4 Απριλίου 2013

Συνάντηση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης,με τον Υπουργό Ανάπτυξης



Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ρέχας Κωνσταντίνος με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε σε συνδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στα


 γραφεία της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσίας του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη.
          Κατά τη σύσκεψη, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εμπόρων για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα για την κατακόρυφη πτώση στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής από τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε όλους τους κλάδους τους εμπορίου. Η κατάσταση δε συνεχώς επιτείνεται και οδηγεί τους εμπόρους και επιχειρηματίες σε απόγνωση και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Τα μέτρα τα οποία άμεσα θα πρέπει να ληφθούν και  άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργού, είναι :
·   Η μείωση των βασικών φορολογικών συντελεστών σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις (είτε είναι ατομικές είτε σε εταιρική μορφή).
·   Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 15 % για όλα τα είδη και υπηρεσίες και στο 8 % για τα είδη πρώτης ανάγκης.
·   Η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης και γενικότερα της εξορθολογικής φορολόγησης που υπάρχει καθώς τα δεδομένα των προηγούμενων ετών σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν σήμερα.
·   Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία του Ο.Α.Ε.Ε. και του Ι.Κ.Α. προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι συνάδελφοί μας να καταβάλλουν έγκαιρα τις εισφορές τους.
·   Ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων σε 60 δόσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοί μας να ανταπεξέλθουν και να ενταχθούν σ’αυτή.
·   Ρύθμιση παλαιών τραπεζικών δανείων είτε επιχειρηματικών είτε στεγαστικών είτε καταναλωτικών με αύξηση του αριθμού των δόσεων ή μείωση επιτοκίων έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες με χαμηλότερο ποσό δόσης να ανταπεξέλθουν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
·   Εξαίρεση της Α’ κατοικίας από οποιαδήποτε επιβάρυνση επιπρόσθετων φόρων όπως είναι το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
·   Παράταση τουλάχιστον κατά 2 χρόνια της απαγόρευσης κατάσχεσης της Α’ κατοικίας από τις Τράπεζες και των πλειστηριασμών.
·   Κατάργηση διατάξεων επιβολής ποινικών κυρώσεων και διώξεων σε όσους εμπόρους και επιχειρηματίες αδυνατούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές  τουλάχιστον για 2 έτη.
·   Καταπολέμηση του διασυνοριακού παραεμπορίου και αποτελεσματική αντιμετώπισή του με τη θέσπιση αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου, άμεσης καταστροφής των εμπορευμάτων και άμεσης απέλασης των παρανομούντων αλλοδαπών. Αυστηρότεροι έλεγχοι στα τελωνεία ως πύλες εισόδου των παράνομων αγαθώς και προϊόντων απομίμησης στη χώρα μας.
·   Ένταξη του εμπορίου στο ΕΣΠΑ με την άμεση επιδότηση πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και ενεργοποίησή του για την απορρόφηση κονδυλίων ακόμη και νέων επιχειρηματικών ή αγροτικών δράσεων.


Ειδικότερα για το θέμα ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων ότι είναι πρόταση της τρόικας αλλά  η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι για 7 Κυριακές το χρόνο. Προς το παρόν πάντως το Υπουργείο δεν προτίθεται ακόμη να λάβει απόφαση επί του θέματος, αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο μέλλον καθώς θεωρείται (από τους εκπροσώπους της τρόικας) ότι θα ωφελήσει το γενικότερο κλίμα της αγοράς και την κατανάλωση.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα το οποίο συζητήθηκε εκτενώς με τον Υπουργό είναι το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς. Άμεσα θα πρέπει να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, ειδάλλως η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα επέλθει η κατάρρευση της αγοράς με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον οικονομικό αλλά και τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας ενώ παράλληλα η ανεργία θα φτάσει και θα ξεπεράσει το 40% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδος. Οι τράπεζες, με την ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, οφείλουν να πάρουν μέτρα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των δανείων με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, καλύτερα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικών καρτών αλλά και με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων κίνησης προς τους επιχειρηματίες.

Ο κ. Ρέχας κλείνοντας την εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η εφαρμογή των όρων του Μνημονίου μόνο στήριξη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν προσέφερε, αφού μαράζωσε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, συρρίκνωσε τα οικογενειακά εισοδήματα, περιέκοψε κοινωνικές παροχές και προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία απογοήτευση, αβεβαιότητα και αγανάκτηση. Τόνισε  επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές παραμέτρους της αγοράς, θα πρέπει να αναδείξουμε εναλλακτικές προτάσεις για την ανάταση και επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας και γενικότερα της οικονομίας της χώρας μας, πριν οδηγηθούμε στην πλήρη κατάρρευσή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !