25 Ιουλίου 2012

Ψευδές το Δημοσίευμα της Εθελοντικής Ομάδα Δράσης...λέει ο Δ. Δίου-Ολύμπου



Η πρόσφατη θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου (28/7/2012) για εναπόθεσης υλικού στο αμμορυχείο τής ΔΕΑΔΟ Α.Ε. στο Λιτόχωρο καθώς και παλιότερο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου (26/9/2011) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου 


για να παραχωρηθεί στον δήμο Δίου-Ολύμπου μια έκταση στο «οικόπεδο 458» τής Βροντούς (95 στρεμμάτων, όπως τώρα συζητείται), απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Συγκεκριμένα, μετά τον θόρυβο που κάποιοι συνεχίζουν σχετικά με την εναπόθεση υλικού στο αμμορυχείο τής ΔΕΑΔΟ, υλικού που αποδείχθηκε ακίνδυνο μετά από χημική ανάλυση ειδικού εργαστηρίου και μετά από έκθεση αρμοδίου τού πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου,Γιώργος Παπαθανασίου απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Στο μεταξύ, επί του θέματος έχουν σημειωθεί κάποιες εξελίξεις αφού το σωματείο εργαζομένων τής «TOSOH ΕΛΛΑΣ» (εκεί «παράγεται» το υλικό αυτό) απέστειλε επιστολή προς τον δήμο Δίου-Ολύμπου ενημερώνοντάς τον ότι το υλικό αυτό είναι ακίνδυνο και τονίζοντας ότι εάν ήταν επικίνδυνο, οι πρώτοι που θα είχαν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες θα ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Πρόκειται, λένε οι εργαζόμενοι, για ένα μη επικίνδυνο βιομηχανικό υπόλειμμα που παράγεται επί 36 χρόνια, καταλαμβάνει δε πολύτιμο χώρο στην αυλή τού εργοστασίου και δυσκολεύει τη λειτουργία τής εταιρίας, με κίνδυνο να κλείσει η εταιρία αυτή ή να περιορίσει τη δραστηριότητά της. Κλείσιμο όμως του εργοστασίου θα σήμαινε και απολύσεις όλων των εργαζομένων, που είναι πάρα πολλοί.
Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι κάλεσαν τον δήμο Δίου-Ολύμπου να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταφοράς τού υλικού στο λατομείο Λιτοχώρου αναφέροντας ότι έχουν και τη συμπαράσταση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου από το 2009 στέκεται αλληλέγγυα στο θέμα αυτό της μεταφοράς τού υλικού.
Άλλωστε, γι αυτό και το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Θεσσαλονίκης είχε αποστείλει και σχετική απαντητική επιστολή προς το σωματείο, επιστολή η οποία φέρει την υπογραφή τού προέδρου Ν. Γιαννόπουλου και του γενικού γραμματέα Σ. Ζαριανόπουλου.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΝΟΡΓΑΝΟ, ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ.
Αναφορικά με την επιστολή τού εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, τη διάβασε ολόκληρη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι την επιστολή αυτή υπογράφει και ο γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκη, Σ. Ζαριανόπουλοςο οποίος μάλιστα είναι και στέλεχος του ΚΚΕ. Ολόκληρη η απαντητική επιστολή τού εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης προς το σωματείο εργαζομένων τής εταιρίας TOSOH ΕΛΛΑΣ, έχει ως εξής:
«Σε σχέση με την υπ’ αριθμόν επιστολή τού σωματείου σας προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει ως στόχο την υγιή ανάπτυξη και καλύπτει τους περιβαλλοντικούς όρους που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, σε μια εποχή μάλιστα που η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτό σάς διαβεβαιώνουμε ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα αναλάβει και αυτή από τη μεριά της τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να υλοποιηθεί το αίτημα της μεταφοράς των βιομηχανικών κατάλοιπων (ανόργανα, μη επικίνδυνα) σε χώρο εκτός του εργοστασίου ώστε να δοθεί ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη (επενδύσεις) της συγκεκριμένης εταιρίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πάντα βέβαια με γνώμονα την προστασία τού περιβάλλοντος και τους κανόνες που διέπουν αυτά. Για τη διοίκηση: Ο πρόεδρος Ν. Γιαννόπουλος. Ο γ. γραμματέας Σ. Ζαριανόπουλος».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Κ.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, ο επικεφαλής τής μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, Κώστας Δημόπουλος, μεταξύ των άλλων που είπε, έκανε λόγο για ψυχολογική φόρτιση κατοίκων τής περιοχής (που όμως δεν προκλήθηκε από τον δήμο Δίου-Ολύμπου, όπως επισήμανε ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου). Πρότεινε δε, εναλλακτικά, να γίνει ενεργοποίηση της διαδικασίας ΣΔΙΤ και αναρωτήθηκε, μάλιστα, για ποιον λόγο δεν κάνουμε μια αναζήτηση κάποιου επενδυτή για ξενοδοχειακές μονάδες μέσω ΣΔΙΤ.
Σ. ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΝΑ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου και νυν επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, άφησε αιχμές για το δημοσίευμα της εθελοντικής ομάδας δράσης και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι δυνατόν να λένε κάποιοι «ότι έχουμε μικρότερη περιβαλλοντική ευαισθησία από κάποιους άλλους (που ζουν έξω από τον τόπο μας). Τα παιδιά μας εδώ κάθονται… Δεν επιτρέπω σε κανέναν να θεωρεί ότι έχω μικρότερη περιβαλλοντική ευαισθησία. Και στο κάτω – κάτω γνωρίζω και το θέμα».
Αναφερόμενος δε στο σημείο που το δημοσίευμα κάνει λόγο για δήθεν εκμετάλλευση του Ολύμπου και μάλιστα σε έκταση δήθεν 95.000 στρεμμάτων, σημείωσε: «Και δεν είναι εικόνα αυτή (να γράφουν κάποιοι) για 95.000 στρέμματα (δηλαδή ότι δήθεν θέλουμε να κάνουμε τον Όλυμπο νταμάρι), δεν μας τιμάει αυτό το πράγμα».
Ν.ΛΑΠΠΑΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΚΑΙ ΨΕΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 95.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής άλλης δημοτικής παράταξης ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Λάππας, επανέλαβε τις απόψεις που είχε εκφράσει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ενώ αναφερόμενος στο τελευταίο δημοσίευμα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που γράφτηκε για τα 95.000 στρέμματα ήταν τεράστια υπερβολή έως και ψέμα».
Είναι 95 στρέμματα, σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Εδώ μιλάμε για κάτι που έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο και όχι για λατομείο, για παραχώρηση από την περιφέρεια, αν θυμάμαι καλά… Ψηφίσαμε ομόφωνα βέβαια, πλην τηςΚατερίνας (Κουρίτα) να ‘ρθει (αυτή η έκταση) στον δήμο». «Αυτό (ότι έγινε αίτημα για 95.000 στρέμματα) είναι υπερβολή και ψέμα. Αυτό όπως είναι γραμμένο, είναι υπερβολή και ψέμα και πολύ καλά απάντησε ο Βαγγέλης οΦελώνης (διευθυντής τής ΔΕΑΔΟ)».
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΡΙΤΑ
Τέλος, η επικεφαλής μιας άλλης παράταξης ελάσσονος μειοψηφίας, ηΚατερίνα Κουρίτα, ζήτησε να μη γίνει «καμία απόλυση εργαζόμενου από τη ΔΕΑΔΟ» (νωρίτερα είχε γίνει λόγος για μείωση των δραστηριοτήτων τής εταιρίας κυρίως λόγω κρίσης και για μείωση του προσωπικού ή για μειώσεις μισθών ώστε να μην απολυθεί κανείς).
Η κ. Κουρίτα επέμεινε ότι το υλικό που πρόκειται να εναποτεθεί μπορεί να μην είναι ακίνδυνο και εξέφρασε την άποψη ότι ο λαός είναι πάνω από τους νόμους και ότι ο λαός μπορεί να αποφασίζει να μην τους τηρεί. Για την άποψη αυτή της κ. Κουρίτα, αντέδρασαν έντονα τόσο ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης.
«Αν είναι συνταγματικά νόμιμο ή αν είμαστε στα όρια της νομιμότητας, θα πούμε ότι ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει και όχι κάποια δημοτικά συμβούλια ή δημοτικοί σύμβουλοι που πιθανώς εν αγνοία τους να αποφάσισαν κάτι. Ο λαός αποφασίζει και μάλιστα μπορεί να μην εφαρμόσει στην πράξη κάποιους νόμους ή κάποιες αποφάσεις», δήλωσε η κ. Κουρίτα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΑΔΟ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ.
Για τα ζητήματα που τέθηκαν, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης Δίου-Ολύμπου και αντιδήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, μιλώντας για την εταιρία που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 36 χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω εταιρία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από αυτήν, δεν αποκλείεται να εφαρμόσει και ένα άλλο σχέδιο και να μεταφέρει το υλικό σε άλλο χώρο εκτός Πιερίας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Κλείνοντας τη συζήτηση επί του θέματος ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίουδήλωσε ότι όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα και ότι το εργοστάσιο που «παράγει» το υλικό αυτό, δραστηριοποιείται εδώ και 36 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Αναρωτήθηκε δε: Εάν, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, το υλικό αυτό δεν είναι ακίνδυνο αλλά τοξικό, πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί 36 χρόνια το εργοστάσιο αυτό στη Θεσσαλονίκη.
Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τον κ. Δημόπουλο να επικοινωνήσει με τους τέσσερις βουλευτές τής Πιερίας, που όλοι τους ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση, να καταθέσουν ερώτημα στη βουλή και στα αρμόδια υπουργεία για το πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα εργοστάσιο επί 36 χρόνια και (δήθεν) να παράγει τοξικά. Αν είναι έτσι, είπε (ειρωνικά) ο κ.Παπαθανασίου, τότε ας κλείσει.
Άφησε δε να εννοηθεί ότι ούτε το εργοστάσιο είναι τοξικό (έχει όλες τις αδειοδοτήσεις εδώ και 36 χρόνια), ούτε όμως και το υλικό που «παράγει» μπορεί να είναι τοξικό. Γι αυτό, στην αρχή τής τοποθέτησής του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου αναρωτήθηκε μήπως το πρόβλημα δεν είναι το εργοστάσιο και το υλικό αλλά ο ίδιος ο Γιώργος Παπαθανασίου.
Υπονόησε δηλαδή ότι ο «πόλεμος» που γίνεται, δεν γίνεται επειδή υπάρχει τάχα κάποιο θέμα αλλά γίνεται μόνο και μόνο επειδή κάποιοι έχουν προσωπικά με τον ίδιο (ο «πόλεμος» για το λατομείο, άλλωστε, για διάφορα θέματα, υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !