9 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στην πόλη που αγαπήσαμε. Την πόλη μας, την Κατερίνη. Από την Σχολή Γονέων


Μία ξεχωριστή εκδήλωση απόλαυσαν τη Δευτέρα 8/12/2014 οι φίλοι της Σχολής Γονέων- Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης με τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ολύμπου ΟΡ.ΦΕ.Ο. Το Κέντρο Γραμμάτων και



Τεχνών Δίου οργάνωσε μία θαυμάσια μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στο βιβλίο του Διευθυντή B/βαθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Καζταρίδη «Ο Τόπος–Οι Άνθρωποι», αφιερωμένο στην Κατερίνη. Στην εκδήλωση πήρε μέρος πολυμελής χορωδία, ορχήστρα παραδοσιακών και άλλων οργάνων, υπό την καθοδήγηση του κ. Ν. Πατρή και σκηνοθεσία του κ. Γ.Χανδόλια, καθώς και σολίστες στο παραδοσιακό τραγούδι και τα μουσικά όργανα. Πετυχημένοι ήταν και οι αφηγητές στα εμβόλιμα ιστορικά αποσπάσματα.






Ιστορείται ότι η Κατερίνη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα αριθμούσε 100-300 Ελληνικές οικίες με λίγες τουρκικές. Οι Τούρκοι κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την Επανάσταση του1821 που εδραιώθηκε στη νότια Ελλάδα. Αποτελούσε τσιφλίκι μπέηδων, στο οποίο δούλευαν οι Έλληνες κι αργότερα και κάτοικοι των Πιερίων που ήρθαν λόγω της πείνας του 1817. Στο τέλος του 19ου αι. κι αρχές του 20ου εγκαταστάθηκαν πολλές βλάχικες οικογένειες από Όλυμπο και Πιέρια (Λιβάδι Κοκκινοπηλό) καθώς και από Δυτική Μακεδονία ,Πίνδο και Βέρμιο.Το 1912 με τους Βαλκανικούς πολέμους απελευθερώθηκε η πόλη και η Μακεδονία γενικότερα από τους Τούρκους και περίπου 5000 Θρακιώτες ήρθαν από την Ανατολική Θράκη. 

Με τη συνθήκη της Λωζάνης και μετά τη μικρασιατική καταστροφή πρώτοι ήρθαν οι Μικρασιάτες και Θρακιώτες το 1924 και ακολούθησαν δύο χρόνια μετά οι Πόντιοι. Οι τελευταίοι λόγω του άσχημου κλίματος που ευνοούσε την ελονοσία και τον τύφο αρχικά κατοίκησαν προσωρινά στα ορεινά χωριά του νομού και στη συνέχεια στην Κατερίνη. Σήμερα η πόλη αριθμεί πάνω από 80000 μόνιμους κατοίκους που λόγω δουλειάς ή οικογενείας έγιναν μόνιμοι κάτοικοι. 

Η σύντομη ιστορική διαδρομή που αποδόθηκε ιστορικά και συγκινητικά από τους αφηγητές διανθιζόταν από εκλεκτά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, μικρασιατικά, ποντιακά, κρητικά, θρακιώτικα, ηπειρωτικά και το σύγχρονο « το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την ...ΚΑΤΕΡΙΝΗ» που ενθουσίασαν τους ακροατές. 

Η επόμενη ομιλία, τελευταία για το 2014, προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 15/12/2014 με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, πολιτικό επιστήμονα, με θέμα «Για ποια ΠΑΙΔΕΙΑ αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» - 300 χρόνια από τη γέννησή του 1714-2014. Συνδιοργανωτές η Α/Βαθμια και Β/Βαθμια Εκπαίδευση Πιερίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !