30 Ιανουαρίου 2015

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών

Μία ομάδα είκοσι στικταετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην κούρνια τους στον ποταμό Αλιάκμονα, ήταν η καλύτερη στιγμή των φετινών μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων που έγιναν την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκροτούνται ομάδες καταμετρητών στην Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από εκατό χώρες στον κόσμο, προκειμένου κατά τις ίδιες ημερομηνίες να «σαρώσουν» τους υγροτόπους και να καταγράψουν τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά που διαχειμάζουν σε αυτούς, αλλά και άλλα είδη που συνδέονται με τη ζωή στους υγροτόπους, όπως τα αρπακτικά και τα θαλασσοπούλια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), το οποίο στην Ελλάδα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού
Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα συγκροτήθηκαν φέτος τέσσερις ομάδες καταμετρητών, αποτελούμενες από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Δράσης για την Άγρια Ζωή, αλλά και από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού. Οι ομάδες κάλυψαν τις παράκτιες περιοχές από το Καλοχώρι και τις εκβολές του Γαλλικού ως τις Αλυκές Κίτρους.
Στις καλύτερες στιγμές της ημέρας ήταν όταν η μία ομάδα καταμετρητών είχε την τύχη να βρεθεί μπροστά σε είκοσι στικταετούς που κούρνιαζαν στο Δέλτα του Αλιάκμονα. Ο στικταετός είναι ένα σπάνιο είδος αετού, που αναπαράγεται στη βορειοανατολική Ευρώπη και έρχεται στη χώρα μας για να ξεχειμωνιάσει.
Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα των φετινών καταμετρήσεων ήταν η σημαντική αύξηση του αριθμού των βαρβάρων (είδος πάπιας), καθώς μετρήθηκαν περίπου 3.000 βαρβάρων στο παράκτιο ανάχωμα Αξιού – Γαλλικού, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !