Ναι στην αξιοποίηση του Ολύμπου, όχι στον λιγνίτη, ήταν η κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στην ευρεία σύσκεψη αιρετών και φορέων, που έλαβε χώρα την Κυριακή 8 Νοέμβρη στο Δημαρχείο Ελασσόνας.Το νέο Προεδρικό διάταγμα για την καλύτερη αξιοποίηση του Ολύμπου,
τις συνθήκες και τη μορφολογία του νοτιοδυτικού Ολύμπου, αλλά και τις ανάγκες σε βοσκοτόπια και τις χρόνιες απαιτήσεις όλης της επαρχίας Ελασσόνας, καθώς και το κατηγορηματικό «όχι» στο θέμα του λιγνίτη στο Δομένικο, ανέλυσαν με τοποθετήσεις-ενημερώσεις ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο συντονιστής της συζήτησης Απόστολος Βάλλας, η Δασάρχης Ελασσόνας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρη Οικονόμου και εκπρόσωποι φορέων.
Αισιόδοξος για την πορεία της σωστής αξιοποίησης της περιοχής για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες, δήλωσε ο κ. Ευαγγέλου, προτάσσοντας μεταξύ άλλων, την οριοθέτηση της Γ΄ Ζώνης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου να διαμορφωθεί στις περιοχές Διακόπι - Χότζα- Τρύπες - Καταφύγιο Ανάγκης – Μαγούλες, θεωρώντας τη απαραίτητη, προκειμένου να μην διαχωριστεί σε δύο διαφορετικές ζώνες προστασίας το ήδη υπάρχον χιονοδρομικό Κέντρο-ΚΕΟΑΧ, και να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση-βελτίωση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
Την αναγκαιότητα βόσκησης στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, τόνισαν ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Επαρχίας Ελασσόνας Αθανάσιος Γεροφωκάς και ο πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Νομού Λάρισας Γιάννης Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή είναι καθαρά κτηνοτροφική, αφού ο κυριότερος πυλώνας της τοπικής οικονομίας είναι η κτηνοτροφία. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων υπόψη, σε ότι αφορά την αξιοποίηση του μυθικού βουνού. Ειδικότερα για την περιοχή του Ολύμπου από την πλευρά της Ελασσόνας πρέπει να είναι επιλέξιμες όλες οι βοσκήσιμες εκτάσεις στις Ζώνες που καθορίζονται με το Προεδρικό διάταγμα..
Πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για την διατήρηση-συντήρηση-επέκταση του Ε4, και γενικότερα όλου του οδικού δικτύου πρόσβασης.
Την νομιμοποίηση του καταφυγίου ¨ΧΡΗΣΤΑΚΗ¨ το οποίο έγινε με εθελοντική εργασία και υλικά κατά πλειονότητα από τους κατοίκους της περιοχής, κυρίως κτηνοτρόφους και φυσιολάτρες-φίλους του βουνού, ζήτησαν οι δύο πρόεδροι και υπενθύμισαν ότι οι δασικές εκτάσεις όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, προστατεύονται από πυρκαγιές, φυσικές και άλλες καταστροφές και παράνομες παρεμβάσεις κάθε είδους. Επίσης τόνισαν πως όπου υπάρχουν κτηνοτρόφοι και κοπάδια αγελαίας μορφής, γίνεται εξισορρόπηση της κάθε μορφής χλωρο-πανίδας.
Τέλος οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από τον υπουργό να επισπευσθούν τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής που «σέρνονται» κυριολεκτικά από το 2010 τα οποία θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα των βοσκοτόπων.
Στον πρωτογενή αυτόν τομέα αναφέρθηκε και η κ. Φτίκα επισημαίνοντας την σπουδαιότητα των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπου με ειδικά διαχειριστικά σχέδια και την ανάλογη ευαισθησία, θα καθορίζονται οι ζώνες βόσκησης, σύμφωνα μα την βοσκοικανότητα και την βοσκοφόρτωση της κάθε περιοχής.
Στην ολοκλήρωση της συζήτησης για το Νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Όλυμπο, αναφέρθηκε ο υπουργός, το οποίο θα επιτρέπει την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου στις Βρυσοπούλες και την αξιοποίηση της οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ο λιγνήτης δεν εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ σε πρώτο πλάνο της βρίσκονται τα προϊόντα ΠΟΠ της περιοχής, το αρνάκι, το κατσικίσιο γάλα κ.α. με βλέψεις εξαγωγών. Όσον αφορά τα βοσκοτόπια, διαχώριζε αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης, τα οποία είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, με της χώρας μας που είναι κατά το πλείστον ορεινή και χρόνια τώρα εκτείνονταν και μέσα στο Δάσος.
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες:
Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου
Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου
agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !