Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Κάθε χρόνο 3-4 περιστατικά εγκατάλειψης βρεφών σημειώνονται στο Αχιλλοπούλειο
Από την αγκαλιά των νοσηλευτριών της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, στην αγκαλιά του Κέντρου Υποδοχής Βρεφών «Μητέρα», προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υιοθεσίας του, πρόκειται να
πάει βρέφος που γεννήθηκε στο Αχιλλοπούλειο και εγκαταλείφθηκε από τη φυσική του μητέρα για οικονομικούς λόγους.
Το μόλις μηνών κοριτσάκι δεν είναι το μοναδικό βρέφος, που αντί να γνωρίσει την αγκαλιά της οικογένειάς του και τη ζεστασιά του σπιτικού, περνάει τους πρώτους μήνες της ζωής του στα δωμάτια του Νοσοκομείου. Η οικονομική κρίση, φέρνει στο κατώφλι του Νοσοκομείου Βόλου κάθε χρόνο περίπου τέσσερα βρέφη, που προωθούνται για υιοθεσία!
Το πανέμορφο κοριτσάκι που έχει κλέψει τις καρδιές των νοσηλευτριών της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, οδηγείται αυτή την εβδομάδα, στο «Μητέρα». Εμεινε περίπου τέσσερις μήνες στο Αχιλλοπούλειο, με τις νοσηλεύτριες να δίνουν αγώνα για να μεταμορφώσουν την κρύα αίθουσα του νοσοκομείου σε σπιτικό για το αγγελούδι που γνώρισε την εγκατάλειψη. Είχε γεννηθεί το περασμένο καλοκαίρι, αναγκαστικά όμως κρατήθηκε στο Νοσοκομείο για περίπου τέσσερις μήνες, καθώς η λίστα αναμονής για το «Μητέρα» είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με την προϊστάμενη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου, Ρούλα Τζανέτου, το κοριτσάκι έδωσε για υιοθεσία η ίδια η μητέρα του. Το γέννησε και έκανε το αίτημα στην υπηρεσία, δεδομένου ότι οικονομικοί λόγοι, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον δεν επέτρεπαν να το κρατήσει και να το αναθρέψει.
Οι διαδικασίες μετακίνησης του βρέφους στο «Μητέρα» -όπως προβλέπονται από το νόμο- ξεκίνησαν άμεσα, ωστόσο ήταν χρονοβόρες. «Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής. Αρκεί να αναφέρω ότι κάθε χρόνο 13 - 14 βρέφηεγκαταλείπονται σε μεγάλα Νοσοκομεία, όπως το Αλεξάνδρα και το Ελενα», σημείωσε η κ. Τζανέτου.
Εγκαταλείπονται 3- 4 βρέφη το χρόνο
Αλλά και στο Νοσοκομείο Βόλου, η εγκατάλειψη βρεφών δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. «Κάποτε ήταν ανύπαντρες μητέρες που αποφάσιζαν να δώσουν τα μωρά τους για υιοθεσία», ανέφερε η κ. Τζανέτου.
Πλέον τα κοινωνικά ταμπού ξεπεράστηκαν, ήρθε όμως η οικονομική κρίση, που συνιστά την ανατροφή ενός παιδιού πολυτέλεια για λίγους. «Τα χρόνια της κρίσης οικονομικοί λόγοι είναι εκείνοι που οδηγούν τις μητέρες να δίνουν τα παιδιά τους για υιοθεσία μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου, που ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία», εξήγησε η κ. Τζανέτου. Μόνο μέσα στο 2014 έχουν εγκαταλειφθεί 4 βρέφη.
Ο αριθμός των βρεφών που αναγκάζονται να περάσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους στο Νοσοκομείο και τις νοσηλεύτριες να γίνουν οι ίδιες μητέρες για τα απροστάτευτα αγγελούδια, φαίνεται να είναι σταθερός. Περίπου 3 - 4 βρέφη εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στο Αχιλλοπούλειο.
Και παιδιά
Δεν είναι όμως μόνο τα βρέφη που απογαλακτίζονται απότομα. Ακόμη και μικρά παιδιά ηλικίας από 3 έως 9ετών, έχει κληθεί να υποδεχθεί το Αχιλλοπούλειο και το προσωπικό να γίνει η νέα τους οικογένεια.
«Τα παιδιά αυτά έρχονται στο Νοσοκομείο με εντολή Εισαγγελέα και επίσης προωθούνται για υιοθεσία», αναφέρει η κ. Τζανέτου. Είναι παιδιά που έχουν παραμεληθεί από τους γονείς τους και τα περιστατικά καταγγέλλονται κυρίως από γείτονες. Και σε αυτή την περίσταση, ο οικονομικός παράγοντας κρύβεται πίσω από την παραμέληση ενός παιδιού: ο πατέρας και η μητέρα τρέχουν για το μεροκάματο και το παιδί εγκαταλείπεται.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !