Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατατέθηκε την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013, η μελέτη του Δήμου Δίου-Ολύμπου με τίτλο «Αντιπλημμυρική Προστασία Δίου» προϋπολογισμού 3.714.600 ¤ (άξονας προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής»).
Η μελέτη αφορά στη διευθέτηση τμήματος του ρέματος της Αγίας Κόρης και κατασκευή τάφρου επαρκούς διατομής που θα διοχετεύει τις πλημμυρικές παροχές στον τελικό αποδέκτη τάφρο Ν.Εφέσου).
Με τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του προτεινόμενου έργου αναμένεται να αντιμετωπιστεί πλήρως το γνωστό πρόβλημα της περιοχής συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Δ.Ε. Δίου, που εξαιτίας της θέσης (πρόποδες Ολύμπου) πλήττεται πολύ συχνά από καταστροφικές πλημμύρες τόσο στις καλλιέργειες και στους οικισμούς, όσο και στα υφιστάμενα έργα υποδομής που έχουν κατασκευαστεί. Επιπλέον, θα δοθεί λύση σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, της πρόσβασης, μέσω της επαρχιακής οδού Κατερίνης -Δίου, στα Δ.Δ. Αγίου Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσας, Βροντούς, Καρίτσας και Δίου-Πλατανακίων.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, τότε αναμένεται να κατασκευαστούν τα εξής έργα:
1. Κατασκευή τριών αναχωμάτων στο ρέμα Αγίας Κόρης για την συγκράτηση φερτών υλικών.
2. Κατασκευή δύο τεχνικών έργων σε θέσεις που τέμνεται το ρέμα με υφιστάμενους οδούς.
3. Κατασκευή τάφρου 2,5 χιλ.
4. Κατασκευή τεχνικού έργου στο σημείο σύνδεσης με την τάφρο της Ν.Εφέσου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ
Για την ιστορία, το 2005 δημοπρατήθηκε η σύνταξη της συνολικής μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του τ. Δήμου Δίου, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαιολογικού χώρου, με αρχική χρηματοδότηση 100 χιλ. ευρώ από την κρατική τότε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Χρειάστηκε όμως στη συνέχεια ο Δήμος να βάλει και άλλα χρήματα από δικούς του πόρους.
Ανάδοχος του έργου ήταν τα συμπράττοντα γραφεία «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ καιΣΕΊΤΑΡΙΔΗΣ».
Το 2008 η μελέτη παραδόθηκε στον Δήμο και από τότε άρχισε ο αγώνας εξεύρεσης χρημάτων για την υλοποίηση του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχονταν στα 12 εκατ. ευρώ, ποσό μεγάλο για να εξευρεθεί από εθνικούς πόρους.
Όλοι οι υπουργοί, σε κάθε πλημμύρα που επισκέπτονταν την Πιερία, υπόσχονταν πως «αυτή τη φορά» το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, χωρίς βέβαια να τηρούν τον λόγος τους.
Τελικά, η χρυσή τομή βρέθηκε με την τότε Περιφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή, η οποία όμως δήλωσε πως δεν μπορεί να διαθέσει από το ειδικό μέτρο του ΕΣΠΑ για τα αντιπλημμυρικά, πάνω από 4 εκατ. Ευρώ.
Έτσι ξεκινά νέος αγώνας τεμαχισμού της μελέτης που να μη ξεπερνά το συγκεκριμένο ποσό. Από την τότε Δημοτική Αρχή επιλέχθηκε να γίνουν έργα στον χείμαρρο της Αγίας Κόρης, δηλαδή στον πλέον επικίνδυνο χείμαρρο της περιοχής, ο οποίος ως γνωστό δεν έχει …αποδέκτη, με αποτέλεσμα, όπως προαναφέρθηκε, να καταστρέφει δρόμους, χωράφια, δίκτυα άρδευσης και παραγωγές. Μάλιστα είναι αυτός ο χείμαρρος που όταν φουσκώνει, αποκλείει τη συγκοινωνία μεταξύ της Δημοτικής Ενότητας Δίου και της Κατερίνης.
ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η μελέτη παραδόθηκε το 2010, έπρεπε όμως να γίνει η οριοθέτηση του χειμάρρου και να τακτοποιηθεί το κτηματολόγιο των απαλλοτριώσεων. Ξεκινά, επομένως, νέος αγώνας δρόμου με τα περιβαλλοντικά και τις απαλλοτριώσεις.
Δυστυχώς, με τη μετάβαση από τον Καποδιστρία στον Καλλικράτη, οι υπηρεσίες άρχισαν να ατονούν λόγω σύγχυσης αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης και της Αιρετής Περιφέρειας, με αποτέλεσμα το έργο να καθυστερεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με κίνδυνο μάλιστα να διατεθούν τα χρήματα σε άλλο έργο.
Επιτέλους, μετά από παρέλευση δύο χρόνων από την ανάληψη των νέων διοικήσεων, Δήμου και Περιφέρειας, η μελέτη οριστικοποιήθηκε, οπότε την Πέμπτη 30 Αυγούστου, που εξέπνεε μάλιστα η προθεσμία, κατατέθηκε στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κατάθεση της σχετικής μελέτης, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, δήλωσε:
«Παρά το γεγονός ότι ο δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία του, εμείς ως διοίκηση σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Πιερίας, τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και άλλων φορέων, αξιοποιούμε υπάρχουσες μελέτες και τις επικαιροποιούμε, εκπονούμε νέες μελέτες και γενικά κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσουμε ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια, ώστε να υλοποιηθούν έργα ουσίας στην περιοχή μας. Όσοι δε αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα του Δήμου μας σε ανάλογα έργα ας κοπιάσουν μια μέρα από την τεχνική υπηρεσία προκειμένου να έχουν άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση και όχι απλά να δημιουργούν εντυπώσεις στα ΜΜΕ.
Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετά την κατάθεση της αντιπλημμυρικής μελέτης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013, αναμένεται να γίνουν έργα που θα θωρακίσουν ένα τμήμα της περιοχής της Δ.Ε. Δίου από πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες καταστροφές οι οποίες για να αποκατασταθούν χρειάζονται πολύ μεγάλου ύψους κονδύλια, που σήμερα δεν υπάρχουν πια στον κρατικό κορβανά».
Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΗΤΡΗ.
Στην φάση αυτής της δύσκολης «διαδρομής», καθοριστική ήταν η προσπάθεια της Αντιδημάρχου Μαρίας Τσιμήτρη, η οποία γνώριζε το θέμα από την προηγούμενη θητεία της στον πρώην Δήμο Δίου, καθώς και η συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και ιδιαίτερα της προϊσταμένης του τμήματος περιβάλλοντος και υδροοικονομίας της Π.Ε. Πιερίας κ. Μαρίας Μπαρά.
Έτσι, ένα ακόμα σημαντικό έργο που αφορά τον Δήμο Δίου Ολύμπου εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Ως γνωστόν, προηγήθηκαν τα δίκτυα αποχέτευσης για τον βιολογικό των δημοτικών διαμερισμάτων της Δημοτικής Ενότητας Δίου, το Λύκειο της Κονταριώτισσας, το έργο από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» καθώς και τα έργα από το πρόγραμμα «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».
Θα πρέπει να αποδοθούν συγχαρητήρια σε όσους πήραν στα χέρια τους τις μελέτες της δημοτικής αρχής του τ. δήμου Δίου, που είχε την προνοητικότητα και τη μέριμνα, και εργάστηκαν σκληρά για την ένταξη αυτών των σημαντικών έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία ξεπερνούν τα 40 εκ ευρώ.
Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Δ. ΡΟΥΚΑΣ
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρης Ρουκάς, σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «έγινε ένας μεγάλος αγώνας δρόμος από την πλευρά της τοπικής Αντιδημάρχου της ενότητας Δίου κ. Μαρίας Τσιμήτρητου Δήμου Δίου-Ολύμπου και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ειδικότερα της προϊσταμένης κ. Μαρίας Μπαρά του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας αλλά και της προϊσταμένης κ. Καλλιόπης Βουλγαρίδου του τμήματος Αλιείας, ώστε το έργο «Αντιπλημμυρική Προστασίας Δίου – Ρέμα Αγίας Κόρης» να προλάβει την καταλυτική ημερομηνία για αξιολόγηση προς χρηματοδότηση.
Οι παρεμβάσεις των προϊσταμένων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας καθώς και Αλιείας στον σωστό σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου ήταν καταλυτική, ώστε να τύχει της θετικής γνωμοδότησης και να προχωρήσει προς αξιολόγηση και χρηματοδότηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουκάς.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Πολλές ευχαριστίες θα πρέπει να αποδοθούν στις υπηρεσίες που στάθηκαν αρωγοί σΆ αυτή την προσπάθεια, όπως η ΚΖ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, η Δ/νση Δασών Πιερίας, οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας όπως Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ΝΕ.ΧΩ.Π. , Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής , Τμήμα περιβάλλοντος και υδροοικονομίας Π.Ε. Πιερίας, Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, τα συνεργαζόμενα μελετητικά γραφεία των κ. Ιωσιφίδη και Σεϊταρίδη, την Τεχνική Υπηρεσία και τους υπαλλήλους του δήμου καθώς και τον Ειδικό Συνεργάτη του Δημάρχου,Κώστα Ζιάμπρα για τη συμβολή στην ετοιμασία και υποβολή φακέλου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Π.Κ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !