Η Ανδρομάχη είναι οικισμός της Κατερίνης. Υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης του ομώνυμου Δήμου. Απέχει 2,7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης. Το χωριό αποτελείται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων όπως Πόντιοι, Βλάχοι (από τονΚοκκινοπηλό, Άγιο Δημήτριο και το Λιβάδι
Ελασσόνας), ντόπιοι και διάφορες ομάδες εργαζομένων όπως οικοδόμοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή αρκετοι μετανάστες απο νησιά όπως η Εύβοια και η Κρήτη. Κύρια ασχολία είναι η καλλιέργεια καπνού. Στην περιοχή της Ανδρομάχης γίνεται κάθε Σεπτέμβριο η εμποροπανήγυρη[1] της Κατερίνης.Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Στην Ανδρομάχη υπάρχει μονοθέσιο νηπιαγωγείο, 6/Θ Δημοτικό Σχολείο (στο οποίο φοιτούν και παιδιά από τη Νεοκαισάρεια), ενώ τα κοινοτικά καταστήματα βρίσκονται στο Σβορώνο, όπου και το αγροτικό ιατρείο. Η απόσταση του οικισμού από την Κατερίνη είναι μόλις 2 χιλιόμετρα. Το στρατόπεδο της Ανδρομάχης έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Κατερίνης. Ο κεντρικός ναός είναι αυτός του Κοσμά του Αιτωλού. Υπάρχουν επίσης εξωκλήσια, όπως ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Γεώργιος. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Ανδρομάχη» έχει και γυμναστικό αθλητικό μορφωτικό σύλλογο, με την ονομασία «Ελπίς Ανδρομάχης». Στο ποδόσφαιρο, η Ελπίς αγωνίζεται στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Ανδρομάχη ήταν τα χρόνια πριν από την απελευθέρωση τσιφλίκι και την είχε στην ιδιοκτησία του ο κτηματίας Τσιγκάρας. Ο τελευταίος αποφάσισε να πουλήσει το τσιφλίκι στις Εργατικές Κατοικίες. Η μητέρα του ονομαζόταν Ανδρομάχη και έτσι δόθηκε η ονομασία και στο χωριό.
Οι Γερμανοί, στην περίοδο της Κατοχής, χρησιμοποίησαν την Ανδρομάχη για τόπο εκτελέσεων[3] (υπήρξε έδρα τους). Σε δύο φάσεις, τον Αύγουστο του 1943 και το Νοέμβριο του ιδίου έτους, εκτελέστηκαν 42 άτομα. Το 1960 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των Εργατικών Κατοικιών, οι οποίες περιήλθαν στο Δημόσιο. Η Ανδρομάχη ανήκε κατά το ήμισυ στο Σβορώνο και κατά το ήμισυ στην Κατερίνη. Όντας Κοινότητα μέχρι το 1998, εντάχθηκε με το Νόμο Καποδίστρια στο Δήμο Κατερίνης και εν συνεχεία στο διευρυμένο Δήμο Κατερίνης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !