11 Δεκεμβρίου 2014

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Π.Ε. Πέλλας

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, συνεδρίασε χθες  (10/12) το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με κύριο θέμα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για
την χειμερινή περίοδο και την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Η συνεδρίαση και ημερίδα με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπηρεσιακών παραγόντων από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί εδώ και πολλές ημέρες, ήταν εξαιρετικά επίκαιρη λόγω των ζημιών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων και έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάκης Βασιλειάδης, οι Αντιδήμαρχοι Πέλλας, Σκύδρας και Έδεσσας, αντίστοιχα κκ. Κώστας Δεληγιαννίδης, Χρήστος Μακρίδης και Χρήστος Πέτκος, ο νέος Αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ο Προϊστάμενος Σχεδιασμού και Πρόληψης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κ. Ελ. Μανούσης, ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ.  Γεώργιος Παυλίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Ζώης Γιώτης και ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αριδαίας κ. Γεώργιος Τσιρόπουλος, ο Διοικητής Τροχαίας Γιαννιτσών Μιχαήλ Χατζηκαλλινικίδης,  ο Υποδιοικητής Αστυνομικών Υπηρεσιών Έδεσσας Σεραφείμ Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Ταγματάρχης Χαροκόπος Δημήτρης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας κ. Χάρης Τελλιανίδης, ο Διευθυντής Δασών Πέλλας κ. Αθανάσιος Σαμαράς, ο Διευθυντής του Τομέα ΔΕΗ Συγκροτήματος Αλιάκμονα κ. Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, ο Διευθυντής ΔΕΗ - ΥΗΣ Άγρα κ. Ιωάννης Κρουσταλλακίδης, ο Προϊστάμενος ΔΕΔΔΗΕ κ. Κωνσταντίνος Κυρτσόγλου, ο Προϊστάμενος ΤΟΕΒ Εδεσσαίου κ. Ιωάννης Τρυψιάνης, στελέχη των υπολοίπων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος και οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλμωπίας κ. Γιώργος Ιατρίδης, Έδεσσας κ. Σάββας Νεσλεχανίδης και το στέλεχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκύδρας κ. Αθανάσιος Λιάμπας, υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κκ. Χρήστος Οικονόμου, Ελπίδα Κολοβού, Κωνσταντίνα Ξηρού, Μάρκος Μάρκου, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμπλεκομένων φορέων στην πολιτική προστασία, με έμφαση στην προετοιμασία για τον αποχιονισμό και την πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών. Ακόμη, έγινε αποτίμηση του έργου πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών (της θερινής περιόδου και της αντιπυρικής περιόδου η οποία είχε ελάχιστα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με επιτυχία). Όπως διαπιστώθηκε, η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι συχνές συναντήσεις, η διενέργεια ασκήσεων και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διαδραμάτισαν έναν θετικό ρόλο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των φορέων, όπως και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων, και τα μέσα ενημέρωσης για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία της Π.Ε. Πέλλας. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις πολιτικής προστασίας που υλοποίησε και σχεδιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια.  

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος τόνισε ότι η πολιτική προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Δήμο του, καθώς η Αλμωπία αποτελεί περιοχή υψηλής επικινδυνότητας και χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα δράσεις και έργα πρόληψης. Ο Αντιδήμαρχος Πέλλας κ. Δεληγιαννίδης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τόνισε την ανάγκη καθαρισμού του Λουδία ενώ ο Αντιδήμαρχος Σκύδρας κ. Χρήστος Μακρίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Τάφρου-66. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλιο ύψους 300.000,00 ευρώ για τον καθαρισμό του Λουδία και προωθεί αντίστοιχη δράση για την Τάφρο-66.

Οι επικεφαλείς πολιτικής προστασίας των δημοσίων υπηρεσιών αναφέρθηκαν στον δικό τους επιχειρησιακό σχεδιασμό. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα διάθεσης προσωπικού για την Αστυνομία, Τροχαία και Πυροσβεστική, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών, η υλοποίηση μελετών που θα υποστηρίξουν το έργο της πολιτικής προστασίας από δασικές υπηρεσίες και η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των υπηρεσιών. Το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Στέφανος Αργυράκης αναφέρθηκε στα Σχέδια Αντιπλημμυρικής Προστασίας τα οποία θα εκπονηθούν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μέσω των συγκεκριμένων σχεδίων από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ θα γίνει ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση δράσεων αντιμετώπισης κινδύνων πλημμυρών.

Ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τις διαδικασίες για τον αποχιονισμό και την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχών και επισήμανε την ανάγκη για πλήρη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων των επιμέρους υπηρεσιών για το υδραυλικό δίκτυο της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Διοικητής κ. Παυλίδης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά, διαθέσιμα μέσα που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες για επιχειρησιακή δράση.

Ακολουθεί απόσπασμα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:

«Η σημερινή συνάντηση είναι ουσιαστικά η πρώτη μετά από την ανάληψη των νέων διοικήσεων στους Δήμους και την Περιφέρεια. Αποστολή μας είναι να επιτύχουμε ένα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, των περιουσιών, του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Ξεκινώντας θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και Ημερίδα με κεντρική θεματική την προετοιμασία μας έναντι των πλημμυρών. Θα συζητήσουμε επίσης και το θέμα του αποχιονισμού. 

Οι πλημμύρες είναι ένα επίκαιρο θέμα, καθώς τις ημέρες αυτές οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και είμαστε σε μία διαδικασία κήρυξης των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η λεγόμενη «κλιματική αλλαγή» φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιστημονικό μύθο. Τα τελευταία τρία χρόνια η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων με επιπτώσεις στις δημόσιες υποδομές, τις ιδιοκτησίες και τις αγροτικές παραγωγές είναι τακτική και όχι έκτακτη. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης έχει δώσει προτεραιότητα και έχει επενδύσει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επιλέξαμε να υλοποιήσουμε έργα που οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται ίσως άμεσα την χρησιμότητά τους, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβούν σωτήρια. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη ενώ η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων μπορεί τελικά να κοστίσει την καταστροφή ιδιοκτησιών,  φυσικών πόρων, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Κεντρικός στόχος μας είναι η πολιτική προστασία να αποτελέσει μία οριζόντια συνιστώσα σε όλες τις αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις που σχεδιάζουμε. Πριν από λίγο καιρό δημοπρατήσαμε το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας. Με προϋπολογισμό περίπου 11.000.000,00 ευρώ, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της τελευταίας πεντηκονταετίας. Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα έργα που είτε υλοποιήθηκαν, είτε κατασκευάζονται, είτε μελετώνται.

Επιγραμματικά θα αναφέρω μερικά από αυτά: Πριν από μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στις Τοπικές Κοινότητας Πολυκάρπης και Αψάλλου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000,00 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 Στο Δήμο Πέλλας κατασκευάζεται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου «Τσιναρλί», προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ο προγραμματισμός της Π.Ε. Πέλλας στον τομέα της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνει επίσης έργα διευθέτησης χειμάρρων στις Τοπικές Κοινότητες Εξαπλατάνου, Αλώρου, Βορεινού (χείμαρρος Πορρόι), στην Κρύα Βρύση, κ.ά.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας τις ημέρες αυτές εγκρίνεται προς ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα ένα μεγάλο έργο διευθέτησης και εξυγίανσης, με αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, του ποταμού Λουδία. Ένα αντίστοιχο έργο πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και για την Τάφρο-66.

Αξίζει να αναφερθούμε και στο Φράγμα «Καλής» για το οποίο έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το φράγμα αυτό θα έχει ύψος 65 μέτρα, θα συγκεντρώνει περίπου 65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπολογίζεται περίπου στα 60.000.000,00 ευρώ. Το φράγμα είναι πολλαπλού σκοπού. Δηλαδή θα λειτουργεί:
·                    ως έργο για την άρδευση των κτημάτων,
·                    ως αντιπλημμυρικό, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων,
·                    ως περιβαλλοντικό, «στηρίζοντας» την πανίδα και την χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής, Και
·                    ως υδροηλεκτρικό, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα ακόμη φράγμα που προγραμματίζουμε είναι αυτό της Γραμμώσκας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου συζητήθηκε η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η θερινή περίοδος πέρασε και, όπως όλοι γνωρίζετε, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά. Δεδομένου ότι άλλες χρονιές, όπως το 2012, είχαμε πολλές πυρκαγιές, νομίζω ότι προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόληψη και ο καλός συντονισμός που είχαμε φέτος διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της θερινής περιόδου.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ την πυροσβεστική υπηρεσία για τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού περιστατικού του εκτροχιασμού του τρένου, εντός της γαλαρίας, στην ανάβαση για την Έδεσσα. Η έγκαιρη ανταπόκριση όλων των υπηρεσιών είναι σημαντική και δείχνει ότι το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών μας είναι πολύ ικανοποιητικό.

Όσον αφορά τον αποχιονισμό είμαστε στη διαδικασία ανάθεσης του αποχιονισμού σε εξωτερικούς συνεργάτες. Δυστυχώς στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι και σύμφωνα με τα δημοσιονομικά η επόμενη φάση προβλέπει διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενους συνεργάτες. Αναμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου».


Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους και ευχήθηκε να έχουμε καλή συνεργασία στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να λάβουν χώρα το προσεχές χρονικό διάστημα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !