Στην κατά τα άλλα υπέροχη βραδιά που μας χάρισε το Φεστιβάλ Ολύμπου με το δημοτικό ωδείο Κατερίνης και την πολυτονική ορχήστρα του, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Παναγιώτη Λυμπαβνού στην Αρχαία Πύδνα, ακούσαμε με μεγάλη έκπληξη τον αρχαιολόγο κύριο Γιάννη Παπαδόπουλο εξ Αυστραλίας, να μας μιλά με χλευασμό και ειρωνεία για την κατασκευή ανδριάντα του Φιλίππου του Β’ στην παραλία της Μεθώνης.
Το μνημείο του Φιλίππου του Β΄ που κοσμεί την παραλία της Μεθώνης, φιλοτεχνήθηκε υπό την αιγίδα του πρώην Δήμου Μεθώνης, τη συμμετοχή των Δημοτών και κυρίως των κατοίκων και φίλων της κοινότητας της Μεθώνης εναρμονισμένα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (2007-2010). Επίσης, σε κανένα σημείο της ομιλίας δεν υπήρξε αναφορά στο σημαντικότατο έργο πνοής για τον τόπο, την κατασκευή της επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης που θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω επιστημονική έρευνα.
Απάντηση του προέδρου Τ.Κ. Μεθώνης και πρώην ειδικού συνεργάτη του Δήμου Μεθώνης, Αντώνη Μπούμπουρα.
Ειλικρινά χθες 18-08-2015 κάτω από τον ουρανό της αρχαίας Πύδνας στα πλαίσια του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, θα ήταν μια από τις ωραιότερες βραδιές , εφόσον δεν ακουγόταν από τα χείλη του αρχαιολόγου κυρίου Γιάννη Παπαδόπουλου η φράση «ο Φίλιππος ο Β΄ κατέστρεψε την Μεθώνη και εμείς τον κάνουμε και άγαλμα». Η φράση αυτή τρύπησε την καρδιά όλων των παρευρισκομένων σαν φαρμακερό βέλος που πλήγωσε την περηφάνια μας ως Μακεδόνων. Βέβαια είναι το μοναδικό άγαλμα του Φιλίππου στην Πιερία, στον ιστορικό τόπο της Μεθώνης και συγκεκριμένα στο λιμάνι.
Πληροφοριακά να αναφέρω ότι η κατασκευή του ανδριάντα του Φιλίππου, έργο του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά, που κατέχει ξεχωριστή θέση στη μνήμη των Μεθωνιωτών και στη μνήμη των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, έγινε ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεθώνης επί δημαρχίας του κυρίου Κ. Αβραμίδη και με την πλήρη αποδοχή των κατοίκων του Δήμου. Το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε αγώνες σε δύσκολες εποχές για την κατασκευή του μουσείου στο Μακρύγιαλο.
Η ύπαρξη του ανδριάντα του Φιλίππου και η κατασκευή του μουσείου στην ευαίσθητη περιοχή μας, αποτελούν απάντηση στην πολιτική των Σκοπίων που θεωρούν τα πάντα γύρω από το Φίλιππο δικά τους.
Όλοι μας όμως εδώ γνωρίζουμε αυτά που κι εσείς γνωρίζετε κύριε Παπαδόπουλε, ότι δηλαδή ο Φίλιππος, που έχασε το μάτι του στη Μεθώνη, είναι πατέρας του μεγάλου στρατηλάτη Αλεξάνδρου και προσέφερε πολλά στην Ελλάδα…
Εκφράσεις που διχάζουν και απαξιώνουν ενέργειες ανθρώπων που εργάστηκαν και εργάζονται για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας καλό είναι να μην διατυπώνονται και να μην ακούγονται.
Απάντηση της προέδρου Τ.Κ. Μακρυγιάλου Μαρία Αβραμίδου
Παρακολουθώντας την ομιλία του κυρίου Γιάννη Παπαδόπουλου αρχαιολόγου, προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως, αντί να εστιάζει στον απίστευτο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας, εξελίχθηκε σε ομιλία απαξίωσης και ευτελισμού της Δημοτικής Αρχής αλλά και των κατοίκων, μέσω μιας αήθους επίθεσης κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που στόχο είχε την διεύρυνση των ιστορικών γνώσεων του τόπου μας. Μεγαλύτερη έκπληξη από τη δεινότητα της επίθεσης εις βάθος και εις πλάτος, προκαλεί ο τρόπος που κάθε άλλο παρά ταιριάζει σε ιστορικό – μελετητή. Θεωρώ βέβαια, ότι με τις συγκεκριμένες αναφορές, δεν αλλάζει τίποτε, αφού ο περισσότερος κόσμος έχει διαμορφώσει ήδη την άποψή του.. Ωστόσο, είναι διαφορετικό να συνάγει κανείς συμπεράσματα από σαφή γεγονότα από το να υιοθετεί αβίαστα απόψεις τρίτων.
Ευχαριστώ θερμά φίλε χάρη για την δημοσιεύση Απόστολος Λάγιος Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ926
ΑπάντησηΔιαγραφή