Μετά χαράς και συναισθανόμενος τιμή δέχθηκα την πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου να παραστώ, με τη θεσμική μου ιδιότητα του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου, σε διάλεξη του Υφυπουργού Εξωτερικών καθηγητή Δημητρίου Μάρδα.
Η ομιλία του Υφυπουργού ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ανέπτυξε δε τις εντυπώσεις του από τις επαφές του στο συνέδριο Capital Link, που αφορούσαν τις προθέσεις ξένων και ελλήνων του εξωτερικού για προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, τις οποίες διέκρινε ως θετικές - και από πλευράς «Θεσμών» - μεταφέροντας κλίμα αισιοδοξίας.
Περαιτέρω, απολογήθηκε στο κοινό για το τι εννοούσε σε παλαιότερη αναφορά του στη στήλη του Βήματος της Κυριακής «Βηματοδότης», με την πρόταση να κατασκευαστούν στον Όλυμπο τέσσερα καταφύγια και ταβερνούλες (Σχέδιο «Θρόνος του Δία»). Ο χρόνος του όμως αναλώθηκε κυρίως στο όραμά του να κατασκευαστεί ένα θεματικό νησί για προσέλκυση τουριστών ποικίλης μορφής πλησίον της υδροκέφαλης Αθήνας.
Με την προαναφερθείσα ιδιότητά μου, ζήτησα, ή μάλλον τόλμησα να ζητήσω, το λόγο, διότι η ομιλία του ήταν ατελής, όσον αφορά τα κίνητρα που θα δοθούν στους επενδυτές για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αφού, εισαγωγικά, ανέφερα κάποια στοιχεία για τον Όλυμπο, προσπαθώντας να δώσω τη διάσταση της φήμης του, που μάλλον δεν εκτιμήθηκε προσηκόντως στην ομιλία του, και τις παραμέτρους του προεδρικού διατάγματος που αφορά τις «ζώνες» και βρίσκεται στα σκαριά, για να ακολουθήσει η υποβολή του επιτασσόμενου, λόγω των κενών της ομιλίας, ερωτήματος περί των «αντικινήτρων» για επενδύσεις, κάποιος αλγεινός πανελάρχης, τον οποίο έβλεπα για πρώτη φορά στη ζωή μου, προφανώς παρατρεχάμενος του Υφυπουργού, με διέκοψε απρεπώς αναφέροντας το σπαστικό: «συντομεύετε παρακαλώ». Το «παρακαλώ» τον μάρανε, πανάκεια στην αγένειά του. Προσπάθησα εκ νέου να υποβάλλω το ερώτημά μου, πλην όμως ανέστη έτερος ευτραφής μυστακοφόρος Καπαδόκης και μου είπε «τελείωνε».
Οφείλω τουλάχιστο να σας μεταφέρω το ερώτημά μου, που μετά από την ευγενική παρέμβαση του Υφυπουργού, αλλά και πολλά εμπόδια, υπέβαλλα: Εξηγήστε μου παρακαλώ, στο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου, υπάρχουν 13.000 ιδιόκτητα στρέμματα που διψούν για επενδύσεις. Για ποιο λόγο, όμως, να έλθουν για επενδύσεις ξένοι επιχειρηματίες όταν στην Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με 23 % ΦΠΑ, υψηλό ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΕNΦΙΑ, έκτακτες εισφορές κλπ κλπ, που, από τα οποία, και οι πιο φιλέλληνές σκιάζονται και φεύγουν.
Το, κατ’ εμέ, ενδιαφέρον ερώτημά μου, ενισχύθηκε από τις τοποθετήσεις – ερωτήσεις των εκλεκτών Φώντα Μπαραλιάκου και Κώστα Κορομπίλη, που αναφέρθηκαν στην επιβολή του φόρου εισοδήματος 29 % και της προκαταβολής 100 %.
Μάλλον όμως οι ρυμουλκούμενοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Το ερώτημά μου επικαλύφθηκε από άλλες ερωτήσεις, ευνοώντας την αμηχανία της άμεσης απάντησης.
Όταν έφτασε δε κατά σειρά η ώρα της απάντησης, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι για το 23 % ΦΠΑ στον Τουρισμό, .... που όμως είναι 13 %, το Υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται μεθόδους ανταπόδοσής του...
Κι όπως λέει κι ο Μανώλης Μητσιάς, «του βάλαμε γλυκό, του βάλαμε και μέντα, μα για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα».
Κώστας Δημόπουλος
Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !