5 Ιουλίου 2012

Ταχύρρυθμα σεμινάρια μελισσοκομίας




Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο μελισσοκομίας που διοργάνωσαν ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ο Μελισσοκομικός  Σύλλογος  Πιερίας,  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  στις εγκαταστάσεις του κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης. Το σεμινάριο συνολικής διάρκειας 15 ωρών,  ξεκίνησε τη  Δευτέρα 2 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012.




Περισσότεροι  από εβδομήντα μελισσοκόμοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των γεωπόνων, Βασιλείου  Λιόλιου , Εμμανουήλ Καραζαφείρη και Μαρίας  Ιωαννίδου,  στο  τριήμερο  ταχύρρυθμο σεμινάριο μελισσοκομίας, που εντάσσεται  στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2012 της δράσης 1.3 "Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων".



Οι εισηγήσεις αφορούσαν τις μεθόδους αντιμετώπισης των κυριότερων εχθρών και ασθενειών των μελισσών, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, τους τρόπους παραγωγής του βασιλικού πολτού,  την οργάνωση και λειτουργία  ενός μελισσοκομείου καθώς και τη βιολογική μελισσοκομεία.



«Ο  κλάδος της μελισσοκομίας είναι ένας σημαντικός  τομέας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας δραστηριοποιούνται περίπου  360 μελισσοκόμοι  που διαθέτουν τουλάχιστον δέκα κυψέλες ο καθένας,  μελισσοκομικό βιβλιάριο και  είναι  εγγεγραμμένοι στο μελισσοκομικό μητρώο της Π.Ε.Πιερίας. Η  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζει και υποστηρίζει δράσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση των πολιτών -μεσούσης της οικονομικής κρίσης-για εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες που θα συγκρατήσουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους στην ύπαιθρο και θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια των τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που απαρτίζουν το πλούσιο αγροτικό καλάθι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. Αναφορικά με  το θέμα της εκπαίδευσης των αγροτών,  η Σοφία Μαυρίδου επεσήμανε  ότι μέσα από τη  σωστή εκπαίδευση που παρέχει   ο ΕΛ.Γ.Ο.  «ΔΗΜΗΤΡΑ» ο κάθε αγρότης μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος επαγγελματίας του μέλλοντος.




«Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον  όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να βρούνε επαγγελματικές λύσεις, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία διαρκώς αυξάνεται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 33% των  νέων που θα επιλέξουν τη  ζωική  παραγωγή, δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με τη μελισσοκομία», δήλωσε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς. Παράλληλα, στην εισήγηση που έκανε στη διάρκεια του σεμιναρίου,  εστίασε στο θέμα της νοθείας του μελιού, υπογραμμίζοντας  ότι με τη σωστή τυποποίηση  η νοθεία μπορεί να αποφευχθεί.




Ο γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και  Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας και υπεύθυνος Μελισσοκομίας, Βασίλειος Καλιαμπός, δήλωσε ότι η υπηρεσία συμμετέχει στη  διμελή επιτροπή για τον τεχνικό και οικονομικό έλεγχο της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» βάση την αριθμ.1448/52528/04-05-2012 απόφαση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων περί καθορισμού των λεπτομερειών εφαρμογής, των δικαιούχων και του ύψους επιχορήγησης αυτής της δράσης.




Η Προϊσταμένη του κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης,  Ιωάννα Αντωνιάδου,  ανάφερε ότι ο οργανισμός σε συνεργασία με τη Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας θα συνεχίσει την εκπαίδευση, την κατάρτιση καθώς και την ενημέρωση των αγροτών πάνω στους τομείς που τους αφορούν «Έχουμε σχεδιάσει και άλλες δράσεις με την Περιφερειακή  Ενότητα  Πιερίας που αφορούν την ενημέρωση μέσου προγραμμάτων εκπαίδευσης -που θα πραγματοποιήσουμε- και αφορούν θέματα,  όπως,  είναι η  τυροκόμηση, τα  αρωματικά  φυτών κ.α », δήλωσε η κ. Αντωνιάδου.


Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, Κώστας Παπαγιανούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη  μεγάλη συμμέτοχη στο σεμινάριο .«Θα συνεχίσουμε τις εκπαιδεύσεις των μελισσοκόμων μας με τη βοήθεια του κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» αλλά και της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας. Οι μελισσοκόμοι μας διψούν για γνώση  τόσο οι παλαιοί όσο και οι νέοι και  γι΄αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να τους την παρέχουμε», επεσήμανε ο κ. Παπαγιανούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !