21 Μαΐου 2015

Καθόλου δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη, Λήμνο, Χίο, Σάμο

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 
Το πλοίο φέτος δεν θα σαλπάρει για τα ελληνικά νησιά, και δη του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σε δρομολόγια που, παρά τα μύρια προβλήματα της ακτοπλοϊκής εταιρίας, εκτελούνταν έως και το περσινό καλοκαίρι.
Μπορεί οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης να δίνουν οικονομική «ανάσα» στην πόλη και στην τοπική της οικονομία, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τα πλοία της γραμμής.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι απομονωμένο ακτοπλοϊκά, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2014, ύστερα από απόφαση του τέως υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να κηρύξει έκπτωτη την ακτοπλοϊκή εταιρία «NEL LINES», από τις δυο άγονες γραμμές που εκτελούσε, από Θεσσαλονίκη και Καβάλα προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σε άλλη εταιρία
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπέγραψε απόφαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας σε άλλη ακτοπλοϊκή εταιρία, για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου και επιστροφή.
«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι γεωγραφικά απομακρυσμένο, που σημαίνει ότι μια ακτοπλοϊκή εταιρία θα ενδιαφερθεί μονάχα εάν υπάρξει επιδοτούμενο δρομολόγιο», αναφέρουν στον «ΑτΚ» κύκλοι της αγοράς.
Και σε αυτήν την περίπτωση, τι γίνεται, η Θεσσαλονίκη μένει εκτός ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα ελληνικά νησιά; «Η Θεσσαλονίκη είναι ένας ''νεκρός'' κόμβος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε εισερχόμενο ούτε εξερχόμενο τουρισμό», λένε παράγοντες της αγοράς.
Ετσι, ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς ακτοπλοϊκώς προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και για Σποράδες, είναι στην πρώτη περίπτωση από Καβάλα, και στη δεύτερη από Βόλο.
Αξιόπιστα πλοία
Σ’ ό,τι αφορά τη σύνδεση από Καβάλα, όπως εξηγούν ναυτιλιακοί πράκτορες στον «Α», το θετικό είναι ότι μπαίνουν γρήγορα και αξιόπιστα πλοία.
«Είναι πλοία αναβαθμισμένα και ο ταξιδιώτης πηγαίνει στον προορισμό του γρήγορα, αξιόπιστα και ευχάριστα» αναφέρει στον «Α» ο ναυτιλιακός πράκτορας, Γιάννης Δημητριάδης συμπληρώνοντας ότι η περσινή ζημιά που πάθανε οι ξενοδόχοι από τις ακυρώσεις δρομολογίων, και κατ' επέκταση από τις ακυρώσεις διαμονής στα νησιά, «φέτος θα εκλείψει».
Η παραπάνω επισήμανση αφορά τη σύγκριση των υφιστάμενων πλοίων με αυτά που εκτελούσαν μέχρι και πέρυσι τα δρομολόγια τόσο από Θεσσαλονίκη όσο και από Καβάλα.
Σ’ ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, ο κ. Δημητριάδης, επισημαίνει ότι είναι πεσμένη κατά περίπου 20%: «Είναι αναμενόμενο, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, και ο κόσμος κλείνει την τελευταία στιγμή».
Από Καβάλα μέχρι Πάτμο
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να προσεγγίσουν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ακτοπλοϊκώς – τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία- θα πρέπει να επιβιβαστούν στο πλοίο από το λιμάνι της Καβάλας.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι εκτός από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προστίθενται συνδέσεις τόσο για Μύκονο και Σύρο όσο και για Πάτμο.
Συγκεκριμένα, δυο δρομολόγια την εβδομάδα, ένα κάθε Τετάρτη και ένα κάθε Κυριακή, με αναχώρηση στις 9.30 το βράδυ «πιάνουν» σε Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Μύκονο και Σύρο με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Επιπρόσθετα, από τις 15 Ιουνίου, κάθε Τρίτη, με αναχώρηση στις 16.30, το πλοίο εκτός από τη Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, θα συνεχίζει για Πάτμο και στη συνέχεια για Μύκονο, Σύρο με τελικό προορισμό τον Πειραιά.
Επίσης, κάθε Κυριακή στις 10.30 π.μ. θα εκτελείται δρομολόγιο για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο.
Από τις 15 Ιουνίου, ακόμη μια ακτοπλοϊκή εταιρία ξεκινάει δρομολόγιο, κάθε Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο.
Για Σποράδες
Η γραμμή που υπήρχε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τις Σποράδες έχει, ούτως ή άλλως, διακοπεί τα τελευταία χρόνια. Ετσι, οι Θεσσαλονικείς που ενδιαφέρονται να πάνε σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο θα πρέπει να μεταβούν μέχρι το Βόλο.
Καθημερινά δρομολόγια τόσο με συμβατικά πλοία όσο και με ταχύπλοα συνδέουν τις Σποράδες με το λιμάνι του Βόλου. Με τα συμβατικά πλοία θα χρειαστείτε περί τις δυόμισι ώρες για τη Σκιάθο, τρεισήμισι ώρες για τη Γλώσσα Σκοπέλου, τεσσεράμισι για τη Σκόπελο και 5 ώρες και 15 λεπτά για την Αλόννησο.
Με τα ταχύπλοα, το ταξίδι θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, 2 ώρες και 10 λεπτά, 2 ώρες και 45 λεπτά και 3 ώρες και 20 λεπτά, αντίστοιχα.
«Κόλλησε» η σύνδεση με τη Σμύρνη
Μπορεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη να είχε την υποστήριξη των φορέων της πόλης και όπως είπε πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, «ελπίζω να δούμε σύντομα το φεριμπότ στο Θεσσαλονίκη – Σμύρνη».
 Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «ΑτΚ» η γραμμή έχει «κολλήσει» και δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησής της. Τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα. Οπότε ας αρκεστούμε στα καραβάκια Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά - Περαία – Νέοι Επιβάτες - Αγία Τριάδα, τα οποία θα ξεκινήσουν δρομολόγια στις 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !