6 Δεκεμβρίου 2015

Τρίλοφος ...χωριό 550 κατοίκων 12 χιλιόμετρα από την Κατερίνη

Ο Τρίλοφος είναι χωριό στα βορειο κεντρικα του Νομού Πιερίας, που ανήκει στο δήμο Κατερίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και το όνομά του το οφείλει στα σπίτια του, που είναι χτισμένα πάνω σε τρεις λόφους. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. Η καλλιέργεια καπνών είναι η
κυριότερη ασχολία. Κάποιοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Ο πληθυσμός του Τριλόφου, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 είναι 521 κάτοικοι και συνιστά την ομώνυμη Τοπική Κοινότητα.
Οι κάτοικοι του Τριλόφου είναι ΘρακιώτεςΠόντιοι πρόσφυγες από τη Φάτσα και αλλα μερη του ποντου, Μικρασιάτες και λίγοι ντόπιοι.Ο οικισμός έχει δυο ναούς, τον Άγιο Γεώργιο (πολιούχος) και τον Άγιο Αθανάσιο όπου είναι και το κοιμητήριο. Υπάρχουν επίσης δυο ξωκλήσια, οι Άγιοι Θεόδωροι και η Αγία Τριάδα. Από εκπαιδευτήρια, στο χωριό λειτουργούν ένα διθέσιο Δημοτικό Σχολείο και μονοθέσιο Νηπιαγωγείο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την επωνυμία "Αριστοτέλης" ιδρύθηκε το 1982. Στο ποδόσφαιρο, ο Μέγας Αλέξανδρος Τριλόφου αγωνίζεται στη Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία (2ο όμιλο) του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας. Επίσης, ο Τρίλοφος διαθέτει γεωργικό συνεταιρισμό και αρδευτικό δίκτυο (έγινε μια λιμνοδεξαμενή). Το καλοκαίρι του 2007 ο Τρίλοφος αποτέλεσε επίκεντρο στη διαμάχη για το νερό με τον[1]Κούκο.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τόχοβα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι. Λίγο μετά ονομάστηκε "Παλιονέληνη" (ίσως από το: Παλιοί Έλληνες).
Ο περιηγητής Σχοινάς γράφει χαρακτηριστικά ότι η Τόχοβα "κείται επί των υπωρειών των Πιερίων ορέων και είναι το μόνο επίφοβον χωρίον της προς Βέροιαν οδού, αλλ' είναι πανταχόθεν ευπρόσβλητον, αι δε οικίαι του εισίν εκ πλίνθων ως και το τέμενος αυτού".[2]
Στις 17 Ιουλίου του 1943 εκτελέστηκαν στο χωριό 13 κάτοικοι,σε αντιποινα από τους Γερμανούς.
Το πολύ καλό και υγιεινό κλίμα στο χωριό συνετέλεσε στο να γίνει χώρος υποδοχής των φυματικών ασθενών. Μετά τη δεκαετία του ' 60 παρουσιάστηκε το φαινόμενο της έντονης μετανάστευσης στο εξωτερικό. Ενώ το 1940 το χωριό είχε γύρω στους 2.500 κατοίκους, σήμερα έχει περίπου 600.
Η Παλιονέληνη μετονομάστηκε σε Τρίλοφον το 1950.

2 σχόλια:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !