Οι θετικές επιδράσεις που επιφέρει στην υγεία η κατανάλωση των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να παράγει όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται εκτός από δύο , τα οποία είναι το λινελαΪκο οξύ (ω-6) και το α-λινολεΪκο
οξύ (ω-3), γι αυτό και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας . Όλα τα λιπαρά οξέα , έτσι και τα ω-3 και ω-6 είναι αλυσίδες ατόμων άνθρακα, ενωμένα με άτομα υδρογόνου και οξυγόνου. Τα ω-3 και ω-6 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και ανάπλαση του οργανισμού ενώ χρησιμοποιούνται και για τη σύνθεση άλλων λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα χρησιμεύουν: - για τη ρύθμιση της πήξης του αίματος ,
- για τη δημιουργία των κυτταρικών μεμβρανών,
- βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
- έχουν θετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα
- είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του εγκέφαλου
- βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα
- και στη μείωση της LDL , τη λεγόμενη <<κακή>> χοληστερόλη
Τα ω-6 συμπληρώνουν τις λειτουργίες των ω-3 λιπαρών οξέων. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια (σολομός, σαρδέλα, γαύρος, τόνος ) , κάποια ιχθυέλαια, σόγια, αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικά τρόφιμα όπως τα καρύδια ,ο λιναρόσπορος , φασόλια , σπανάκι και άγρια χόρτα. Οι συνιστώμενες προσλήψεις των ω-3 λιπαρών οξέων διαφέρουν από χώρα σε χώρα και κυμαίνονται μεταξύ 0,5-2% της συνιστώμενης ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !