H εξαιρετική και εμπεριστατωμένη εισήγηση με τίτλο «Kαινοτομικά (νέα)Τρόφιμα - Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Αλήθειες και Μύθοι» έλαβε χώρα την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 στην αίθουσα του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού και ομιλητής ήταν ο καταξιωμένος στον χώρο του, καθηγητής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Μπιλιαδέρης Κώστας.
Όπως τόνισε ο ομιλητής, η αλλαγή του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου συνδέεται με αρκετά προβλήματα διατροφικής φύσης, όπως η υπερκατανάλωση συμπυκνωμένων σε θερμίδες τροφίμων (ειδικά ζάχαρης, ζωϊκών λιπών) και η ελλειματική πρόσληψη βιταμινών, φυτικών ινών, απαραίτητων λιπαρών οξέων και αμινοξέων, και ιχνοστοιχείων. Οι αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα σε συνδιασμό με το Δυτικό τρόπο ζωής (έλλειψη άσκησης, άγχος-υπερένταση κ.α.) είχαν ως αποτέλεσμα την ‘εισβολή’ χρόνιων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και η υπέρταση, ακόμη και σε άτομα μικρής σχετικά ηλικίας.
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης, πριν 2500 χρόνια είχε διατυπώσει την άποψη: ‘Το γιατρικό σου να είναι η τροφή σου και η τροφή σου να είναι το γιατρικό σου’. Η άποψη αυτή τα τελευταία χρόνια παίρνει νέο ενδιαφέρον μεταξύ των καταναλωτών αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων. Οι όροι ‘καινοτόμα (νέα)’, ‘βιολειτουργικά’ ή απλώς ‘λειτουργικά’ τρόφιμα (Functional Foods) ή συστατικά τους, παρόλο που δεν έχουν νομοθετικά πλήρως κατοχυρωθεί στις περισσότερες χώρες, αναφέρονται σε μια νέα κατηγορία προϊόντων διατροφής τα οποία επιδεικνύουν ωφέλειες στην υγεία πέραν εκείνων της παροχής θρεπτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, με την αναδυόμενη αγορά των ‘λειτουργικών τροφίμων’ επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας μας μέσω επιθυμητών φυσιολογικών επιδράσεων που ορισμένα συστατικά των τροφίμων φαίνεται ότι έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η πλειονότητα των προϊόντων που εμφανίζονται στις διεθνείς αγορές είναι προβιοτικά (γαλακτοκομικά και άλλα) και τα τρόφιμα και ποτά εμπλουτισμένα σε διαιτητικές ίνες, φυτοστερόλες, ω-λιπαρά, βιταμίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά, ανόργανα συστατικά, κ.α. Οι ενεργές βιολογικά συνθέσεις των ‘λειτουργικών τροφίμων’ υπόσχονται ότι προσφέρουν ‘μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων’, ‘βελτίωση του μεταβολικού ρυθμού’, ‘καλύτερη πέψη και καλύτερη εντερική λειτουργία’, ‘αποτελεσματικότερο έλεγχο των μεταγευματικών επιπέδων του σακχάρου και έκκρισης ινσουλίνης’, ‘ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος’ και ‘μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων’.
Ατυχώς, πολλοί από τους παραπάνω ‘ισχυρισμούς υγείας (health claims)’ δεν επιβεβαιώνονται με κλινικά ή επιδημιολογικά στοιχεία δημιουργώντας σύγχυση στον καταναλωτή, ιδιαίτερα μάλιστα κάτω από ένα διαρκώς εξελισσόμενο νομοθετικό πλαίσιο που μέχρι στιγμής διέπει την παραγωγή, εμπορία και χρήση αυτών των προϊόντων στις περισσότερες χώρες.
Κρίνεται επίσης επιβεβλημένη η έγκαιρη και ορθή ενημέρωση του καταναλωτή, ο οποίος παρόλο που είναι σήμερα περισσότερο επιδεκτικός στην πληροφόρηση και ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας του, έχει ανάγκη επίσης την επιβεβαίωση των ‘ισχυρισμών υγείας’ που συνοδεύουν αυτά τα προϊόντα.
Παράλληλα, η θέσπιση προτύπων στην παραγωγή και διακίνηση αυτών των προϊόντων σε μια έντονα ανταγωνιστική και παγκοσμιοποιημένη αγορά επιβάλλεται, για τη διασφάλιση της ποιότητας και της υγείας των καταναλωτών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και άτομα που αγκάλιασαν από την πρώτη εκδήλωση αυτή την πρωτοβουλία και τιμούν με την παρουσία τους τους ομιλητές πατριώτες τους.
- Η επόμενη εκδήλωση είναι την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 και ώρα 11.00' επίσης στον ίδιο χώρο, με θέμα: Διαχείριση απορριμμάτων: Περιβαλλοντικό πρόβλημα ή οικονομική ευκαιρία; και ομιλητή τονΚαθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Στερεών καί Επικίνδυνων Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Βουδριά Βαγγέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !