25 Φεβρουαρίου 2016

Πώς το άγχος επηρεάζει τη διατροφή μας;

Το άγχος θεωρείται πλέον ως η «μάστιγα» της εποχής μας και κύρια αιτία διαφόρων παθήσεων. Εκτός από την ορμονική μας κατάσταση και κατ’ επέκταση την υγεία μας επηρεάζει και την ποιότητα της διατροφής μας. Έτσι το άτομο μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο άγχους-ανθυγιεινής
διατροφής-αλλαγή της εικόνας σώματος –περισσότερο άγχος , ο οποίος πολλές φορές συνοδεύεται από αίσθημα κατάθλιψης. Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν την τάση να αποζητούν τρόφιμα αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη, και αλάτι. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η παράλειψη γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη το άγχος αυξάνει τα κρούσματα συναισθηματικής υπερφαγίας  που δεν έχει καμία σχέση με τη βιολογική πείνα του οργανισμού. Τέλος όταν το άγχος οδηγεί στη κατανάλωση γρήγορων  γευμάτων με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα καταφεύγουν σε δίαιτες «express»  για να απαλλαγούν γρήγορα από τα περιττά κιλά χωρίς να γνωρίζουν το σοκ που προκαλούν στον μεταβολισμό τους. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας αφού προκαλούν ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι χρειάζεται μία συστηματοποιημένη προσπάθεια για τη μείωση του άγχους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής μας και να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία μας .Σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια αυτή παίζει η γυμναστική, το περπάτημα, η ανάγνωση βιβλίων ,η yoga και τέλος η κοινωνικοποίηση  με άλλα άτομα στον ελεύθερο χρόνο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !