21 Αυγούστου 2014

Η Ιστορία του Μεγάρου "Βιέννη" στη Θεσσαλονίκη



Ήταν στην περίοδο του μεσοπολέμου όταν η Θεσσαλονίκη προετοιμαζόταν να γίνει ξανά κέντρο πολιτισμού των Βαλκανίων. Το επιβλητικό αυτό ξενοδοχείο με το όνομα «ΒΙΕΝΝΗ» έφερνε το 
άρωμα αλλαγής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γ. Καμπανέλλο το 1929 και ολοκληρώθηκε το 1931 με πρώτο ιδιοκτήτη τον Κώστα Μανωλά. 



Το εκλεκτικιστικού ρυθμού Μέγαρο κτίστηκε στη θέση του ναού της Αγίας Κυριακής και αρχικά είχε 3 ορόφους. Τα 55 δωμάτιά του φιλοξένησαν όλες τις διασιμότητες της εποχής, Υπουργούς, Πολιτικούς και Καλλιτέχνες. Στην Κατοχή οι Γερμανοί επέλεξαν το επιβλητικό κτίριο για να στεγαστούν εκεί τα γραφεία της Κομαντατούρ ενώ τα υπόγειά του μετατράπηκαν σε χώρο βασανιστηρίων. Την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, στις 30 Οκτωβρίου του 1944, καταλήφθηκε από τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό (ΕΛΑΣ) ο οποίος στέγασε σε αυτό για λίγους μήνες το αρχηγείο του.



Μετά την Κατοχή ο πρώτος Ιδιοκτήτης κ. Μανωλάς, επανέκτησε τη χρήση του ξενοδοχείου μέχρι και το 1973, χρονική περίοδο κατά την οποία οι όροφοί του "σφραγίστηκαν" και συνέχισαν τη λειτουργία τους μόνο τα καταστήματα του ισογείου.



Στη συνέχεια το κτίριο εγκαταλείφθηκε και το 1994 αγοράστηκε από τον κ. Αθανάσιο Μαντά. Με δική του πρωτοβουλία το Μέγαρο θα ζωντάνευε ξανά στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997. 



Σήμερα και από το 2012 στους χώρους του κτιρίου «κοσμήματος» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το Mediterranean College Thessaloniki. Πλήρως ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο με όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά εφόδια και τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς να αλλάζει η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σφραγίδα, υπερτονίζεται η αλληλουχία εκπαίδευσης και πολιτισμού. 



Στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο Δρ. Νικόλαος Μαρκάτος, πρόεδρος του ΚΕ.Τ.Α.Κ. (Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπυξης & Καινοτομίας) & πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων για τις νέες εγκαταστάσεις, προσθέτοντας νέες σελίδες στην 65χρονη ιστορία του.



Το Mediterranean College πιστό στις δεσμεύσεις του για την αξιοποίηση στο μέγιστο των χώρων του κτιρίου «Βιέννη» και σεβόμενο την ιστορία του, διοργάνωσε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αρμόζουν στη νέα εκπαιδευτική και πολιτική ταυτότητα του κτιρίου με πιο πρόσφατη τη φιλοξενία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, θυμίζοντας σε πολλούς ότι στο κτίριο φιλοξενήθηκαν για πολλά χρόνια τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.



Με πληροφορίες από την Εφημερίδα Μακεδονία – Θεσσαλονίκη (Τεύχος Δευτέρα 11 Μαρτίου 1996)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !