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (2,6 γρ), και ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα          (2,5 γρ και 11,5 γρ αντίστοιχα). Επίσης περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ανάμεσα τους το ασβέστιο (33 mg), ο σίδηρος (1 mg ), το κάλιο (150 mg), το μαγνήσιο (21 mg), ο χαλκός ( 0,5 mg) και ο ψευδάργυρος (0,6 mg)
ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ
  1. Κάνουν καλό στην καρδιά
  2. Αποτελούν αντιδιαβητική τροφή
  3. Έχουν αντικαρκινική δράση
  4. Διατηρούν γερά τα οστά
  5. Δρουν κατά της οξείδωσης
  6. Είναι «εγκεφαλική» τροφή
  7. «Σπάνε πέτρες» , συμβάλλει δηλαδή στην προστασία από τις πέτρες στη χολή
  8. Χαρίζουν ήρεμο ύπνο
  9. Μας δείχνουν πιο αδύνατους

Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το καβούρδισμα των καρυδιών ή την προσθήκη αλατιού, γιατί έτσι μειώνουμε την ευεργετική τους δράση

Της Άννας Καραγιώργη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !